SUP evező

A deszka után az evező a legfontosabb eszköz, ami jelentősen meghatározza, hogy mekkora élmény lesz a evezés, mondhatni egy jó evező nélkül nem juthatsz messzire.

A legtöbb gyártó a deszkát csomagban árulja, amelynek része a pumpa, szkeg és az evező. A legtöbb esetben a deszka kategóriájával megegyező lapátot rejt a csomag. Tehát egy alsó kategóriás SUP esetén ne számíts prémium evezőre, de egy jó minőségű deszkánál már elfogadható a lapát minősége is. Az igazi különbséget csak akkor fogod érezni ha több lapátot is kipróbálsz egymás után, így lesz igazából komoly tapasztalatod. De milyen evezőt válassz?

Mik a legfontosabb tulajdonságok?

Hossz: Az evező hosszának helyes beállítása a kulcs ahhoz, hogy igazán hatékonyan tudj evezni.

Anyag: A felhasznált anyagok határozzák meg az evező tömegét és merevségét. Általánosságban elmondható, hogy a könnyebb lapát jobb, de ezzel együtt az ára is növekszik.

A toll formája, mérete, dőlése: a toll paraméterei határozzák meg, hogy az evező hogyan viselkedik a vízben. Ahhoz, hogy igazi különbséget érezz a toll formája, mérete miatt sokféle evezőt kell kipróbálnod és sokat is kell evezned.

Ha csak hobbi SUP-os leszel akkor főleg a lapát első két paraméterére kell figyelned.

SUP evező hossza

Az evező hosszának a beállítása a legfontosabb, hiába a legjobb karbon evező ha rosszul van beállítva a hossza akkor kínlódás lesz vele az evezés. A túl hosszú evezővel nehéz evezni, mert nem tudod jól kiemelni. A túl rövid lapátnál pedig mélyre kell hajolnod, vagy nem lesz a SUP evező tolla a vízben teljesen.

A megfelelő evezőhossz beállítása:

  1. Hajlítsd be a könyököd 90 fokban és emeld a fejed fölé
  2. Az evezőt állítsd függőlegesbe és tedd az arcod elé
  3. A behajlított könyöködet megtartva fogd meg az evező végét (mankó)
  4. Rögzítsd a beállított hosszt az evezőn

Ökölszabályként használható a testmagasság + 15 cm-es evezőhossz. Azt is fontos tisztázni, hogy attól is függ a megfelelő evezőbeállítás, hogy milyen stílusban és tempóban evezel. 

Állítható és Fix SUP evezők

A legtöbb gyártó csomagjában állítható evezőket találsz, ez praktikus is mert így minden vásárlójuknak megfelelő lesz az evező. Neked is hasznos, mert a stílusodhoz igazíthatod a megfelelő hosszt, sőt akár egy evezésen belül is állíthatsz a lapát hosszán. 

A Fix evezők előnye, hogy könnyebbek és merevebbek, mint az azonos anyagból készült állítható társaik, miután nincs bennük a beállítást szolgáló plusz szakasz. A fix evezőket általában méretre lehet vágni így lehet pontosan a tulajdonos méretére szabni. 

Mielőtt fix evezőt veszel próbálj ki sokfélét és teszteld, hogy tényleg tudd, mi az ami neked a legjobb.

SUP evező anyaga

A még egy rövid evezés alatt is több ezer csapást hajtasz végre a lapáttal, 10 dkg különbség sok 100 kg megemelését jelenti pulsszban. Könnyű belátni, hogy milyen fontos a SUP evező tömege. Egy nehéz lapát emelgetése hamarabb elfáraszt, ezért is használják a profik a lehető legkönnyebb evezőket.

A SUP evező anyaga két fontos dolgot határoz meg, a tömeget és a merevséget. Minél merevebb az evező annál jobban tudod átadni az erőt a víznek, de nem biztos, hogy a legmerevebb evező a legjobb a te stílusodhoz.

A választás előtt mérlegeld az alábbiakat:

  • Szükséged van könnyű evezőre? Ha versenyzel vagy hosszú túrákra mész rendszeresen, akkor jól jön egy könnyű evező, viszont ha évente csak néhányszor evezel, akkor nem ez lesz a legfontosabb számodra. 
  • A merev evezők jobban megterhelik az ízületeket és az izmokat. Ha volt korábban kar, váll vagy gerincsérülésed akkor jobban jársz egy rugalmasabb evezővel.
  • Mennyit szánsz rá? A könnyű anyagok (korbon, üvegszál) jóval drágábbak, mint a nehezebb alumínium vagy műanyag evezők.

Műanyag: Általában az olcsó evezők tolla és mankója készül műanyagból, szinte minden esetben fém, alumínium csővel kombinált az ilyen evező.

Alumínium: Gyakran használják az alap evezők szárának, mert erős és viszonylag könnyű. Sok gyártó ad ilyen evezőt a csomagban.

Üvegszál:  Igazi könnyűsúlyú evezők készülnek üvegszálból, vannak lapátok, amelyeknek csak a tolla készül üvegszálból, de vannak teljesen üvegszálas lapátok is.

Karbon: Ez a legkönnyebb és legerősebb anyag a lapátok készítésére és a legdrágább is. A kisebb súlyra költött pénz megéri ha rendszeresen és hosszú távon evezel. 

Összességében elmondható, hogy a könnyebb evező jobb, de drágább is. Azt tanácsolom, hogy először használd az alap evezőket és próbálj ki minél többféle beállítást. Variáld a hosszt akár egy evezésen belül is, és ragadj meg minden alkalmat, hogy kipróbálhass jobb/más SUP evezőket is.