7. alkalommal rendezték meg az olaszországi Comacchioban, a pompás természeti adottságokkal rendelkező Lago della Nazioni tó partján a Spring SUP Race-t.  A verseny 2024-re egy rangos nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát a korábbi regionális szintről, ahol idén 4 kontinens, 24 nemzetének, 310 sportolója szállt vízre. A 2024-es szezon nyitó versenye egyben az ICF SUP World Circuit négy állomásának az egyike. Nemenként 6 kategóriában lehetett indulni a gyermek U12 korosztálytól kezdve az 50+ Masters-ig.

Helyszínként ideálisabbat nem is lehetett volna találni: a szállástól az étkezési lehetőségig, a parkolótól a versenyközpontig minden karnyújtásnyira volt. Az időjárás is nagyon kegyes volt: napsütésben és szinte nyárra emlékeztető melegben ragadhattak lapátot és deszkát a versenyzők.

Az első és a második napon a technikai futamok zajlottak egy 400 méteres pályán, ahol 3 balos és 3 jobbos bója kihívásaival kellett megküzdeni a beach rajtokat követően. A második napon a felfújható futam zajlott, ahol vízről indították mind a 72 résztvevőt, akiknek 2 kört és több, mint 4 km-t kellett megtenniük. A második nap délutánján a sprint futamok zajlottak a szokásos 200 méteren, míg a harmadik napon a hosszútávú futamok. Ezeket eredetileg a szintén karnyújtásnyira levő tengeren tervezték megtartani, de egy korábbi viharnak köszönhetően az anyatermészet átalakította az eredeti terveket, így végül a hosszútávú futamokat is a tavon tartották meg 13 km-es távon.

Magyaroszágot összesen 10 versenyző képviselte az egyes futamokban. A SUPport SC színeiben 7 versenyző indult, míg a Budapesti Honvéd SE és a BKV Előre Sport Club színeiben egy-egy.

A TotalSUP a versenyről szóló cikkében kiemelte a Szabó család mindhárom tagjának teljesítményét. Összesen 9 érmet nyertek családilag, ami kiváló bizonyítéka a kitartó és céltudatos felkészülésüknek és befektetett energiájuknak. Szabó Zénó és apukája – egyben edzője – Szabó Gábor, különdíjat is kaptak a mindhárom számban nyújtott kimagasló teljesítményükért.

Íme néhány beszámoló arró, hogy ki hogy érezte magát:

“Jó hangulatú verseny igazi olasz szervezetlenséggel. 🙂 Mindenben elindultunk, illetve Gábor a felfújhatót kihagyta. Eredmények lényegtelenek, de magukért beszélnek. A szervezetlenség miatt nehéz volt készenlétben, bemelegedve élesen tartani magad a futamokra. Élmény: meg tudtuk mutatni, hogy síkvizen ügyesebbek vagyunk, mint a tengeren. Az edzésmunka eredményét megláttuk. A kis magyar közösséggel együtt szuper volt a hangulat és mindenki szurkolt mindenkinek, illetve együtt töltöttük a versenyen kívüli időt is.” Szabó Gábor – SUPport SC

“Nekem a közös (más külföldi versenyzőkkel is) beach-start gyakorlás volt a legjobb élményem! Az szerintem nagyon vidám volt.

Illetve ennél a helyszínnél ideálisabbat nehéz lenne találni, beleértve az étkezési lehetőséget, a kiváló kávét a büfében, az egyéb sportolási lehetősegeket, a közeli és viszonylag olcsó bungallókat. Jó lett volna kipróbálni magunkat a tengeren is.

Még ki lehetne emelni, hogy milyen erős nemzetközi mezőnyben születtek dobogós helyezések. 10 vilagbajnok volt jelen!

Talán még azt is meg lehet említeni, ami szerintem örömteli, hogy kezdenek a versenyszámok egységesek lenni, gondolom az ICF által. Tehát a sprint az egyirányú 200 méter, vízről rajttal, a technikai kb ezer méter, stb.”Szerdahelyi Gábor – SUPport SC

Engem ismertek már annyira, hogy minden percét imádtam magának a versenynek, és folyamatosan próbálom a saját teljesítményemen is a pozitív dolgokat észrevenni. Korábban sosem gondoltam volna, hogy bosszankodom amiért nem tudtam továbblépni a sprintben, és boldog voltam hogy tudtam menni két fordulót a technikain. Szakmailag nekem ismét a felfújhatósnak volt a legnagyobb értelme, ami abszolút elfogadható tekintve, hogy mindig azon edzünk. Ugyanennek a fordítottja rajzolódott ki a merev deszkával, hiszen ott keveset gyakorolva, bőven kijött, hogy hol van még nagyon-nagyon sokat fejlődni. Rátérve a külső dolgokra, egyetértek, hogy ez egy csodálatos helyszín, de azt gondolom hogy egy nemzetközi szövetség által elismert, és így nyilván támogatott szuper helyszínen lévő versenynél, amennyiben ez a sport komolyabb célokat tűzött ki maga elé, akkor már nem engedhetőek meg ezek a rendezésbeli hiányosságok, a rengeteg időbeli csúszás, a teljesen elfogadhatatlan kommunikációs hiányosságok, illetve a vasárnap délutáni eredményhirdetés és öt órai program befejezés. Nyilván ez most egy kicsit görbe tükör így, de mivel Viktor volt velem sokat, ezért érthető, hogy átragad rám néha az ő egyébként teljesen elfogadható full objektív és kevésbé rossz rózsaszín felhős hozzáállása. Nekem személy szerint amiért ez a verseny még így is 110 %-os, az az, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egyesületünk a SUPport Sport Club ilyen csodás CSAPATtá alakul és már az első versenyén ilyen eredményeket ér el. Ezért végtelenül hálás vagyok mindenkinek, aki velünk van ezen az úton. Nekem személy szerint erről szólt a Spring SUPrace 2024, és nagyon várom már, hogy újra találkozzunk! Gabóéknak sok sikert a hétvégén! Hajrá Suport SC, Hajrá Magyar SUP sport!”Szili Balázs – SUPport SC

A Spring SUP Race 2024 főbb magyar eredményei:

Hosszútáv

1.helyezés (junior) – Szabó  Zénó (SUPport SC)

1.helyezés (50+) – Szabó  Gábor (SUPport SC)

3.helyezés (40+) – Varga  Zsuzsanna (SUPport SC)

4.helyezés (50+) – Dóri Balázs (BKVElőre Sport Club)

Technikai futam:

2.helyezés (junior) – Szabó Zénó (SUPport SC)

2.helyezés (50+) – Szabó Gábor (SUPport SC)

5.helyezés (40+) – Varga  Zsuzsanna (SUPport SC)

Sprint (200 m)

1.helyezés (40+) – Zöllner Viktor (Budapesti Honvéd)

1.helyezés (50+) – Szabó Gábor (SUPport SC)

3.helyezés (junior) – Szabó Zénó (SUPport SC)

6.helyezés (40+) – Varga Zsuzsanna (SUPport SC)

Felfújható (iSUP)

1.helyezés (abszolút női) /1.helyezett 40+ női/– Varga Zsuzsanna (SUPport SC)

3.helyezés (abszolút férfi) /1.helyezett 18 év alattiaknál/ – Szabó  Zénó (SUPport SC)

3.helyezés (abszolút női) /1.helyezett 50+ női/ – Moravcsik Tünde (SUPport SC)

8.helyezés (abszolút női) /3.helyezett 40+ női/ – Gonda Helga (SUPport SC)

17.helyezés (abszolút férfi) /2.helyezett szűkebb korcsop.férfi/ – Szili Balázs (SUPport SC)

21.helyezés (abszolút férfi) /4.helyezett 50+ férfi/ – Szerdahelyi Gábor (SUPport SC)

26.helyezés (abszolút férfi) /4.helyezett 40+ férfi/ –Vígh László

Galéria

Fotók: Gonda Helga

Linkek: https://www.totalsup.com/news/2024-spring-sup-race-results

https://keepsporting.com/rankings

Gonda Helga

A szerző a 2021-es evezős szezon előtt állt először SUP deszkára, és azóta szinte rendszeresen indul hazai megmérettetéseken. Ezeket az alkalmat többnyire arra használja, hogy komfortzónán túli élményeket tapasztaljon meg és azok mentális hatását kielemezze magában. Az így szerzett tapasztalatait saját önismeretének fejlesztésére szeretné használni, illetve tudásának megosztásával másokat is szeretne ebben támogatni. Jól-lét (wellbeing) területtel kapcsolatos végzettségét kiegészítve most Sport (mentál) Coachnak tanul és a www.healthiswealth.hu társalapítója. Az eddigi legnagyobb SUPos élménye az egynapos 100km-es Neszmély-Budapest evezés volt.