Ez a június nem fogadta kegyeibe a SUP közösséget, ha nem esett, akkor a viharos erejű szél keltette hullámok lehetetlenítették el az evezés. Készítettünk egy összeállítást, hogy hol és hogyan lehet és érdemes utánanézni az időjárásnak és a szélnek mielőtt elindulsz.

Mielőtt SUP-ozni indulunk minden esetben ellenőrizni kell a várható időjárást, szerencsére ma, a mobilinternet korában erre sok lehetőségünk van. A SUP két legnagyobb ellensége az eső és a szél.

Lesz-e eső?

Esőben szinte senki sem szeret nekiindulni egy hosszabb túrának pláne, ha a hőmérséklet sem túl magas. A pillanatnyi eső tekintetében a legbiztosabb pont a radarkép, amelyen ellenőrizhetjük, hogy pontosan hol és mennyire esik az eső. Az is látható, hogy merre és milyen gyorsan haladnak az égi áldást hozó felhők.

Radarképet találunk a két hazai nagy időjárásportál kínálatában is:

Időkép: https://www.idokep.hu/radar (itt előrejelzés is van)

Köpönyeg: https://koponyeg.hu/terkep

Nincs eső, de milyen a szél?

Ha nincs eső akkor már könnyebben nekiindulunk evezni, de ilyenkor nagyon fontos, hogy tájékozódjunk az aktuális és várható szélirányról és erősségről. Szél szempontjából nagyon sokat számít a vízterület típusa, ugyanis nem mindegy, hogy 20-30 Km/h szélben a Balatonon (nagy nyílt felület) vagy egy keskeny folyón vagy csatornán szeretnél evezni. Egy fákkal körülvett, keskeny holtág még 30-40 km/h szélben is sima, hullámmentes tud lenni, persze a szél ilyenkor is fúj, de nem alakulnak ki nagyméretű hullámok.

Ilyenkor erősen ajánlott a leash viselése, mert a szél gyorsabban el tudja fújni a deszkát, mint gondolnád!

Ha nem helyben szeretnél evezni, akkor érdemes megnézni, hogy hol mire érdemes számítani és ennek megfelelően kiválasztani az evezés helyszínét.

Nagy vízfelületek esetén kiemelten fontos a szélirány is, mert nagyon nem mindegy, hogy a szél a parttól befelé fúj és elsodor a parttól vagy éppen a part irányában fúj és kivisz a partra.

Az aktuális szelet legegyszerűbben itt nézheted meg: https://www.idokep.hu/szel

Ha előrejelzést szeretnél több napra (ezek soha sem 100% pontosak!), akkor érdemes a https://www.windy.com/ vagy a https://www.windguru.cz -t meglátogatnod! Előbbinek applikációja is van, amit mobilon még kényelmesebben tudsz használni!

Mindig figyelj, hogy a sebesség lehet km/h-ban, mérföld/órában és csomóban is megadva!

Viharjelzés

A legnagyobb tavainknál a nyári időszakban (április 1. – október 31.) viharjelző rendszer is működik, ezeknek az aktuális állapotát itt követheted nyomon: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/tavi_viharjelzes/

Első fokú viharjelzés esetén már csak a parthoz közel lehet tartózkodni, másodfoknál pedig el kell hagyni a vizet. Ezeken a vízfelületeken, az elsőfokú jelzés esetén lévő minimum 40-45 km/h-s szél sem igazán SUP barát.

Menj biztosra!

Sokszor nagy a csábítás, hogy elinduljunk evezni, de az elsőnek mindig a biztonságnak kell lennie! Ezért javaslom, hogy ha nem tudod, hogy milyen szélnél milyen a víz, akkor próbálj webkamera képeket keresni, akkor biztosan meggyőződhetsz a hullámok méretéről és szél irányáról.

Itt találod az Időkép webkamera oldalát: https://www.idokep.hu/webkamera/mindegyik

Balatoni kamerák: https://www.idokep.hu/webkamera/tag/balaton

 

Ne feledd! Ha evezni mész, mindig legyen valaki, aki tudja, hogy hova és mennyi időre mentél, mikor kell jelentkezned a SUP túra után. Használj leash-t és mentőmellényt a biztonságod érdekében!