Századszor is, unásig. Már megint papolnak a biztonságról, amikor csak élvezni akarjuk, hogy süt a Nap, hullámzik alattunk a víz.

Századszor is, mert vasárnap, amikor mi a gyenesi strandon lapátoltunk, tőlünk tizenegy-néhány km-re, századszor is, megint ottmaradt valaki. Nem SUP-os, hanem matracos baleset. De az több mint tény, hogy nyáron rengeteg SUP-ot rekreációs céllal használnak, kvázi egy 2.0-ás matracként, és sokszor a felelősségérzet is ehhez igazodik.

Nem a szabályokról szeretnék értekezni, hanem a józan ész diktálta keretekről. Nem a vizirendőrt csapod be, ha a mellény a deszkán lapul, vagy ha a leash dísznek van csak a lábad mellett. Magadat csapod be, és a családodat, barátaidat hagyod cserben. Nem veled történhet tragédia, hanem velük – nekik kell tovább élni a hiányoddal, egy soha be nem gyógyuló sebbel, amit az önvád nehezít. „Miért nem szóltam neki, hogy vegye fel a mellényt? Miért engedtem, hogy távolra beevezzen, hiszen látszott, hogy jön a vihar?”

Ugyanaz a 23km/h szél volt a gyenesi strandon is, ráadásul egy vidám lakodalom másnapján. Nem másnapos, de fáradt voltam, nem ismertem a vizet, emiatt úgy döntöttem, hogy a parttól 100 méterre evezek le-föl, mint egy mérgezett egér, és nem indulok túrázni vagy mélyebb vízre.  A drámai felvezető után lássuk, mi is az, amit minimális erőfeszítéssel meg tudunk tenni, hogy az élvezet is megmaradjon és a SUP-os is (nyári verzió).

A SUP társas kikapcsolódás

Hacsak nem a VB-re készülsz, legtöbbször társaságban evezünk, pláne nyaralás közben. Ez már önmagában fontos biztonsági szempont.

Javaslat: Nagyobb távra, ismeretlen vízre sose menjünk egyedül. Bármikor, amikor vízre szállunk, legalább egy embernek szóljunk, hogy mettől meddig, és kb. milyen útvonalon. Elég egy sms, csak valaki tudja riasztani a vizimentőket, ha nem értél vissza a megbeszélt időben, és nem vagy elérhető.

Felszerelés

 1. Saját: ismered, szereted, tudod, mit tud. A helyi szabályozásnak érdemes megfelelni (komoly büntetésekre számíthatunk külföldön is). Ezen túlmenően egyszerűen legyél őszinte saját magaddal: az adott körülmények között erőfeszítés nélkül ki tudsz kerülni egy esetleges nehéz helyzetből? Ha nem, mi segítene? Egy hajtogatott lufikutyára emlékeztető úszás-segítő (50-es)? Vagy csak jól jönne egy rendes mellény? Esetleg egy mini-horgony, hogy ne sodródj beljebb? Leash, hogy ne vigye el a deszkát a következő hullám? Pár ezer forintos tételekről írok, egy temetés milliókba kerül.
 2. Bérelt: tudd, hogy mit akarsz, ne engedd lebeszélni magad, hogy ugyan már, a leash csak kislányoknak való. Fontos, hogy fel legyen rendesen fújva a deszka (PSI-t meg tudod nézetni a kölcsönzőssel és fújatni bele), legyen benne szkeg (nem viccelek), a lapát ne essen szét, stb. Leash, mellény.
 3. Kiegészítők:
  • Ivóvíz (ha nincs kedved a Dunából inni), rövidtávra is, és egy müzliszelet.Mobiltelefon, vízálló táskában, feltöltött aksival. Ha nem is használod krízis-kommunikációra, szép fotókat tudsz készíteni. És egy feltöltött külső aksi.Naptej, napvédelem (sapka).Túra-tervtől függően mini-horgony, több méteres kötél (jól jöhet egy hirtelen viharban, rögzíteni magad a nádashoz).
 4. Egy korábbi cikkben sok hasznos információt találsz arról, hogyan készülj fel a magányos túrákra

Felkészülés

 • Időjárás: alap. ALAP. Több, ingyenes app is letölthető, amelyek a helyi viszonyokat részletesen, aktuálisan mutatják. És ott a viharjelző rendszer, sok-sok éve. A Balaton, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tó minden pontjáról látszik legalább egy.

Javaslat: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja. Mobiltelefon-alkalmazások: Tavihar, Windy, Windy.app, stb. Legtöbbjük vagy ingyenes, vagy van ingyenes változat. Én általában ránézek előző nap, aznap reggel, és vízre szállás előtt is.

 • Helyismeret: Hol van a víz alatt akadály? Merre vannak trükkös helyek, sodrás, örvény, gát, ugrató, stb. Hol evezhetek, hol nem (hajózási útvonal, kikötők, komp, stb.)? Hol tudok kikötni? Mikor sötétedik? Sok apró kérdés, ami részben a biztonságunkat, részben a jó élményt garantálhatja.
 • Fizikális: másnaposan, fáradtan, betegen inkább csak a parton pihenjünk. Nagyobb távhoz sajnos kell a megfelelő erőnlét és izomzat. Ha egész évben az íróasztal mellett ültünk, jól hangzik, hogy majd nyaraláson formába kerülünk az evezéstől, de nem reális. Ne vállaljunk be nagyobb terhelést, mint amire képesek vagyunk, mert még ha biztonságban vissza is érünk, rossz élmény lesz, akár elmehet a kedvünk az egésztől.

Javaslat: nem csak SUP, de saját egészségünk miatt is, igyekezzünk egész évben hetente többször is sportolni (izom, állóképesség, keringés). A bemelegítés és nyújtás alap, ha már 5-5 percet rászánsz, megköszöni a tested nemcsak másnap, de 20 év múlva is. Tapasztalatom alapján valamiért a pasik kerülik ezeket, pedig nincs szebb látvány, mint egy SUP-os férfiú bemelegítése a strandon, nem? Itt van egy szuper videó róla:

Készségek

 • Úszás-tudás: általában 200 méter önálló úszás-tudást kérnek a különböző klubokban. Ez ahhoz elég, hogy ha 200 méteren belül kerülsz bajba, ki tudsz vergődni a partra egyedül is. Ha távolabb vagy, már nem elég. Ha vihar van, nem elég jó. A legnagyobb kockázat időjárás kapcsán az erős szél: a vízben olyan vízpárát fúj az arcunkba, ami önmagában elég az oxigénhiányos állapothoz.

Javaslat: nem szégyen felnőttként keresni egy úszóedzőt (minden uszodában van!), és megtanulni az alapvető technikákat. Az erőnlétnek is jót tesz. És tesztelt rossz időben, a part mentén, mire van erőd hullámokban, szélben.

 • Visszamászni a deszkára: alap. Saját statisztikám alapján kezdő SUP-osok 2/3-ának nehézséget okoz, vagy egyáltalán nem képes rá. Pedig az egyetlen esély, hogy nehéz körülmények között életben maradj. Részben technika, részben erőnlét kérdése, mindkettő tanulható, fejleszthető.

Javaslat: először derékig érő vízben, majd egyre mélyebb vízben gyakorold. Vannak róla videók, vagy kérj meg egy ismerős SUP-ost, vagy edzőt, hogy mutassa meg a trükköket. Fejleszd az erőnléted (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás), hogy a felsőtesteddel elbírd a teljes testsúlyod. Nem lesz elegáns a felvergődés, én leginkább egy fókához hasonlítok szerintem – de még mindig életben vagyok.

 • Mentés: alap. Mivel eleve jobb, ha nem egyedül evezünk, igen hasznos, ha a másiknak tudunk segíteni a bajban. Erről is rengeteg videót találtok, hogy hogyan. Persze fejben hiába van meg a folyamat, amikor egy kétségbeesett, nálad nehezebb embert próbálsz felrángatni a deszkára, csődöt mondhat az elmélet.

Javaslat: A legjobb, ha rendszeresen gyakoroltok sekélyebb vízben, edzésnek és csapatépítésnek is tökéletes. Fuldoklónál alapszabály, hogy hátulról szabad csak megközelíteni. A legtöbb végzetes baleset kettős, mert a fuldokló egyszerűen lehúzza a mentőt a víz alá.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata több oktatóanyagot is elérhetővé tett a honlapján.

Síkvíz, folyóvíz, tavak, tenger, óceán…

A fentiek elsősorban a hazai, nyári körülmények kapcsán íródtak. Mivel a külföldi nyaralások többségét tengerpartra szervezik honfitársaink, néhány sor kiegészítés ennek kapcsán:

 • Előre tájékozódjunk, milyen arrafelé SUP-ozni (FB csoportok, stb.). Több mint gyanús, ha az adott nyaralóhely a wind szörfösök, kite-osok (állandó, erős szél) vagy épp a hullámszörfösök (1-2 méteres hullámok) kedvenc célpontja.
 • Amikor ott vagyunk, kérdezzük meg a házigazdát, sőt, a helyi halászokat (szeretnek beszélgetni), milyen időjárásra számíthatunk. A halászoknak nem csak a bevétele, de az élete is függ a tengertől, hidd el, náluk jobban senki nem tudja, mire számíthattok.
 • Én meg szoktam kérdezni a várható időjáráson túl, hogy vannak-e áramlatok, merre járnak a nagyobb hajók, milyen az apály-dagály, és bármi egyéb, az útvonal-tervezéshez fontos, helyi információ.
 • Az első napokban a part mentén érdemes evezni, szokni, hogy állandóan mozog alattunk a víz, mennyire erős tud lenni a szél, stb.
 • Tengerre nem a szabályozás, hanem a túlélési esélyek miatt létszükséglet a leash. Kisebb hullámok, vagy közepes szél is elég, hogy soha ne tudd utolérni úszva a deszkádat.
 • Vizet is mindig érdemes vinni, mert a Balatonból még lehet inni, de a sós víz nem rehidratál.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata oldalát érdemes követni. Sok éve, nagy szenvedéllyel mentik a bajba került embereket és edukálják a  lakosságot. Egyesületként működnek (bármennyire furcsa, nem állami szerv a fürdőzők biztonságának szolgálata…). Szerintem örülnek minden apró támogatásnak, úgyhogy ha inspirált az írásom, hozzájárulhatsz, hogy gyorsabban és hatékonyabban vigyázzanak mindannyiunkra. Bankszámlaszámuk: 10404955-49515811-00000000

Használd a Balatonon az applikációt: https://balatonhelp.hu/

Fotók: A szerző saját képei, Tóth József Figura, borítókép: VMSZ Facebook oldala

Hegedűs Dóra

2017-ben álltam először deszkára, de mint majdnem mindenkit, azonnal elvarázsolt az élmény. Kikapcsolódásként eveztem 2 évig egy Moain, kutyával, gyerekkel, nyaralás alatt. 2019 őszén elmentem egy meghirdetett csoportos edzésre, ott szembesültem azzal, hogy ezt lehet másként is. Akkor télen csatlakoztam az MTK Budapest Felnőtt Szabadidős Vízisportközponthoz és elkezdtem járni a tanmedencés edzésekre, Nagy Zsuzsához. A 2020-as, életem első versenyszezonját nagyon élveztem, minden új volt, sok jófej SUP-ost ismertem meg és amatőrként minden apró eredmény több volt, mint amiről valaha álmodhattam volna.

Sok tennivalóm van még: több évtized kihagyás után újraépíteni az állóképességem, a terhelhetőségem, az erőnlétem, mellette a technika javítása – évekre előre programot biztosít. És motivációt arra, hogy minden nap tegyek valamit ezért, akár vízen, akár szárazföldön.

Civilben üzleti coachként és Gestalt terapeutaként dolgozom, itthon és külföldön is, jogi szakokleveles közgazdász végzettséggel. Férjemmel Dániában élünk. Az ottani klubban, a jeges Balti-tengeren tudok edzeni, ami megint egy más világ.