December elején széleskörű felmérést végeztünk a hazai SUP közösség tagjai között. Kíváncsiak voltunk az evezési szokásokra, az első SUP kiválasztásának körülményeire és arra is, hogy ki milyen rendezvényeket látogat szívesen. Nézzük az eredményeket!

A kérdőívet 250-nél is többen töltötték ki, főleg a csoportunk tagjai és az oldalunk követői így a felmérés nem reprezentatív, de azért sok érdekesség figyelhető meg.

SUP tudás és szokások

A kitöltők közel 63%-a 2 éven, 39%-a 1 éven belül kezdett SUP-ozni, tehát abszolút látható a sportág robbanásszerű fejlődése az új SUP-osok számából a 2020-21-es években.

Az önbevallás alapján a válaszadók csak 10%-a mondja magát profinak, aki már versenyen is indult. Kezdőnek (26%), teljesen kezdőnek (9%) sorolja be magát, a legnagyobb szelet a haladó, hosszabb túrákat is bevállaló SUP-osoké (32%).

A válaszadók elsöprő többsége (70%) autodidakta módon szerezte az evezni tudását, de sokan néztek youtube videókat is, hogy javítsanak az evezéstechnikán. A megkérdezettek ötöde volt valamilyen néhány órás SUP oktatáson vagy workshop-on. Ezt mindenkinek tudjuk ajánlani a most kezdődő szezonban, mert a tapasztalt oktató néhány óra alatt olyan lendületet ad, amint egyedül 2-3 szezon alatt sem könnyű összeszedni.

A válaszadók 2/3-a a legtöbbször kényelmesen nézelődve, meg-megállva szeret evezni, de sokan mennek hosszú túrákra (40%) és szép számmal vannak, akik tempósan (35%) vagy versenyszerűen eveznek (15%). Itt a válaszok között természetesen van átfedés, de az látszik, hogy a kényelmes túrázók jelentik a legnagyobb csoportot, sokat tehát kényelmes kikapcsolódásként tekintenek a SUP-ra.

A legnépszerűbb helyszín a Balaton, de sokan eveznek a Dunán, a Ráckevei-Soroksári Dunaágon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon is. A kisebb vizek közül a Tatai Öreg tó és a Tisza különböző holtágai szerepelnek még a népszerű válaszok között.

SUP vásárlási szokások

A válaszadók 87%-a rendelkezik saját SUP-pal, a többiek is szinte kivétel nélkül terveznek venni.

A vásárlásnál a legfontosabb szempontnak a garancia hosszát jelöltétek meg, de szinte pontosan ugyanennyire fontos tényező az ár is. Itthon sávos garancia vonatkozik a SUP-okra amely alapján 1-2-3 év jár a deszkákra, erről már írtunk cikket, érdemes elolvasnod.

A legtöbben (55%) a 100-200.000 Ft-os kategóriából választanának deszkát, ennél olcsóbbat csak a kitöltők 8%-a venne, de ezt nekik sem javasoljuk. Egyrészt a garancia másrészt, a 100.000 Ft alatti névtelen gyártók miatt.

A vásárlók negyede nem próbált ki semmilyen deszkát a vásárlás előtt, a kitöltők fel viszont legalább 1-2 típust tesztelt a vásárlás előtt.

A kitöltők több mint fele esetében nem is egy, hanem 2 vagy több SUP van a család birtokában, ami jól mutatja, hogy mennyire ragadós ez a sport!

Az új vásárlóknak fontos infó lehet, hogy az első SUP-ot a tulajdonosok 35%-a lecseréli 1-2 éven belül. A csere indoka a legtöbb esetben: gyorsabb, keskenyebb SUP-ra vagy jobb minőségűre vágytak. Ezért is érdemes az első deszka vásárlása előtt tesztelni, mert akkor kevésbé fordul elő, hogy túl széles, lassú deszkát választasz magadnak.

Kiegészítők

A legnépszerűbb kiegészítők, amelyet sokan használnak vagy terveznek beszerezni a vízálló táska, a mentőmellény és a leash (póráz). Örömteli, hogy ez a három kiegészítőt egyformán fontosnak érzik a SUP-osok, mert mindhárom hozzájár a biztonság növeléséhez. Ráadásul a leash sokszor alaptartozék, míg a mentőmellényt külön kell megvenni mégis csak 1-2% eltérés van a használók számában!

A ruházatból az UV szűrős darabok a leggyakrabban használtak, majd az átmeneti szezon neoprén kiegészítői jönnek és a szárazruha zárja a sort.

Evezési szokások

A kitöltők több mint fele általában áprilistól októberig evez, amikor nem túl hidegek a vizek. A válaszadók másik fele nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a SUP-ot csak nyáron és egész évben űzők között.

Az evezés gyakoriságot tekintve a hetente többször és a havonta többször válaszok uralják az eredményeket, összesen 90%-ban.

Az evezések időtartama leggyakrabban a maximum 2-4 óra, de 10% körüli azoknak az aránya, akik egész napos evezéssekkel gyűjtik a kilométereket.

A szervezett események között a legnagyobb igény a teszt és vagy családi napra, valamint az oktatásra lenne. Ez is mutatja, hogy sokan szeretnének részesei lenni olyan programoknak, ahol tudást szerezhetnek és kipróbálhatnak többféle eszközt és mozgást (SUP jóga).

Ez a rövid összegzése a decemberi kérdőívünknek. Köszönjük, ha te is kitöltötted!