a Kiút a végtelen számú sup deszka választékból! Iránymutatás kezdőknek és gyakorlottaknak SUP vásárláshoz!

Minden SUP-os beszélgetésben 10 perc után biztosan felmerül, hogy melyik a jó deszka, milyet érdemes venni?

Mi most nem a márkák és technológiák harcába szeretnénk beszállni, hanem egy olyan fogódzót adni, ami alapján tudni fogod, hogy mire figyelj, amikor kiválasztod az új SUP deszkádat, a saját igényeid alapján.

Arról nem tudunk nyilatkozni, hogy 3-5 év múlva melyik deszka milyen lesz és mennyit bír. Ilyen szempontból azt érdemes megnézni, hogy a gyártó hány év garanciát ad a termékére.

Első körben a legfontosabb, hogy csak olyan SUP deszkát vegyél meg, amilyen típussal már mentél, teszteltél. Ráadásul ne az legyen az egyetlen SUP, amit valaha kipróbáltál. Tesztelj, próbálj ki minél többféle SUP-ot, kísérletezz, hogy melyik számodra a legjobb!

Merev vagy felfújható SUP?

Ez gyakorlatilag egy külön cikk témája is lehetne, de itt is írunk róla. A kezdők ritkábban vesznek merev SUP-ot, de ha most vágsz bele, akkor fentieken túl azt kell tudnod, hogy ezek a deszkák jobban siklanak, mint a legtöbb felfújható SUP, gyorsabbak is ez által. Az igazi versenydeszkák merevek, de ha már ezen a szinten vagy, akkor úgy is tudod, mi a jó neked.

Ha már gyakorlott SUP-os vagy, akkor megfordult a fejedben, hogy esetleg a gyorsabb, keményebb merev deszkára váltasz, ekkor a következőkre kell figyelned. Nehézkes a szállítása, ez viszont nem biztos, hogy probléma, mert ha közel vagy a vízhez és mindig ugyanott evezel, akkor ez nem gond.

A másik fő kérdés a merev deszkáknál a tárolás, egyrészt a méret miatt, másrész a drága karbon deszkákra vigyázni is kell, nem lehet csak úgy a betonra letenni őket. Szóval, ha van olyan helyed, ahol biztonságban tudod tárolni és az elővétel, elpakolás sem kíván akrobatikus megoldásokat, akkor merev SUP-ra fel!

A merev deszkák általában vékonyak, legalábbis a 15 cm-es felfújhatókhoz képest mindenképp, ezért szinte minden esetben vizes lesz a lábad , ami probléma lehet, ha hideg vízen is szeretnél evezni. Persze egy jó neporén cipő megoldás a helyzetre.

Merev (alul) és felfújható SUP deszka egy képen

Ha felfújható, akkor milyen legyen?

A lehetőségek száma szinte végtelen, nagyon sok dolog van, amit figyelembe kell venned a kiválasztásnál. A témaköröket nem rangsoroltuk, olvasd végig mindet, hogy a legjobb döntést hozhasd!

Ki fogja használni? Hányan fogjátok használni? Milyen szinten álltok az evezéssel?

Alapkérdés, hogy ki fogja használni a deszkát, az ő súlya meghatározza, hogy milyen teherbírású SUP-ot érdemes venni. A gyártók fel szokták tűntetni, hogy hány kg-ig ajánlják az adott deszkát, ezt érdemes iránymutatásnak tekintened. Azt is kalkuláld be, hogy ha családi deszkát szeretnél, tehát időnként a gyerekek vagy a kutya is felszállna az evezős mellé, akkor ennek megfelelő méretű SUP-ra lesz szükséged.

A teherbírás szempontjából nagyon fontos paraméter a deszka vastagsága, a 10 cm (4 inch) vékony deszkák teherbírása jelentősen elmarad a 15 cm-es (6 inch-es) típusoktól, erre érdemes figyelned.

A szélesebb deszkák stabilabbak, ezzel együtt lassabbak is. Ha kezdő vagy akkor válassz szélesebb deszkát, ezek 75-cmtől (30”) kezdődnek. Minden márkának vannak un. all-round boardjai, amelyek főleg 270-350 cm közötti hosszba kaphatók, ezek a kellő szélességben nagyon stabilak, ideálisak ha még kezdő vagy. A hosszabbak (330 cm+) akár két személynek vagy kutyás evezéshez is elegendő felhajtóerővel bírnak.

Ha már rutinosabbnak érzed magad a SUP terén, mert már túl vagy egy-két szezonon, akkor választhatsz keskenyebb túra (touring) SUP-ot is, ezzel gyorsabban haladhatsz, de az elején az egyensúlyozás nehezebb lesz, illetve, ha többen használjátok a deszkát, akkor ez közös döntés legyen.

 

Hogyan szeretnél evezni? Mire használnád/használnátok a deszkát?

Ha még csak most ismerkedsz a SUP-pal, akkor valószínű, hogy elsőre rövidebb köröket fogtok tenni a deszkával és gyakran cseréltek, hogy ki menjen vele. Ekkor még nem olyan fontos, hogy a deszka minél jobb teljesítményre, nagy sebességre legyen képes. Fontosabb a korábban kitárgyalt stabilitás és a teherbírás. A rövidebb deszkák fordulékonyabbak, ez lehet előny, de a hosszabb túrákon már hátrány, mert túl sokat kell oldalt váltani az evezésnél, hogy egyenesen tudj haladni.

A következő lépcső, amikor már arra is igényed van, hogy elmenj egy-egy SUP túrára, ahol akár 2-3 órát is eltöltesz az deszkádon. Ekkor már számítani fog a haladás sebessége is, valamint, hogy menyire tartja az egyenest a deszka. Erről azt kell tudnod, hogy nagyon sok múlik az evezésed technikáján, de a hosszabb SUP-okat könnyebb irányban tartani. Az is fontos tudsz-e a deszkádra felszerelést rögzíteni, vízálló táskát, innivalót, egyebeket. Ehhez jó szolgálatot tesz a gumikötél, ami szinte minden típusnál megtalálható. Ha már kifejezetten sokat túrázol vagy vadkempingezni mész, akkor válassz olyat, amelyen elöl és hátul is van rögzítési lehetőség.

Edzésre verseny (Race) SUP-ot válassz, amely 12’6 vagy 14’ hosszú és 24-28” széles, ezzel gyorsan tudsz majd haladni, de kell hozzá a rutin, hogy ki tudd használni a deszkád adta teljesítménybeli előnyöket.

Milyen gyakran és hol fogod használni?

A felfújható deszkák gyenge pontja az összehajtás és a széthajtás szokott lenni, általában ez az a pont, ahol az olcsóbb deszkák hosszú távon elvéreznek. Ha sokszor ugyanazon a vízen használod a deszkát (pl. van egy vízparti nyaralód) és felfújva is tudod tárolni, akkor egyrészt nagyon irigyellek, másrészt jó helyzetben vagy, mert megkíméled a SUP-ot a legnagyobb igénybevételtől, a folyamatos összehajtogatástól. Természtesen ilyenkor is felmerül, hogy máshol is szeretnél evezni, semmi gond, engedd le a deszkát, csomagold el és tedd be a csomagtartóba és indulás. Ez messze nem akkora terhelés, ami problémát jelenthetne.

Abban az esetben, ha minden egyes evezés után össze kell hajtanod a SUP-ot, akkor érdemesebb a minőségibb, több év garanciát nyújtó gyártók termékei közül választanod. Kiemelten fontos ez, ha nem csak nyáron, hanem az egész évben evezel, így egy szezonban akár 40-50szer is összehajthatod a deszkádat. Szóval, ha már a szenvedélyed a SUP és minden nyaralást, kirándulást úgy tervezel, hogy vinni tudd a deszkádat, és nincs egy fix helyed, ahol felfújva tudod tárolni, akkor ne válassz az alsó árkategóriából. Érdemes beruházni, hogy a paripa sokáig tartson.

Szállítás, cipelés, méretek

A szállításnál fontos lehet még a SUP tömege, főleg, ha az autótól a partig még több száz métert kell vinned a hátizsákot. Az utóbbi években már nem csak ragasztással rögzítik a gyártók az egyes rétegeket egymáshoz, hanem hegesztéses vagy forrasztásos technológiával is. Ezek a deszkák általában jó néhány kiloval könnyebbek, mint a ragasztott társaik.

A cipeléshez tartozik még, hogy hol és milyen fogantyú van a deszkán. A legelterjedtebb, hogy a középen van egy fogantyú, amely a középső súlypontnál helyezkedik el, így a hónod alá kapva viheted a deszkát. Ha hosszabb távon, netán nem egyedül vinnéd, akkor jó szolgálatot tesz, ha a SUP elején és végén is van egy-egy plusz kapaszkodó.

A felfújható deszkák sokkal kevesebb helyet foglalnak, mint merev társaik, de a legtöbbnek elég nagy méretű hátizsákja van. Két éve jelent meg az első kompakt méretű felfújható SUP, ami hosszában is összehajtható volt, valamint az anyagfelhasználásnak köszönhetően sokkal kisebb, mint a többi társa. Általában a deszka szélessége határozza meg a csomag méretét, így elég gyakoriak a 85-90 cm magas táskák. Az új verzió mindössze 56x42x28 cm méretű, ami egészen elképesztő. Ha nem is ilyen kicsit veszel, akkor is érdemes megmérned, hogy mi fér be a csomagtartóba, nehogy meglepetés érjen, az elpakoláskor.

Kiegészítők? Mi van az árban? 

A piszkos anyagiak, fontos tisztázni, hogy mi van az árban, amikor megveszed a kiszemelt SUP-ot. A legtöbb gyártó menetre kész formában árulja a deszkát, tehát ad hozzá pumpát, lapátot, szkeget és táskát is. Természtesen, ezek nem minden esetben jelentik a legjobb, legmagasabb szintű kiegészítőt, de legalább el tudsz indulni velük. A Decathlon deszkáinál fontos tudnod, hogy se pumpát se evezőt nem kapsz hozzájuk, így ezeknek az árát még add hozzá a deszka árához.

Gyártótól függ, hogy adnak-e leash-t (póráz, amivel magadat a deszkához kötheted) a csomaghoz. Ez szeles időben és folyóvízen nagyon jó szolgálatot tesz, mert nem kerülsz messze, ha vízbe esel.

Extra esetben egy kisméretű vízálló táskát is kaphatsz a csomagban, amibe kulcsokat és a tárcádat teheted, remélhetőleg tényleg vízmentesen.

Garancia/ jótállás

2021. január 1-óta sávos jótállás (a köznyelvben garancia) vonatkozik a SUP deszkákra, az eddigi egy kötelező 1 év helyett 1, 2, 3 éves jótállással kell számolni a SUP deszka értékétől függően:

– 10-100e Ft 1 év jótállás
– 100-250e Ft 2 év jótállás
– 250e Ft felett 3 év jótállás

Ez alapján már a olcsóbb márkákra  (100 000 Ft felett) is 2 év garanciát kell adni a hazai forgalmazóknak.  Ezt érdemes figyelembe venni egy 99 000 Ft-os SUP vásárlása előtt.

Az új jogszabály azt is meghatározza, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a hibás termékek javítását. Legfeljebb 30 nap után már mindenképpen kötelező lesz a csere (8 napos határidővel), ha a termék nem javítható, akkor 8 napon belül kell cserélni, Több határidő is megváltozik, szűkös lesz azoknak a cégeknek, akik minden javítást/bevizsgálást külső helyszínen, külsős cégekkel végeztettek.

Kapcsolódó jogszabály >>

SUP jóga és SUP dog, egyéb felhasználás

Sokan szeretnek jógázni és egyre többen űzik ennek a vízi változatát is a SUP jógát is. Ha Te is közéjük tartozol, akkor kiemelten fontos, hogy mekkora a deszkán a csúszásgátló borítással ellátott felület. Vannak olyan SUP-ok, amelyeken, annyira kicsi ez a terület, hogy nem lehet jógázásra használni, mert a műanyagon (főleg, ha vizes) lévő kezed vagy lábad folyamatosan csúszik. Ez veszélyes is lehet ebben az esetben, tehát ha fontos számodra a jóga, akkor csak olyan deszkát válassz, aminek kellően nagy a csúszásmentes felülete.

A kutyával való evezés is nagyon népszerű, ekkor fontos figyelembe venned, hogy mekkora kutyusod van, illetve mennyire nyugodt a deszkán. Egy kisebb testű kutya akár fel-alá is sétálhat a deszkán, kevésbé fog zavarni, mintha egy nagyobb társa teszi ugyanezt. Ezt is vedd figyelembe a deszka teherbírásánál és a stabilitásánál.

A SUP jógánál, fontos a megfelelő méretű csúszásgátló felület.

Összegzés

Most már te is látod, hogy elég komplex dolog kiválasztani a megfelelő SUP-ot, majdnem olyan, mint egy autó vagy lakás kiválasztása. Természtesen fontos szerepet játszik, hogy mekkora keret áll rendelkezésedre a vásárláskor. Érdemes lehet megvárnod a szezon előtti/végi vagy Black Friday akciókat, akkor jó áron juthatsz hozzá egy kategóriával jobb SUP-hoz.

Mielőtt még szaladnál SUP deszkát venni, előtte érdemes elmenned egy SUP kölcsönzőbe, tesztnapra vagy túrára, ahol kipróbálhatod mások deszkáit és tapasztalatot gyűjthetsz arról, hogy milyen SUP lenne neked a legjobb!

Kiemelt forgalmazók

Kiemelt
SUPshop BudaPart
·
A SUPshop az első hazai, kizárólag SUP sportra szakosodott cég. 2 üzletünkben, a Balaton és az ország fővárosában, Siófokon és Budapesten várják szakértő kollegáink a látogatásod! 12 féle SUP márka, több száz modellel, rengeteg evező, számos speciális ruházati és kiegészítő kínálatot találsz nálunk és a webshopunkban. Célunk, hogy a lehető legszélesebb m […]
Budapest
Featured