Figyelem! - A túraleírás a fenti időpontban készült és a megadott vízállás esetén érvényes. Más időpontban a vízállás és a növényzet miatt nem biztos, hogy járható!
A víz veszélyes üzem! Kérjük tarts be minden szabályt a SUP túra során. Olvasd el az alábbi cikkeket, hogy felkészülten vághass neki a túrának: Az érvényes SUP szabályok | Alapvető biztonsági ismeretek
Túra leírása

Győr a folyók városa ráadásul a környékén is rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a SUP-osok számára. Egyik kedvelt helyszín Győr környékén, ami sok embert elvarázsolt már a szépségével az a Marcal folyó. Többek szerint csak egy picivel előzi meg a Szigetköz zeg-zugos világa.

A Marcal különlegessége, hogy kristálytiszta vize miatt lelátni a folyó aljára. Egy csoda világ ez, mivel a vörösiszap katasztrófa teljes pusztulást hajtott végre a folyón, de ennek ellenére sikeresen regenerálódott. (Köszönhető ez annak, hogy sok gipsszel semlegesítették a bejutott vörösiszapot.) De szerencsére már a hódok is visszaköltöztek a Marcalra, márpedig ők az igazán tiszta vizeket szeretik.

A folyó igazán májustól júniusig a legalkalmasabb az evezésre a SUP-osok számára vagy nyár végén. Május előtt még nem lesz igazán „salátás” azaz nem jelenik meg a vízitök, ami miatt különleges látványt nyújt az idelátogatók számára. Június után viszont már sok sekély részen, vastagon benövi a növényzet, így nehezen evezhetővé válik a folyó. Ebben az időszakban a csekély sodrás miatt oda-vissza utakat is lehet tervezni a Marcalon.

Talán a legszebb szakasza a Tét utáni hídtól felfelé evezve Rábaszentmiklós irányába. Tét után át kell menni a hídon és balra lefordulni. Ott kb 550 méter múlva ki van alakítva egy földlépcső, ahonnan könnyebb vízre szállni. Egyébként bármelyik híd mellett könnyedén vízre lehet szállni a folyón. Rábaszentmiklós után van egy bedőlt fa jelenleg ( GPS kb.  47.543485, 17.414534), de ezen át lehet emelni vagy ki lehet kerülni a SUPpal és lehet hosszabb távon is evezni.

Tét és Koroncó közötti szakaszon nagy létszámban élnek hódok, melyeket főként esti órákban lehet látni. Nagy élmény, amikor az evezés közben meglátod a tiszta vízben, hogy egy hód úszik a deszkáddal párhuzamosan. A hódokon kívül sok halat is látni, amik azért igyekeznek gyorsan elbújni a vízinövények közé. Gyakran láthatók itt hattyúk is, viszont mivel ritkán járnak erre emberek, ők elég félősek és mielőtt megközelítené őket bárki, inkább elrepülnek. Az út során gyakran kíséri az evezősöket szürkegém, illetve látni, ahogy a jégmadár cikázik egyik bokorról a másikra. Gyakran találkozni a Marcal partján szomjukat oltó őzekkel is.

Ritkán vannak kint horgászok ezen a szakaszon, de az eddigi tapasztalataim alapján mindig pozitívan fogadták az arra járó állva evezősöket.

A Marcalt két oldalon töltés veszi körbe és a part mentén sok helyen belógó fák is vannak. Számos esetben kicsit bujkálni kell a fák lombjai alatt, de ennek köszönhetően szélcsendesebb hely, így míg más helyen a nagyobb szél alkalmatlanná teszi az evezést, itt van rá lehetőség, mert nem érvényesül a keskeny, a töltés szélvédett mederben a szél.

Malomsokktól (47.449425, 17.383225) Koroncóig (47.611182, 17.516201) már beeveztem a Marcalt, kijelentgetem, hogy minden szakasza egy másik csoda. Lenyűgöző, ahogy a kagylók csillognak a folyó medrében és tisztán látni minden növényt és halat a vízben. Van, ahol nád veszi körbe a folyót, van ahol fák ráadásképp a vízitöki zöldje tényleg különleges hatással bír az emberekre.

A SUP és a Marcal létrehozott barátságokat is. A Marcal nagy részét olyan csapattal fedeztem fel, akiktől rengeteget tanultam, és tanulok a mai napig.

De a legnagyobb közös pont, hogy imádjuk a SUP-ot és Marcalt és egy egész napot is képesek vagyunk végig evezni rajta, kicsit pihenve, néha sportosan, és csak kiabáljuk, hogy saláta-ta-ta-ta……

Általános információk
Ingyenes helyszín
Fizetős helyszín
Ingyenes parkoló
Fizetős parkoló
Mosdó/WC
Öltöző
Értékmegőrző
Büfé
Kutyabarát helyszín
Stég/móló a vízreszálláshoz
Szállás
Képek