Régóta érlelődik bennem ez a cikk, amely apropóját a gombamód szaporodó, SUP-ot vagy SUP-ot is kínáló webshopok adják. Abban szeretnék segíteni, hogy mire figyelj, ha már online veszed a SUP deszkát, hogy ne érjen óriási csalódás.

Elsőre az alap dolgokat ellenőrizd: a webshop megbízhatóságát, pl: Van-e ÁSZF, Adatkezelési szabályzat, magyar cég áll-e mögötte. Ez nem csak SUP, hanem bármilyen termék online vásárlása esetén fontos!

Fő buktatók

Nem Magyar cég áll a webshop mögött, így nem a hazai garanciális szabályok érvényesek.

Ha hazai jogszabályok sávos garanciát határoznak meg: 100.000 Ft felett 2 év, 250.000 Ft felett 3 év jótállás jár, ezt bukhatod el, ha egy külföldi webshopból rendelsz. Ráadásul a visszaküldési költség is téged terhel, ami elég borsos tud lenni külföldre. Persze ez csak akkor probléma, ha gond van a termékkel.

Nincs normális leírás, így nem tudod, hogy mit kapsz.

A SUP technikai leírásából véleményem szerint az alábbiaknak minimum ki kell derülnie:

  • Hány rétegű a szerkezet? Egy vagy kettő? Az egy rétegű deszkák könyebbek, de sérülékenyebbek, a kétrétegűek merevebbek, de nehezebbek. Ha hpsszú távra tervezel akkor érdemes kétrétegűt venni. Szóval ha valamit ultra lightnak hirdetnek, az nem valószínű, hogy jó lesz 100 kg-os terhelésre!
  • Ragasztott vagy hegesztettek az illesztések? A ragasztó biztosan elenged, a kérdés, hogy hány év után. A heggesztett eljárással illeszette deszkék könnyebbek és tartósabbak is. Sajnos ez a tehnológia általában nem az alsó kategóriás SUP-ok jellemzője. Erről a legritkábban esik szó.
  • Mi a pontos mérete? pl.: A x B x C cm. A 10 cm magas/vastag, egyrétegű SUP-ok általában már 80kg alatt úgy behajlanak, hogy vízben állsz rajta! Szóval a legolcsóbb legkisebb 300 cm körül 10 cm vasrag deszkákat csak gyerekenek vagy filigrán nőknek érdemes megvenni.
  • Milyen evezőt adnak hozzá? A legtöbb esetben alu evezőt fogsz kapni, amit elsőként fogsz lecserélni, vagy elhagyni. Jó tudni kb fél perc alatt elsüllyed! Egy üvegszálas, műanyag tollú evező már sokkal jobb!
  • Milyen pumpát adnak hozzá? Egyutas, kétutas? Az olcsó SUP-okhoz általában egyutast adnak, amivel nem túl nagy élmény pumpálni. Ez lesz az evező után a második csere. Főleg, ha nem is egy deszkát kell pumpálnod!
  • Mi a maximális terhelhetősége? Ez az a tömeg, ami alatt nem sűlyed el a deszka, de ez nem az ajánlott felhasználói tömeg, sok webshopben ezt összemossák és azt írják, hogy akár 175 kg-ig használható. Részben igaz, mert nem süllyed el, de ilyen terhelés mellett ritkán alkalmas evezésre legalábbis úgy, hogy az élmény is legyen
  • Mekkora az ajánlott terhelés? Mekkora méretű emberre méretezték? Szerencsés, ha le van írva, pl a Decathlon oldalán mindig megtalálod, hogy az ideális súly pl.: 60-80 kg. Kevás deszka van, aminek az ideális terhelés 100 kg felett van!

Ha ezekre nem kapsz választ a leírásból, akkor jobb ha hagyod a terméket és másik után nézel.

Nem tudod, hogy mit szeretnél, és nem ismered a lehetőségeket!

Sajnos ez is egy olyan sportág, ahol érdemes egy kicsit elmélyedni a leírásokban, tisztázni, hogy mire szeretnád használni a SUP-ot, milyen gyakran stb. Ha ezeket tudod, akkor sokkal könnyebben és jól választhatsz magadnak SUP-ot. Cikkeink a témában, amit érdemes elolvasnod SUP deszkákról általában, Milyen SUP-ot vegyek?

Vannak azért olyan megbízható kereskedők itthon, akiket mi is nyugodt szívvel ajánlunk neked őket itt találod a bannerre kattintva. Sőt, ha használod a megadott kuponkódokat akkor ajándékokat vagy kedvezményt is kapsz!

Végezetül néhány csábító mondat, ami jól hangzik, de megtévesztő lehet

Drop stitch technológiával készült. Ha felfújható SUP, akkor csak azzal készülhet, különben nem deszka lenne, hanem hordó a felfújás után. Mintha a kerékpárt azzal reklámoznák, hogy két kerékkel adják!

Ideális kezdő és halad SUP álló és ülő evezős használatra. Szóval mindenre jó! Igazból mindenben kompromisszumokat kell kötnöd, mert olyan nincs, hogy valami stabil is, gyors is, jó a gyereknek és apának is!

3 részes könnyű alu evező, az alu evező csak annak könnyű, aki nem fogott még üvegszálast vagy karbont. Átlagosan 1100-1200 g a tömegük, ez lesz az első, amit lecserélsz! Szóval inkább az az igazság, hogy adnak egy evezőt, amivel legalább elkezdhetsz evezni.

Különleges, csúszásgátló EVA borítás. Nincs benne semmi különleges, minden SUP-on ez van, különben megállni sem nagyon lehetne rajtuk!

Nagynyomású szeleppel. Alapvető, mert nélküle nem is lehetne felfújni a kívánt alakra.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy csak is tesztelés után vegyen SUP deszkát, mert mindenkinek más típus, forma a megfelelő. Ma már több helyen is ki lehet próbálni a SUP-ot vásárlás előtt, éljetek ezzel a lehetőséggel.