SUP talán a legdinamikusabban fejlődő vízisport, így egyre többen kezdik el űzni. Óriási előnye, hogy a kezdőknek is sikerélményt nyújt, de a haladók is megtalálják benne a kihívást. Ráadásul nagyszerű testmozgás, szinte bármilyen magyarországi vízen űzhető.

Azért,hogy akár már kezdőként is élvezhesd ezt a sportot, összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, hogy mire érdemes figyelni. Olvasd el és tökéletesítsd a technikád!

Az első és mindennél fontosabb: Fő a biztonság, ha mély vízen evezel, akkor használj mellényt és leash-t, ez kiemelten fontos, ha nem vagy jó úszó!

Nézzük azokat a hibákat, amelyek gyakran előfordulnak a kezdő állva evezőknél, de vannak olyanok, amelyet azok is gyakran elkövetnek, akik túl vannak már egy két szezonon.

  1. Rossz irányba áll az evező tolla

Az első hiba, amit szinte minden kezdő elkövet, hogy a lapát tolla rossz irányba áll. A kenu lapátok teljesen egyenesek így mindegy, hogy hogyan fogjuk. A SUP evezők tolla általában 10-15 fokos szöget zár be az evező szárával, és a toll előre felé kell, hogy álljon! Ezt az is jelzi, hogy a legtöbb gyártó a lapát tollának első felére helyezi a logoját.

  1. Ferdén tartod az evezőt

Az igazán profik mindig függőlegesen tartják az evezőt, merőlegesen a vízre. Ezzel a módszerrel érhető el a legnagyobb hatékonyság, ráadásul így is a legkönnyebb egyenesen haladni. Ha az evezőt ferdén/keresztben tartod magad előtt, akkor nem kerül a toll teljesen a vízbe, ezért minden egyes húzás sokkal jobban fordítja a deszkádat, az evezés oldalával ellentétes irányba.

  1. Mindkét kézzel az evező szárát fogod

Az evező végén található markolat nem csak dísz! Az egyik kezednek mindig azon kell lennie, mert így pontosabban tudod irányítani az evező deszkához viszonyított szögét. Ez a szög jelentősen meghatározza, hogy milyen irányba fogsz haladni. A tapasztalt SUP használók, ennek köszönhetően már úgy is tudnak egyenesen haladni, hogy folyamatosan egy oldalon eveznek.

  1. Oldalváltásnál nem cserélsz kéztartást

Sokan rájönnek, hogy az egyenes vonalú haladáshoz a deszka mindkét oldalán evezni kell, de nagy részük hibázik abban, hogy amikor átnyúlnak a SUP deszka másik oldalára, akkor nem cserélik meg a kezek helyzetét az evezőn. Tehát, ha a jobb oldalon evezel, akkor a bal kezednek, ha a bal oldalon evezel, akkor pedig a jobb kezdnek kell az evező végén lévő markolaton lenni!

  1. Nem állítod be az evező hosszát

Nyújtsd ki a kezed felfelé és egy kicsit előre, az evező markolatának így a csuklódig kell érnie. Ha rövidebb, akkor vagy nem fogod kihasználni az evező teljes tollát, vagy előre görnyedve fogsz evezni, úgy pedig sokkal nehezebb egyensúlyozni. A legtöbb deszkához állítható hosszúságú evezőt adnak, így a lehetőség adott, csak ne felejtsd el beállítani!

  1. Nem fújod fel a SUP-ot a megfelelő nyomásra

Ez természetesen nem vonatkozik a merev deszkákra, de kezdők általában felfújható deszkákkal próbálkoznak. A legtöbb deszkának 1 Bar (15 PSI), az ideális nyomás, ha ezt nem éred el, akkor a sokkal rugalmasabb, lötyögősebb lesz a deszkád, mint kellene. Ez jelentősen csökkenti a vízen való síklás minőségét, így sokkal fárasztóbb lesz az evezés. Ezt mindig a pumpa nyomásmérőjével ellenőrizd, kézzel nem fog menni, ha pedig kézzel is laposnak tűnik a deszka, akkor biztos lehetsz benne, hogy az is!

  1. Nem használsz leash-t

Bár túlzásnak tűnhet, hogy miért kell magadat a deszkához rögzítened, de egyáltalán nem az! Gondolj bele, hogy ha egy folyón esel le a SUP-ról, akkor mire feljössz a víz alól, akár 5-10 méterre is lehet tőled a deszka a sodrástól függően. Nem csak a folyókon jelent ez valós veszélyt, hanem a tavakon is, ahol a szél a legfőbb probléma, ha leesel a deszkáról. Ha szélirányba áll a deszka, akkor még gyorsabban eltávolodik tőled, mintha a folyó sodrása vinné! Nem olyan könnyű a deszka után úszni, főleg ha még az evezőre is figyelned kell!

  1. Lefelé nézel evezés közben

Soha ne nézz lefelé evezés közben, ez az első számú oka annak, hogy elveszíted az egyensúlyodat és beleesel a vízbe! Nézz ki magad előtt valamilyen célpontot (bóját, vagy a túlparton egy fát), és kezdj evezni az irányába. Meg fogsz lepődni, mennyivel könnyebb így egyensúlyozni!

  1. Nem használod az egész tested az evezéshez

A törzsed erős, jobban bírja, mint a karod! Az evezés során próbáld használni a teljes testedet az evezéshez, ne csak a karjaidat. Ha elsajátítod a helyes technikát, akkor evezés közben a lábad, törzsed és a hátad is dolgozni fog. Ez nem csak hatékonyabb, de nem is fogsz annyira hamar elfáradni, besavasodni mintha csak a kezeidet használnád.

  1. Azonnal fel akarsz állni a deszkán

Adj magadnak egy kis időt, valószínűleg nem emlékszel arra, hogy mennyi idő alatt tanultál meg bringázni, de az sem ment elsőre. Először próbálj meg a sarkaidon ülve evezni, ha ez megy, akkor pedig próbáld ki a térdelő pozíciót. Így sokkal alacsonyabban lesz a súlypontod és könnyebb a SUP-on maradni, mintha egyből állva próbálkoznál. Van, akinek elég így 5-10 perc van akinek több kell, de fél óra után szinte mindenki fel tud állni, add meg magadnak ez a kis időt!

Elsőre ez az a 10 hiba, amire figyelned kell. Ha ezeket már nem követed el, akkor sokkal gyorsabban és biztosabban fogsz a deszkádon maradni és haladni! Ha még csak most ismerkedsz a sportággal, akkor nézd meg korábbi cikkünket: SUP alapok kezdőknek

Ebben a listában szinte benne van, ami fontos. Figyelj ezekre evezés közben és meglátod, hogy jobban fog menni. 

Nézd meg videóban is: