Bár eredetileg Tisza-tavi lány vagyok, az utóbbi jó néhány nyarat mégis többségében a Balatonnál töltöttem, töltöttük. Az első SUP-os élmény is a magyar tengerhez kapcsolódik.

Anno, gyerekkoromban az egész vakáció a Tisza-tóban való pancsolással telt, imádtam! Most pedig felnőttként rájöttem, hogy a Tisza-tó sokkal több ennél, mint egy kellemes fürdőhely!

A múlt hétvégén útra keltünk a Tisza tóhoz, hogy SUP-pal is felfedezzük a tó csodáit!

Így kaptam vissza a Tisza-tó élményét SUP-pal!

Egyébként is terveztük, hogy jövünk Kiskörére, családi látogatásra. Így ezt egybe kötöttük néhány SUP-os programmal. Pénteken délután az utunk a poroszlói SUP bázishoz vezetett. A bázist Dida és Gyuri vezeti szívvel-lélekkel, igazi SUP paradicsomot varázsoltak a Cserő tó partjára. Ez a picike tó a Tisza-tó szomszédságában található, kiválóan alkalmas kezdő SUP-osoknak. Itt nyugodt és biztonságos körülmények között lehet evezni. Emellett természetesen lehetőség van a Tisza tavon is sup-ozni, szerveznek túrákat is.

Didáék oktatást is tartanak, segítenek a kezdő SUP-osoknak a helyes evezési technika elsajátításában, sőt akár gyakorló trambulinon is lehet próbálgatni az egyensúlyt.

A júniusi zivataros időjárás majdnem kifogott rajtunk, a viharjelzés miatt sajnos nem tudtunk lemenni a Tisza-tóra evezni. De hála, a pici gyakorló tónak, ott két eső között is tudtunk lapátolni, deszkákat próbálgatni. Amíg pedig vártuk, hogy elvonuljanak a felhők addig kényelmes babzsák fotelekben pihentünk.

Nézd meg a kép galériát:

A SUP palettában sokféle deszka szerepel, szóval, ha vásárlás előtt állsz, akkor mindenképp érdemes minél több típust kipróbálnod és ezután döntést hoznod.

A SUP bázis poroszlói helyszíne ideális kezdőknek, baráti társaságoknak vagy akár csapatépítő programoknak is. Ha kedvetek tartja, még bográcsozhattok is egyet nap végén. Korábban, amikor multinál dolgoztam, nagyon bírtam volna, ha ilyen csapatépítőt szerveznek nekünk és nem a szokásos unalmas sorversenyeket. 🙂

Sarud – Élményfalu

Szombaton Sarud felé vettük az irányt, az Élményfalu volt a célpont. Hasznos infó, hogy a strand bejárathoz képest a túlsó felén (a Poroszló felőli végén) lehet SUP-pal vízre szállni, még akkor is, ha saját deszkával vagytok, de ha bérelnétek azt is itt tehetitek meg. Amikor megérkeztünk, a bejárathoz közel pakoltunk le és kezdtük el a deszkákat pumpálni. Majd mire készen lettünk, a vízimentő szólt, hogy legyünk kedvesek átfáradni a strand másik oldalára. Ennek annyira nem örültünk, de átpakoltunk, sőt nekem még a deszkát is segített a vízimentő cipelni.

A sarudi strand jól felszerelt, sokféle étkezde közül lehet választani, emellett van még vízi játszótér, trambulin park és kényelmes napozóágyak.

A sarudi evezésünkkor már egy fokkal szerencsésebbek voltunk az időjárással, de azért nem úsztuk meg eső nélkül itt sem.  A tónak ezen a részén sok nádasos rész van, itt igazi élmény evezni. Innen, a kikötőből indulnak kis hajós túrák is, azt tapasztaltuk, hogy a hajósok, mikor látták, hogy SUP-pal vagyunk többségében lelassítottak, hogy a hullámok kevésbé zavarjanak minket. Szóval jó fejek az Tisza-tavi kapitányok 🙂

A strandtól elindultunk Poroszló irányába és egy idő után már tényleg csak a madarak és a víz hangját hallottuk. Sok szitakötőt, halat és vízi madarat láttunk.

Innen két viharjelző is látható, sajnos fél óra evezés után első fokra váltottak így nem volt mit tenni, elkezdtünk visszafelé evezni. A viharjelzést a Tavihar app is egyből jelezte, késlekedés nélkül. Valamiért a sarudi viharjelző fénye nagyon elmarad a megszokottól, de szerencsére az újlőrincfalvi állomást tökéletesen lehetett látni.

A viharjelzés hamar másodfokúra váltott és már jött is a vihar, a dörgést is lehetett hallani. Ezután gyorsan leeresztettük a deszkákat, összepakoltunk és elindultunk hazafelé, ahogy beszálltunk a kocsiba el is kezdett ömleni az égi áldás. Sajnos csak egy órát tudtunk evezni, de legközelebb már átmegyünk délelőtt és akkor egy teljes napba talán több minden belefér, még ha közben viharok is lesznek.

Aki korábban nem járt még a Tisza tónál, annak lehet ismeretlen a sulyom. A sulyom a holtágak növénye, mikor beérik termését sokszor a víz kisodorja a partra. Ez egy fás, hegyes, szúrós termés. Érdemes vele vigyázni a parton vagy vízbe menéskor, nehogy bele lépjünk. Illetve ha leteszed a deszkát a homokba, akkor érdemes előtte átnézni a talajt, hogy nehogy véletlenül rá tedd és kiszúrja.

Én vízi cipőt vettem fel, ez a sulyom ellen is hatásos illetve vízbe menéskor az iszap ellen is jó megoldás.

Kiskörei malőr?

Utolsó nap Kiskörén terveztünk evezni. A kiskörei strand jelenleg felújítás alatt van, így nem üzemel. A területére be lehet menni, mivel ott vezet át a biciklis út, viszont semmi sincs nyitva. A strandnál levő vízfelület egy részét benőtte a vízi növényzet, így végül nem szálltunk vízre. Csak a strand előtti 1-200 méteres részen lehetett volna forgolódni, mivel most árad a Tisza, és a folyó többi része itt elég veszélyesnek tűnt. Nagy fákat, ágakat hozott a víz, így végül a biztonságunk érdekében nem indultunk útnak. Nagyon sajnáltam, hogy pont itt nem tudtunk evezni, ahol felnőttem, de bízunk benne, hogy hamarosan erre is lesz lehetőség.

Ha még nem jártál a Tisza tónál, akkor mindenképp érdemes beiktatni a nyári programok közé! A természet ezer arcával találkozhatsz, vadregényes lagúnákban kacsákkal evezhetsz és ha szerencséd van még vízi liliomot is láthatsz!

Köszönjük a vendéglátást a SUP Bázis csapatának!