Mostani interjúalanyunk a SUP-nak inkább a jógás vonalát viszi és a nevéhez fűződik az Emocean Yoga deszka kifejlesztése is, amellyel szárazon is lehet SUP jógázni, ismerjétek meg Rubesch Lindát.

Hol és hogyan találkoztál először a SUP-pal?

Ez vicces, mert szerintem én előbb sup jógáztam, mint sup-oztam. Ez természetesen egy sufni tuning sup jóga volt.

Akkor már jógaoktató voltam és szörföztem a Balatonon. Közben leállt a szél, de akkorra már kibéreltem a deszkát. Igazából csak elkezdtem rajta bohóckodni. Főleg ashtangázom, úgyhogy elkezdtem rajta ashtangázni. Iszonyatosan élveztem.

Ezután elkezdtem keresgélni a neten, még akkor szörf jóga néven. Így feljött találatként a sup jóga. Akkor egyébként itthon még semmi ilyesmi nem volt, de még sup sem nagyon. 8-9 évvel ezelőtt talán. Akkor már volt egy két ember, aki szörf deszkán evezett. De rendes SUP deszka még nem volt.

Utána kezdtem el arra szorgoskodni, gyűjteni, hogy ki tudjak menni SUP jógaoktató képzésre Kaliforniába. Ez egy kifejezetten jóga oktatónak tartott sup jóga oktatói továbbképzés volt. Itt a sup perspektívájából tanultuk meg a különböző technikai dolgokat. Ezt elvégeztem 2015. januárjában és onnantól kezdve tanítok itthon.

Nekem a sup igazából elsősorban a sup jógáról szól. Kevésbé vagyok evezés fanatikus. Nagyon szeretek egyébként kis csapatot vinni evezni a balatoni spotunkon (Balatonföldvár), ott vannak jó kis nádasos útvonalak, nagyon szép a naplemente, de ha lehetőségem van kettesben lenni a sup deszkámmal, akkor biztos, hogy jógázom, és nem evezek.

„ha lehetőségem van kettesben lenni a sup deszkámmal, akkor biztos, hogy jógázom, és nem evezek”

Te az elsők között voltál, akik a sup jógával foglalkoztak itthon. Mennyire ismerték ezt a sportot anno? Hogyan találtak rád?

Semennyire nem ismerték, és nem tudom, hogy találtak rám, mert nagyon nem marketingezem magam. Rossz vagyok ebben. De valahogy úgy alakult, hogy az első órámtól kezdve, az első szezontól kezdve már teltházas és túljelentkezős órák voltak, dupláznom kellett az óra mennyiséget. Fogalma sem volt az embereknek, hogy mi ez és valószínű azért volt ennyire vonzó. Mostmár sokan tudják, hogy mi ez és azért vannak rendszeres vendégeim. Lehet a nevéből is látszik, hogy mennyire zseniális!

Nyáron hol lehet Veled sup jógázni?

Balatonföldváron, a keleti strandon. Más spotot nem tervezek. Nagyon szeretem azt a helyet. Iszonyatosan nagy varázsa van, ahogyan benyúlik a tihanyi félsziget. Igazából az infrastruktúrám is ott van, meg a vendégek is megszokták.

Táborokat szoktam szervezni tavasszal és ősszel külföldre. Ezen kívül még a római parton szoktam együttműködni a SUP Budapesttel. Így Pesten is vannak sup jóga órák nyáron, amikor a Duna engedi.

Ezen kívül én csinálom az itthoni sup yoga oktató képzést. Itthon sajnos nincsen papírhoz kötve a jógaoktatóság. Az én célom, hogy az oktatók magas színvonalon és biztonságos keretek között tartsanak órákat. Olyanról is tudok, hogy valaki úgy oktatott sup jógát, hogy még nem állt sup deszkán. Én az elmúlt három évben tartottam sup jógaoktató képzést a Yoga Alliance (nemzetközi jóga szervezet) keretén belül. Az általam kiadott papír is Yoga Alliance-es. A Yoga Alliance-nél van egy-két olyan elvárás, amit teljesíteni kell. Csak olyan jöhet a sup jóga képzésre, aki már végzett jógaoktató, mivel ez egy oktatói tovább képzés. Itt már nem foglalkozunk például a jóga alapjaival. Ez a sup jógáról szól és annak a technikai sajátosságairól.

Erre érdemes odafigyelni, hogy legyen valamilyen garancia arra, hogy olyanhoz menjen jógázni az ember, aki kapott rendes képzést. Ez a legtöbb emberben fel sem merül, hogy valaki képesítés nélkül tart órát.

SUP jóga a Balatonon

Mit szeretsz a leginkább a sup jógában? Mi az, amit adott neked ez a sport?

Nagyon szeretem az őszinteségét. Ami azt jelenti, hogy nem tudsz benne csalni. Nem tudod becsapni magadat, mert hogyha nem jól csinálod a pózt, akkor azonnal beborulsz.

Van az, amikor az ember megcsinál egy pózt és van az, amikor szabályosan kivitelezi a pózt, ahogy azt kell. A kettő között hatalmas technikai különbségek vannak. Ez nagyon megmutatkozik a sup jógában. A másik pedig, hogy technikai szempontból, szerintem nagyon sok mindenre sokkal könnyebb ráérezni a deszkán és kevésbé félelmetes. Ha mondjuk, esel egy pózban, akkor csak vízbe esel. Nem félsz attól, hogy megütöd magadat, a deszkán sokkal játékosabb az egész. Az utolsó dolog, ami eszükbe jut az embereknek az az, hogy féljenek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik először mennek sup jógára?

A humorérzékét hozza magával. A mai világban belénk van ez nevelve, hogy teljesítsünk, hogy valamit el kell érni. Nem szabad hibázni. Hogyha valaki olyan beállítottságú, hogy mondjuk, azt gondolja, hogy a vízbe esés az hibázás, akkor az nyilván egy nagy belső harc lesz. De ha ezt így el tudod engedni és úgy jössz oda, hogy maximum egy jót nevetek magamon, vagy másokon is – mert egyébként mindenki beesik – akkor egy nagyon élvezhető dolog. Tök jó személyiség fejlesztő része is van.

Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy úgymond szűz jógásoknak, vagy nem feltétlenül gyakorlott jógásoknak nagyobb sikerélménye van a deszkán, mint azoknak, akiknek már van egy stílusa, vannak megszokott hibái úgymond. Ha megpróbálja ugyanazt kivitelezni a deszkán, nem fog sikerülni. Nekik van mihez hasonlítani magukat. Ez okozhat feszkót. Ez az ő munkájuk, hogy ezt elengedjék.

Szerintem nincs ilyen, hogy kezdőként mire figyelj, vagy mit ne csinálj. Változó, van, aki még soha nem jógázott, de mondjuk, snowboardozik, szörfözik, annak olyan egyensúly érzéke van, hogy komfortos neki a sup deszkán bármit csinálni.

Te nemcsak nyáron kínálsz lehetőséget sup jógára, hanem télen is. Mesélj erről picit, hogy ez hogy alakult ki? Emocean jogára gondolok.

Az emocean yoga deszkára gondolsz. Az emocean jógának van egy globálisabb ars poeticája. Kicsit úgy mindenre vonatkozik, amit szeretnék képviselni a jógában és a sup jógában.

Az Emocean jóga deszka egyidős az emocean jógával. Azt tudtam, hogy nekem kell egy szárazföldi deszka a jógához. Mivel nem Kaliforniában készültem letelepedni, ahol mondjuk 10 hónapon keresztül vizen lehet az ember, így kellett valami megoldás. Nagyon sok egyensúlyozó eszköz van egyébként a piacon, köztük egyensúlyozó deszka is.

Egy hajóépítő barátommal ültünk le és tervezgettük elég sokáig azt, hogy mire van szükségem. Hogy elég nagy legyen, elég kényelmes legyen, eléggé billegős legyen. Hogy tényleg olyan legyen, amilyennek elképzeltem. Ez egy elég hosszú tervezős folyamat volt, hogy elnyerje a mostani formáját. Még mindig próbáljuk fejleszteni a deszkákat

Amikor hazajöttem 2015. januárban Kaliforniából, már akkor leültünk tervezni. Megvolt a fejemben az, hogy milyen technikai dolgoknak kell megfelelni, a jógás részben, hogy mit kellene éreznem közben. Szerintem olyan fél évig tesztelgettük körülbelül a különböző formákat és típusokat. Az ismerősöm műhelyében készültek ezek a deszkák.

Az Emocean Yoga deszka.

Van olyan jellegű terved, hogy ezek a deszkák elterjedjenek otthoni használatra is?

Van, igen. Dolgozunk azon a gyártási szakaszon, hogy ne heteket vegyen igénybe egy deszkának a kézzel készítése. Ha sikerül ezt fejleszteni, akkor szeretnénk. Bár nem elsősorban otthoni használatra, mert én attól egy kicsit mindig óckodom, hogyha valaki, aki mondjuk nem jógázott, vagy nem olyan a fizikai állapota és otthon elkezd valamit erősen edzeni, akkor abból sérülés lehet.

De szeretnék, mondjuk több oktatót. Szerintem ez egy jó dolog, nemcsak fizikálisan, de mentálisan is. Nagyon sok pozitív hatása van, úgyhogy szuper lenne, hogyha ennek lenne folytatása.

Hogyan tervezed ezt elterjeszteni?

Igen, biztosan kell hozzám, vagy mellém egy okos ember, aki az üzleti, gyakorlati részét levezényeli. De ez úgy nézne ki, hogy oktatókat képeznék arra, hogy milyen gyakorlatokat lehet a deszkán csinálni. Mi az, amit ne csináltassunk emberekkel. Milyen módosítások kellenek. Ez nyilván egy kicsit hosszabb folyamat.

Mi az, ami még az Emocean yoga szellemiségéhez kapcsolódik?

Egyrészt én nagyon szeretném képviselni az óráimon a kevésbé trendiséget, meg kevésbé materialista oldalát a jógának. Mindenki nagyon csini, aki eljön az órára, mindenki nagyon jól mutat az instagramon, de nem feltétlenül azt szeretném, hogy azért jöjjenek el az órára, mert jó kis insta postot lehet csinálni, amire jön 100 like.

Igazából, amire én törekszem az órákon az egy nagyon támogató és felszabadult hangulat. Közösség kialakítása, ahol az emberek tudnak lazulni, stresszt levezetni és mellesleg még fejlődni is a gyakorlásban.

Amikor voltál az órán azért láttad, hogy szinte mindenki ismeri egymást, összeszokott csapat. Az sem gond, hogyha poénkodunk egymással óra közben. Van egy nagyon jó hangulat az órákon és az órákon kívül is. Ez egy olyan banda, aki egyébként tud egymásnak segíteni, ha valakinek szüksége van valamire, vagy beülünk valahova óra után. Nem arról szól, hogy „gyere ez órára, nem érdekel ki vagy, csak legyetek minél többen”. Mindig limitálom az órákat, kis létszámmal dolgozom. Ismerjük egymást, segítünk egymásnak. A supon is ugyanez a lényeg, csak ott ugye megkapjuk azt a hatalmas nagy segítséget, hogy gyönyörű környezetben vagyunk. Ott könnyebb valahogy kinyílni. Sokkal hamarabb kialakulnak ezek a kis szövetségek az emberek között.

Hogyan látod a szereped a hazai SUP társadalomban?

Nem gondolom, hogy számottevően benne lennék a sup társadalomban vagy akár a sup jóga társadalomban. Lehet, hogy hallottak már rólam, akik régóta csinálják, de nekem nem áll érdekemben senkinek a deszkáját eladni, vagy a márkájának a használata. És én sem állok senkinek az érdekében. De senkinek az útjában sem.

Tök jó, hogy nagyon szeretik a magyar emberek a supot és nagyon népszerű, de egy picit azt érzem, hogy biznisz orientált a sup társadalom. Mivel még mindig újnak számít, ezért sokan próbálnak belőle pénzt csinálni, és nem biztos, hogy a termék vagy szolgáltatás minőség elsődleges szempont.

Mivel én egy szörf és vitorlás kölcsönzőben kezdtem el oktatni, akiknél szörfözni tanultam régen, ezért nem is kellett nagyon sup partnereket keresnem. Egy olyan helyen kezdtem el oktatni ahol az infrastruktúra megvolt. Nem kellett nekem kiépítenem. Valahogy már az elején sem kellett kooperálnom senkivel a sup oldalról. Valószínűleg ez is az egyik oka, a másik meg hogy nem tudom, hogy van-e olyan fórum, ahol csak úgy meg lehetne ismerkedni sup témában emberekkel. Úgy el tudod érni őket, ha elmész a spotjukra, vagy a boltjukba. Szerintem nem nagyon van olyan közösség, hogy csak just for fun evezzünk, ilyenről nem nagyon hallok. Amiben nincs benne az üzleti lehetőség, olyan nincs. Szívesen elmennék valami ilyen piknikre, ami tényleg kötelezettség nélküli.

Páros fejenállás a SUP-on!

Milyen terveid vannak idénre?

Egy kicsit le vagyok maradva a tervezgetéssel, megmondom őszintén. Közben eléggé zajlik az élet minden területen. Eddig sajnos még nem volt időm a nyarat megtervezni. Egyébként tervezem a szokásos tavaszi külföldi tábort, a nyári táborok, programok maradnak a Balatonon, a szokásos spoton. Nagy különlegességet a sup vonalán nem tervezek idénre.

Bohinjban van egy kis bevált kuckó. Azért szimpatikusabb Blednél, mert picit kevésbé felkapott. Nagyon csoda hely. Akárhányszor voltunk, mindig más arca volt a tónak és a környéknek. Nagyon sok más lehetőség is van. Nyilván amikor tábort szervezek, akkor elsősorban jógára szervezem. De van sup túra is, beevezzük a tavat. Ezen kívül a sup jóga órák és jóga órák mellett még tök jó más outdoor lehetőségek is vannak, például lehet sziklát mászni, vagy van, aki biciklizik, vagy kirándul. Annyira gyönyörű a környék, hogy tényleg ezer lehetőség van.

Idén, amit még egyébként szeretnék, az egy ”csak” sup tábor. Nem keverem bele a szárazföldi jógát, evezünk és sup jógázunk. Ha olyan helyre megyünk, ami nagyon gyönyörű környezetileg, akkor nem kell bele annyi fix program. Az emberek elfáradnak, mire odajutnak, hogy bejárhatják a környéket.

Egy két nap alatt általában betelnek a helyek. Megvannak a fix vendégek, de szerencsére mindig befér 1-2 új ember. Szerintem az emberek igénylik azt, hogy kint legyenek a természetben és az még sokkal jobb, ha valaki ezt eléjük rakja. Nem nekik kell kitalálni, megszervezni. Ez így népszerű.

A logisztika irtózatosan nehéz. Ahhoz el kell, hogy engedd a komfortot és a lustaságot. A deszkákat felfújni, elpakolni. Ez nem annyira kényelmes, mint amikor van egy kis saját spotod ahol minden ott van. De az kárpótol, amilyen helyen vagy. Nem tudod megunni.

Köszönöm az interjút!

A téli időjárás miatt egy kávézóban talákoztunk, de már kipróbáltam az Emocean Yoga-t is!