Számtalan olyan kifejezés van a SUP-hoz kapcsolódóan, amelyet érdemes tisztázni. Létrehoztuk hát ezt a SUP fogalomtárat, ahol igyekszünk összegyűjteni, minden olyan kifejezést, amellyel találkozhatsz és megérdelmi a rövid magyarázatot. A cikket bővítjük, utolós frissítés: 2022.05.16.

0-9

10’6, 12’6, 14′: A SUP deszk a hossza lábban kifejezve (1 láb: 30,48 cm)

2-3 részes evező: Olyan evezőlapát, amely több részre szedhető így könnyebb a tárolás és a szállítása. A legtöbb felfújható SUP-hoz 3 részes evezőt adnak.

2 utas pumpa: olyan pumpa, amely akkor is továbbít levegőt a SUP-ba, amikor felfelé húzod.

5″, 7″: 5 inch, 7 inch, általában a szkeg hosszát jelölik vele (1″ = 1 inch = 2,54 cm).

A,Á

Állítható evező: olyan lapát, amelynek a hossza változtatható, a mankó felöli vége egy bilinccsel vagy csavarással lazítható és szorítható így mindenki számára beállítható az ideális hossz.

All Around SUP: általános SUP deszka, általában kerek orral rendelkezik és elég széles is. Ideális lehet kezdő deszkának, mert kellően stabil és több mindenre alkalmas (túrúzás, SUP jóga, stb). Hátránya, hogy hosszú távra nem igazán jó, mert szélessége miatt általában lassú.

B

Beevezés: Az MKKSZ teljesítménytúra sorozata, amely évente kerül megrendezésre az ország különböző vizein, SUP-osok számára általában 5-15 km-es távokkal.

Boardbag: Deszka tartó zsák. A merev SUP-ok, főleg a karbon darabok sérülékelnyek ezért szállításkor érdemes boardbag-et használni.

BAR: A nyomás Európában elterjedt mértékegysége. A legtöbb felfújható SUP 1 Bar-ra (15 PSI) fújható. Elmondható, hogy minél nagyobb a nyomás ugyanabban a deszkában annál merevebb.

Bungee, gumikötél: A deszka orrán, esetleg végén megtalálható rugalmas kötél, amely a csomagok rögzítésére szolgál. A legtöbb SUP-on található ilyen.

D

D-gyűrű, D-ring: D alakú, rozsdamentes gyűrű, amely a csomagok rögzítésére szolgáló gumikötelet tartja, vagy a deszka oldalán helyezkedik el, ahol kajakülés rögzíthető hozzá.

Deck pad, EVA pad: A deszka tetején lévő, csúszásmentes borítás.

Drop Stitch: A technológia, ami lehetővé teszi, hogy vannak felfújható SUP deszkák. A SUP alsó és felső rétegét, a PVC test belsejében több ezer poliészter szál köti össze. Felfújt állapotban ettől lesz merev a deszka, de leeresztve összehajtható.

Dupla kamrás, két kamrás SUP: A felfújható deszka két különálló, külön pumpálható kamrából áll. Szerepe kettős, egyrészt merevséget biztosít, de ez igazból csak az egyrétegű SUP-oknál érezhető. Másrészt biztonságosabb, mert ha az egyik kamra leereszt, akkor a másik még mindig fenntart. Cserében a pumpálása macerásabb, mert több lépésben kell a két kamrát felfújni. Ezeken a deszkákon mindig két szelep van,

E

EVA: etilén–vinil-acetát, a deszka felső, csúszásmentes borításának anyaga.

Egykamrás SUP: a deszka egyetlen légkamrából áll, ezeken a deszkákon egy szelep van.

Egyrétegű SUP: A belső dropstitch magot csak egy réteg PVC veszik körbe, bár az oldalakon gyakori a második réteg élvédő. Ezek a deszkák könnyűek, viszont kevésbé merevek, mint többrétegű társaik. Sérülékenyebbek is, mivel csak egy réteg áll ellenet a külső körülményeknek.

F

Far, tail: A deszka vége, ezen az oldalon van a szkeg

Felfújható SUP: Olyan SUP, amely kicsire összehajtható és pumpálással nyeri el a használatra kész formáját. Ezek megjelenése hozta el a sportág robbanásszerű terjedését, fejlődését.

Fin, Szkeg, Uszony: A SUP végén található szárny, amely lehetővé teszi az egyenes haladást. Ha indulás után azt érzed, hogy minden csapással szinte körbe fordul a deszka, akkor jó eséllyel nem tetted be a szkeget!

Fin box, Szkeg ház: A deszeka alján található sín vagy méllyedés, amelybe a szeked becsúsztatható vagy csavarral rögzíthető.

Fix hosszúságú evező: Olyan evező, amelynek nem állítható a hossza. Jellenzően a versenyzők használnak egyrészes evzeőt, mert így könnyebb a lapát és elkerülik az llesztésekből fakadó gyenge pontokat is.

Fogantyú: A SUP-on élévő fül, amely lehetővé teszi a deszka cipelését. Általában a deszka közepén van egy darab, de vannak SUP-ok, ahol több is van.

I

Ideális terhelés: Az a tömeg, ahol a deszka a lehető legjobban viselkedik evezés közben. Nagyon messze áll a maximális terheléstől.

iSUP: inflatable SUP, magyarul felfújható SUP

J

Javítókészlet: A legtöbb SUPhoz jár, ragasztó, folt, tartalék szkeg csavar és szelepkulcs szokott benne lenni.

K

Kickpad: A legtöbbször verseny deszkák végén található 30-40 fokban döntött rész, amely segítséget nyújt a deszka orrának kiemelésben, így gyorsabban lehet vele fordulni.

Kétrétegű SUP: A belső drop stitch magon két réteg PVC van, kicsit nehezebb, de merevebb és tartósabb deszkák, mint a egyrétegű társaik.

L

Leash, póráz, biztonsági kötél: Egy olyan eszköz amellyel a deszkához rögztheted magad, így leeséskor sem megy el tőled messzire a deszka. Sokan nem ahsználják, pedig életmentő lehet!

M

Markolat, mankó: Az evező végén elhelyezkető T alakú fogantyú.

Maximális terhelhetőség: Nincs egyezség a gyártók között, de altalában azt a tömeget értik alatta, amelyet a SUP maximum fenntart. Tehát, ez nem az a tömeg, amellyel evezni lehet és érdemes.

Mentőmellény: EN 395 (ISO 12402-4) szabványnak megfelelő legalább 100 N felhajtó erejű mellény, amely vízbesés esetén fenntart. Feladata, hogy úszni nem tudó vagy eszméletlen embert is a felszínen tartson.

Merev SUP: üvegszál, polietilén, karbonszál vagy fa felhasználásával épített, nem összecsukható teljesen merev SUP.

N

Nagynyomású pumpa: A felfújható SUP-ok kötelező kelléke, ezzel tudjuk a megfelelő, általában 1 Bar nyomást létrehozni a deszkában. Az olcsó verzió 1 utas, a jobb márkák 2 vagy 3 utas pumpát adnak, amelyekkel sokkal gyorsabban lehet haladni a pumpálással, mivel egy moztulat esetén sokkal több levegőt szállítanak.

O

Orr, nose: A deszka eleje.

P

PFD: Personal Floating Device a mentőmellény angol megnevezése.

PSI: pound per square inch, magyarul font per négyzethüvelyk, angolszász országokban a nyomás elterjedt mértékegysége. A legtöbb felfújható SUP 15-26 PSI közé fújható fel. Az ideális érték megtalálható a szelepen.

PVC: poli(vinil-klorid)  hőre lágyuló műanyag, a felfújható SUP-ok fő alapanyaga

R

Race board, race SUP: Versenyzésre kifejleszett SUP deszka. Jellenzője a hegyes orr, a 12’6 vagy 14′ hosszúság és a 20-26″ szélesség (50-65 cm). Ezekkel a laikusok számára elképesztő 10-11 Km/h-s sebességgel is lehet haladni. (Egy átlag SUP-os 3-4 Km/h-val halad)

Rocker: A deszka orrának felfelé ívelése. Az ívet orrú SUP-ok jobban kezelik a hullámokat, de vannak teljesen egyenes orrú deszkák is.

S, SZ

Step back turn: hátrelépős forduló, a versenyeken a bójafordulóknál lehet látni, hogy a versenyző hátralép a deszkán, kiemeli az orrát és széles mozdulatokkal elfordul a bója körül.

SUPdog: Ez Az összefoglaló neve annak, amikor kutyával együtt evezel a SUP-on.

SUP fitness: SUP deszkán végzett edzés, amely nagyon hatékonyan erősíti a törzs izmait.

SUP jóga: SUP deszkán végztett jóga.

Szabadítás: Az evezés azon fázisa, amikor kiemeled a lapátot a vízből.

Szelep: A felfújható SUP-ok ezen keresztül pumpálhatók és ereszthetők le.

Szelepsapka: A felfújható deszkákon a szelep lezárását lehetővé tevő dugó. Általában zsinórral a szelephez van rögzítve.

T

Toll: Az evező feje, amelyet a haladás érdekében a vízbe merítünk.

Touring SUP, túra SUP: Túrázásra, hosszabb evezésekre kialakított deszka. Általában hosszú (12’6 vagy hosszabb) és az All-Around deszkáknál keskenyebb. Nem ritka, hogy nem csak egy, hanem két csomagrögzítési pont is van rajta.

U, Ű

Ússzássegítő mellény: EN 393: (ISO 12402-5) szabványnak megfelelő legalább 50 N felhajtó erejű mellény, amely úszni tudó személynek segít vízbesés esetén. Ezek általában kisebb és kényelmesebb darabok, de

US-box Fin: Széles körben elterjed szekg szabvány, amelyet a szörfösök is használnak. Ha US-box fin rendeszerű szkeg van a deszkádon, akkor sokféle méretű és formájú szkeget bele tudsz tenni.

UV: Ultra Viloa sugárzás, a nap káros sugarai.

Űrtartalom: A SUP deszka belső térfogata, literben szokták megadni. Pl.: 335 L

V

Vadvizi SUP: SUP-ozás gyors sodrású folyókon. A legközelebbi lehetőségek Szlovéniában és Ausztriában kínálkoznak erre.

Vastagság: A SUP deszka magassága. A felfőjható deszkák általában 4-6 inch, azaz 10-15 cm vastagok.

Vízállótáska: Olyan táska, mely teljesen vízmentes. A hosszabb, rövidebb SUP túrák elengedhetetlen tartozéka, tavasszal és ősszel váltóruhát is lehet benne vinni.

Vízfogás: Az evezésnek az apillanata, amikor a lapát tolla eléri a vizet.

W

WindSUP: olyan SUP, amelyre vitrola is szerelhető és így windszörfözni is lehet vele. Felismerhető a közepén lévő árbóccsatlakozóról.