2024. március 2-án rendezték meg a 3. Hévízibivaly Duatlont, ahol egy páratlan szépségű helyen, a Hévíz-patakon kellett a résztvevőknek 10km-t evezniük, és visszafelé a töltésen 11km-t futniuk. Majd a Hévízi-tó partján a célba érkezve, – helyezéstől függetlenül – minden célba érkező elmondhatta magáról, hogy bivalyerővel rendelkezik.

A Hévíz-patak egy változó szélességű sekély patak, amelyben hazai és trópusi vízinövények élnek. Egyenletes, lassú folyású és soha nem fagy be. A patakon november eleje és március közepe között lehet csak evezni, a vízinövények és az itt fészkelő madarak védelme érdekében. A patak teljes hossza infrastruktúra nélküli, így a természet szépségét zavartalanul élvezhetjük a patak teljes hosszán. Növényvilága rendkívül gazdag faunájú, például a különböző tündérrózsák nagyon jól érzik itt magukat.

A www.heviz.hu oldalról megtudhatjuk, hogy alig 50 évvel ezelőtt vízibivalyokkal tapostatták ki a Hévíz-patak medrét, hogy a növényekkel mindig teli mederben a víz folyását biztosítani tudják, hogy az elzáródás nélkül, egyenletesen tudjon elfolyni a Balaton irányába. A futás során meggyőződhettünk arról, hogy a környéken még most is élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítását már nem ők végzik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők minden téren a legjobbat igyekeztek nyújtani az indulók számára. A megmérettetést követő online cikkekből megtudhatjuk, hogy az idei, a legek versenye volt: például a legtöbb törzsversenyzővel, a legtöbb típusú vízi közlekedési eszközzel és a legtöbb támogatóval.

Elmondható, hogy a megmérettetésen induló SUPosok száma évről-évre emelkedik. A tavalyi évhez képest például legalább kétszer annyian lapátoltak a deszkájukon. Az indulók többsége felfújható deszkával indult, de akadt olyan, aki merev deszkával szelte a patak vizét. A szakaszos rajt sokat segített abban, hogy egymást akadályozását elkerülve, ne torlódjunk fel és az előzéseket könnyen tudjuk kivitelezni.

Mindannyian más elvárásokkal érkezünk egy ilyen megmérettetésre, így más és más élményeket és gondolatokat viszünk magunkkal. Egy ilyen megmérettetésen nemcsak a fizikai jól-létünket, hanem a mentálisat is támogatjuk. Van aki a természet közelségét keresni, van aki az újdonság erejét, van aki önmagát szeretné kipróbálni egy SUP és futás kombinációban, vagy önmagához szeretne kapcsolódni, vagy esetleg egy SUPer közösségi élménnyel szeretne gazdagodni. A listát a végtelenségig lehetne bővíteni, de a lényeg, hogy nincs jobb vagy rosszabb ebben a helyzetben, hiszen a teljesítményünkkel tettünk a saját jól-létünkért és egészségünkért. Sőt, lehet, hogy másokat is motiválunk a részvételünkkel.

Alább olvashattok néhány SUP-os beszámolót arról, hogy ki, hogy érezte magát.

Tubel Blanka
Velencei Vízi Sport Club

Sok jó ajánlást követően jelentkeztem erre a versenyre. Célom volt egy jó hangulatú, már-már családias versenyen részt venni, ami a régi és új barátokkal megfűszerezve így is sikerült, egy kisebb malőrt leszámítva: az a bizonyos kiszállóponti keveredés, amikor az ott hagyott futócuccokat, frissítőket a szervezők véletlenül visszavitték a célba, így mi több, mint egy órát fagyoskodtunk, izmaink kihűltek, lemerevedtek. Ezek után kellett felszívni magamat, hogy egy jó futást tudjak produkálni. Ahogy te is említetted a medencés versenyt követően, nem szabad feladni. Ugyanakkor talán a legfontosabb a közösségépítés volt, hiszen a VVSC csapatához csatlakozott új tagunkkal, Márkkal első közös versenyünk volt. Azt gondolom, hogy mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, a burjánzó növényzettel nehezített evezés és a fent említett, nem várt, extra várakozás csak még jobban összekovácsolt bennünket. Sok nevetéssel tarkított program volt, és számomra ez a legfontosabb!

Erdős Zsófi
Velencei Vízi Sport Club

Edzőm felvetésére neveztem első alkalommal a versenyre, nem kevés izgalommal. Óriási kihívás volt számomra már csak a tudat is, hogy az evezést követően ugyan annyi futás vár rám, ami nem az erősségem. A helyszín nagyon szimpatikus volt, sosem volt még szerencsém a Hévízi-patakon evezni, igazán hangulatos! A verseny kezdete előtti szkeggel kapcsolatos nehézségek a verseny alatt sem csitultak, pár elakadás és egy csúnyább esés után egy félreértés miatt a szervezők a váltóruháinkat visszavitték a célzónába, így több mint egy órás fagyoskodás után öltözhettünk át a csurom vizes ruhából a száraz futó cuccba. Nagyon megterhelő 1 óra volt! A kocogás második fele meglepően jó volt és a nehézségek ellenére felemelő érzés volt beérni a célba és tudni, hogy sikerült teljesíteni a távot, ráadásul az 5. helyet érő idővel. De ami ennél is fontosabb számomra, hogy egy igazi összetartó, jó kedélyű kis csapat tagja vagyok, akik jóban-rosszban támogatják egymást!

Mihalovics Márk
Velencei Vízi Sport Club

Nagyon izgatott voltam, hiszen először vettem részt ezen a versenyen és egy kicsit féltem is tőle, mivel az ilyen távú futás nem az erősségem.

A verseny megérdemli a „bivaly” elnevezést, úgy érzem kiadtam magamból mindent, hogy teljesítsem a távot. Felemelő érzés volt célba érni, kettős érzés, öröm és fáradtság egyszerre.

Teljesen feltöltődtem, ahogy a csapattársaim is, jó kis felkészülési verseny volt a szezonra, valamint az összetartásunk is nőtt. Jó érzés csapat tagnak lenni, egy versenyre való készülésnél és a versenyen is sokat jelent ez Nekem talán ez a legfontosabb gondolat amit hazaviszek.

Nyitrai Eszter

Hobbi suposként másodszor vettem részt ezen a versenyen. Idén leginkább az motivált, hogy kicsit javítani tudjak a tavalyi időeredményemen. Igazából magamnak szerettem volna bizonyítani, hogy idén is végig tudom csinálni. Többször túráztam már a Hévíz-patakon, különleges élmény a tavirózsák között evezni, közben a szép tájat, a legelésző bivalyokat, lovakat nézegetni. A versenyen nem igazán volt idő nézelődni, mert engem személy szerint jobban lefoglalt, hogy a vízre összpontosítsak. Kicsit tartottam a vízfelszín alatti sunyin megbúvó faágaktól és a helyenként sűrű vízinövényzettől, de a kis szkegem szerencsére nem akadt el sehol, és így végig talpon maradva tudtam teljesíteni az evezés részt. Tempósabban mertem haladni, mint tavaly, így az időeredményem is jobb lett. A suposok lábaiban a futás kezdetekor már van 10 km, és én eléggé lassú futó vagyok, de elhatároztam, hogy megpróbálom megállás nélkül végig futni. Kb. egy percre azért mégis megálltam, mert muszáj volt szelfizni a töltés mellett legelésző és bambán bámuló bivalyokkal J A futás utolsó két kilométerén a felázott, saras terep is nehezítette a futást, de amikor kiértem a Tófürdő melletti sétányra, új erőre kaptam és vigyorogva futottam be a célba. Büszke voltam magamra, hogy idén is sikerült végig csinálnom, 3.18 perces eredménnyel végül kilencedik helyen végeztem a 16 női supos mezőnyében. Nagyon jól éreztem magam végig az evezés és a futás alatt is. Azt gondolom, hogy az edzések mellett ugyanolyan fontos, hogy fejben is készüljünk és ott legyünk, nekem ez sokat segített.

Kemény András

„Csak túléljem a futást valahogy.”

Lesérülve mentem le, mert az előző csütörtöki futóedzésen szétment a derekam. Plusz 10kg túlsúllyal. Viszont úgy voltam vele, hogy nem lehet kihagyni, ha végig kell gyalogolnom, végig gyaloglom.

Remek. Jó ötlet volt átrakni tavaszra, szebb volt az idő, jó volt az éledő természetben futni.

Az utolsó 3km-t egyben le tudtam futni, megállás nélkül – nem gondoltam volna. És hogy milyen élmény a Bivaly? Iszonyat jó. Az evezős része nem nehéz, sőt – csak tudni kell, hogy hol lehet sekély szkeget szerezni. 🙂 Viszont egy jó másfél órás evezés után egész más érzés nekiállni egy nagyobb távot lefutni – nagyobb kihívás, de a természet szépsége pótol mindenért. És utána az ex-Anyósom, most-Serpenyősben a gőzgombóc kötelező!

Molnár Gábor
SUPport Sport Club

Csak ezért a versenyért kezdtem el futni, másfél hónapja és még sosem eveztem a Hévízi-patakon, de talán SUP-ban vagyok már annyira jó, hogy az első tízben tudjak végezni.

A helyszín nagyon tetszett, patak nem kevés kihívást jelentett – háromszor is beleestem, a futás pedig véget nem érő távnak tűnt. Ezzel együtt a verseny szuper volt, a következőre is megyek.

Sokat tettem érte és elértem, amit terveztem. Összesen 22km volt és ezt tényleg ott belül kell előre összerakni. A vízen csak evezni kell, a poros úton meg futni. Ha fejben megvan, akkor el lehet érni a célt.

Gonda Helga
SUPport Sport Club

Ötödik alkalommal eveztem a Hévíz-patakon: kétszer túráztam és ez volt a harmadik Hévízibivaly Duatlonom. Betegségek miatt sajnos nem volt ideális a felkészülésem, de mindenképpen szerettem volna indulni, mert tudtam, hogy a hangulat és a páratlan szépségű táj ismét hatalmas lelki töltést ad. A megmérettetésre minden téren tudatosan, és a helyismeret miatt, könnyedén készültem. Egyszerűen ilyen vagyok: ha tudom, hogy előre mindent megtettem, akkor az önbizalmat ad és bármi is legyen a végeredmény, tudom, hogy a legjobbat próbáltam kihozni magamból. A verseny közben nem ért meglepetés: egyenletesen tudtam haladni a vízen és a szárazföldön, miközben igyekeztem magamba szívni a táj minden szépségét. A csapatom téli vizes edzéseinek köszönhetem, hogy az evezésem jobban sikerült, mint amire számítottam. A célba jó volt megérkezni, és a többi evezős társsal megbeszélni az élményeket. Az eredményen meglepődtem, mert nem számítottam rá, hogy idén is első helyen végzek a női mezőnyben. Nagyon-nagyon pörgős lábú hölgyek követtek a dobogón – nekik és minden célba érkezőnek szívből gratulálok! Ismét a táj szépsége adta lelki feltöltődést hoztam magammal és a sport motivációt, amiért főleg a pörgős lábú dobogós társaimnak vagyok hálás: hozzám képest nagyon gyorsan futottak – van hova fejlődnöm.

A képeket Poelz Anita és Gelencsér Ákos készítették!

Az esemény hivatalos honlapja: https://www.facebook.com/hevizibivaly/

Gonda Helga

A szerző a 2021-es evezős szezon előtt állt először SUP deszkára, és azóta szinte rendszeresen indul hazai megmérettetéseken. Ezeket az alkalmat többnyire arra használja, hogy komfortzónán túli élményeket tapasztaljon meg és azok mentális hatását kielemezze magában. Az így szerzett tapasztalatait saját önismeretének fejlesztésére szeretné használni, illetve tudásának megosztásával másokat is szeretne ebben támogatni. Jól-lét (wellbeing) területtel kapcsolatos végzettségét kiegészítve most Sport (mentál) Coachnak tanul és a www.healthiswealth.hu társalapítója. Az eddigi legnagyobb SUPos élménye az egynapos 100km-es Neszmély-Budapest evezés volt.