Első interjú alanyunk a SUP portré sorozatban Metes Tamás „Tomek” – a Bass márka hazai forgalmazója. Olyan ember, aki pénzt és időt nem kímélve egyengeti a haza SUP sport fejlődésének útját. Tavaly egy evezéstechnikai tréningen találkoztunk, ahol szervezőként és résztvevőként is jelen volt. A kezdetekről és a tervekről beszélgettünk, egy kávé mellett.

Kezdjük egy bemelegítő kérdéssel: Mikor eveztél utoljára?

A helyzet az, hogy kicsit rég. A nyári időszámítás lezárásaként, az óra átállítás előtti napon eveztem egy nagyot Balatonfenyves és Lelle között, oda-vissza október végén. Csodálatos megmérettetés volt számomra is. Szerencsém volt, mert nulla szél volt egész nap, reggeltől estig, csodálatos fények voltak. Tudtam néhány fotót is készíteni, azóta nem eveztem.

Ennek több oka is van, lakásfelújítás, magánélet, stb., a hideget nem szeretem, télen otthonülős vagyok, mint egy medve. Szóval régen eveztem és már nagyon hiányzik.

Egyébként mivel foglalkozol? A SUP a főállásod? 

Sajnos nem az. A SUP a szerelem, küldetés. Alapvetően ablakgyártással foglalkozom. Építőipari cégeknek szállítok be nyílászárókat. Szeretem csinálni, de nyilván ez nem az a út, mint amit megtalál az ember a SUP-ozásban.

Hol találkoztál először a SUP-pal? Mióta ismered ezt a sportot? Hogy kezdődött ez az egész?

A SUP-pal 2016. nyarán találkoztam először Tihanyban, a SUP Center Balatonnál. Számomra az egy Megérkezés volt. Kibéreltem először egy deszkát egy órára, kimentem, elkezdtem rajta evezni, ugrálni, sétálgatni a deszkán.

Próbálgattam hogy viselkedik a deszka és én a vízen. Mikor visszavittem a deszkát akkor az ott dolgozó emberek mosolyogva mondták, hogy szép volt a műsor és még két órát be kellene fizetni, mert eltelt összesen 3 óra. Teljesen megszűnt számomra a tér és az idő. Nagyon durván berántott első alkalommal.

Mit szeretsz ebben a sportban a legjobban? 

Az ember a természettel kapcsolódik a vízen. Napfény, víz, levegő – az élet alapjai végül is. Akár egyedül, akár emberekkel, teljes a kikapcsolódás, a gondok, gondolatok félretéve. A környezettel közvetlen kapcsolatba kerül az ember. Szerintem ezt a szárazföldön,  – még ha ki is megy az ember az erdőbe vagy mezőre – nem tudja ugyanígy átélni. Például ha beevezel a Balaton közepére, hogy több száz méteres körben nincs körülötted senki. Azt csinálsz, amit akarsz, teljes nyugalom van, teljes kiszabadulás a hétköznapi rutinból, miközben valójában edzést csinálsz.

Mit adott neked ez a sport?

Balaton, SUP és Tomek

2016 őszén, amikor javában nyomtam a fitnesz edző képzést, porckorong sérvet diagnosztizáltak nálam. Ami igencsak mellbe vágott, hiszen szabadtéri lépcsős és Deep work edzéseket terveztem tartani a suli elvégzése után. Az állapotom azzal járt, hogy az előtte való sporttevékenységeimet: shaolin kung-fu cirka 12 évig,  futás, deep work, jóga, (nem voltam addig nagy vízi sportos) a sérülésem miatt szépen le kellett tenni. Nem maradt más, mint a gyógytorna. A képzést a fájdalmaim ellenére, becsülettel végig küzdöttem a követelményekkel és magammal. Elvégeztem amit elkezdtem. Ezért köszönettel  tartozom Keszi Kriszta* gyógytornásznak, aki nagyon sokat segített a rehabilitációmban. Azonban másfél két éves rehabilitáció alatt sok mindent újra kellett gondolnom, hiszen, a korábbi sportok amiket űztem, igencsak rizikós tevékenységnek számítottak az én esetemben. Ezért SUP-ozással próbálkoztam és azt láttam, hogy az segít. Nem elvesz abból az állapotomból, amiből éppen próbáltam kimászni, hanem hozzátesz, megerősít.  A Kriszta által összeírt gyakorlatokat a szárazföldön és a deszkán is rendszeresen gyakoroltam az állva evezés mellett. Azt gondolom a sup-ozásnak nagyon nagy szerepe volt, hogy tünetmentessé tudtam válni. A diagnosztizálás után kb 2 évvel már teljes értékűen tudtam magamat terhelni testmozgással. A supozás tehát egy kiváló rehabilitációs tevékenység is lehet. Akár állva evez az ember, vagy akár gyógytornázik vagy jógázik a deszkán.  Az instabil talaj miatt teljesen máshogy dolgoztatja és kapcsolja be az ember izomzatát, legfőképp törzsizmokat, melyeknek óriási jelentősége van gerincsérv esetén -is.

Iszonyatosan sokoldalú, hihetetlen lehetőségek rejlenek a Sup-ban. Szóval igazából saját magamat gyógyítottam ki a gerincsérvből, orvosi segítség nélkül, gyógytornával és a supozással!

A fentieken kívül sok új barátot, motivációt és kihívást. Olyan színt vitt az életembe, ami előtte megvolt máshogy is ugyan, de ez egy teljesen új dimenzióba helyezett mindent.

Honnan szerezted a SUP tudásodat? Amikor Te kezdted, nem igazán volt még erről irodalom. Hogyan „tanultál”?

Ahogy nagyon sokan közülünk, szerintem a legtöbb ember úgy kezdett el evezni, hogy ráállt és evezett, ahogy tudott. Nagyon sokáig én is ezt csináltam. A kung-fu egyik fontos tanítása, ami belémégett az évek alatt, hogy mélyítsük a tudásunkat, gyarapítsuk és alkalmazzuk azt. Próbáltam minél inkább elmélyülni, gyakorlással, de nyilván youtube videókat is nézegettem. Egy ügyes versenyzőtől ugyanúgy lehet tanulni, mint egy kezdőtől, aki először áll a deszkán és mondjuk én mutatom meg neki az alapokat.  Igazából, ha nyitott az ember, akkor bárkitől lehet tanulni és minden egyes kapcsolódás egy picit hozzátesz az ő tudásához és tapasztalatához.

Nagyon sokat tanultam egyébként Szabitól (Nagy Szabolcs, Sup Race Hungary – a szerk.). Vele szerveztünk több workshopot, ahol ő oktatott. Én ugyanúgy beálltam a többiek közé és gyakoroltam, jegyzeteltem is. A SUP-ban technikailag sokkal több lehetőség rejlik, mint annyit megmutatnak a legtöbb kölcsönzőben a strandon, hogy ”így húzzál kettőt, így állj fel”.  A mi kölcsönzőinkben Balatonfenyvesen és Szigethalmon nagyon figyelünk az alapos oktatásra és arra, hogy tudjon fejlődni az ember ha szeretné.

Térjünk át a hazai SUP életben betöltött szerepedre. Honnan jött az ötlet, a lehetőség a munkásságodra? Hogyan jutottál el oda, hogy foglalkozz a SUP-pal komolyabb szinten is? 

Lelkiismeretesen adja át a SUP tudását.

Az építőiparban lengyel cégekkel állok kapcsolatban. Szerettem volna magamnak egy egyedi SUP deszkát. Az interneten körül nézve találtam egy lengyel márkát, ők a Bass SUP. Első körben kimentem hozzájuk kizárólag azért, hogy magamnak vegyek egy szép felfújható deszkát. Hazahoztam egyet Magyarországra, sok helyen eveztem vele, nagyon sok embernek tetszett a deszkám. Egyre többször kaptam meg azt a visszajelzést, hogy hozzak nekik is ilyet. Amikor már a sokadik ilyen alkalom volt – és mivel amúgy is értékesítő vagyok, a supozást imádom csinálni, – akkor miért ne hozzak azoknak az embereknek, akik kérnek deszkát? Úgyhogy ez így indult el kicsiben. Aztán mostanra ott tartok, ahol tartok, márkaképviselet lettem és két kölcsönzőt üzemeltetek a Balatonon és az RSD-n. Népszerűsítjük és oktatjuk a supozást szerte az országban. Továbbá több más SUP csoportosulással is aktív együttműködést végzek. Nagyon jó érzés, hogy a BASS márkával sikerült magas szintű kooperációt kiépíteni. Az idei évnek is úgy vágok neki, hogy nagyon sok fejlesztés és néhány újdonság is várható.

Lehet ezekről tudni valamit? Milyen tervek vannak 2020-ra? 

Első körben szeretném elindítani a weboldalunkat, mert igazából annyira sűrű volt a 2019-es év, hogy egyszerűen nem volt idő erre.

Amiről most beszélhetek az nagy újítás ami azt gondolom, hogy egészen egyedi: a testre szabott, saját merev karbon deszka gyártás. Ami azt jelenti, hogy a vevő mondja meg, hogy milyen formát és milyen designt szeretne kérni. Ezt a lengyel srácok a legnagyobb szaktudásuk szerint le fogják gyártani a kedves megrendelő részére.

Egy további fontos lépés, hogy fúzionálunk a SUPstorral. Gerivel meglehetősen egy rugóra jár az agyunk nagyon sok tekintetben. Ezért meghoztuk a döntést, hogy nem párhuzamosan tevékenykedünk, hanem egyesítve erőinket egy csapatként dolgozunk.

Hogy látod a hazai SUP társadalmat? Hol tart ez a sport Magyarországon? Milyen irányba lehetne még fejlődni?

Én azt gondolom, hogy talán a 2019-es év volt az, amikor átütött egy szintet a köztudatban, picit populárisabbá vált a tömegsport vonalról. Nyilván rengeteg irányban lehet fejlődni, akár a versenysportról, akár a túrázásról beszélünk.

A SUP-ozás jelenleg legnépszerűbb formája a gyerekek, család, hétvége, Balaton, Velencei tó stb szavak köré épül. Szórakoznak, jól érzik magukat, mozognak, kint vannak a természetben, ez egy nagyon jó dolog. További szintjei a túrázás, teljesítménysport, illetve a versenysport. Én azt gondolom, hogy mindegyik tevékenységet jelentősen lehet fejleszteni, mert azt látom, hogy igény van rá. Egyre több a kölcsönző, egyre több SUP-ost látunk, a vizeken. De a supozás magasabb szintű kultúrája még talán megalapozásra szorul. Ezért vagyunk sokan, akik ezt terjesztjük. Mind a lehetőséget, mind a SUP-hoz kapcsolódó tudást.

Van egy személyes motivációm. Ezt itthon még nem nagyon láttam, ez a freestyle-ozás. SUP freestyle, ha lehet ezt így mondani. SUP deszkával különböző trükköknek a bemutatása. Erről majd az idei évben talán fogok tudni mutatni még érdekességeket, egyelőre a szárnyaimat bontogatom, jó lenne ha mások is rákapnának erre a vonalra.

Evezéstechnikai tréning Szigethalomnál, a Ráckevei Dunán.

Illetve egy további, érdekes iránya a SUP-nak: a fitness vonal. Ebben a kategóriában a legnépszerűbb tevékenység a SUP jóga. Ezt sok helyen látni, sokan csinálják, ami nagyon örvendetes, rengeteg előnye van. Én jóga gyakorlóként azt gondolom, hogy a jóga nagyon sok ember számára picit távoli tud lenni, esetleg nehezen tud hozzá kapcsolódni. A jóga is gyakorlatilag egy gyógytorna, ha fizikai szintre bontjuk le. Tehát gyógytornázni ugyanúgy lehet, mint jógázni egy deszkán. Sőt akár fitnesz vonalon is jelentős dolgokat lehetne véghez vinni: Rehabilitáció,  aerobic, gerinctorna, streching, kardio edzés, mind-mind kivitelezhető a supon egy nagyon hatékony, kellemes és különleges formában, kint a szabadtéren a vízen. Az instabil talajt termekben különböző módszerekkel próbálják imitálni, előnyös hatásai miatt. A vízfelszínnél jobb megoldás nem létezik erre. Rengeteg lehetőséget rejt magában a SUP és mind arra vár, hogy kiaknázzuk és felkínáljuk az embereknek.

 

Hol találkozhatok Veled legközelebb?

Ahova mindenkit szeretettel szeretnék meghívni, SUP Race Hungary-vel közösen szervezett II. Medencés SUP kupára, mi, egy medencés SUP verseny. Ez február 1-jén, szombaton lesz az érdi Arénában. Szeretettel várunk mindenkit.  Illetve az idei Evezés Technika Workshopokon, amin szeretnénk újítani picit, de erről majd a maga idejében.

Mit üzensz a SUPlife.hu olvasóinak? 

Kövéssétek a SUPreme Basst, a  közösségi oldalakon és fizikai valóságban is Balatonfenyvesen és Szigethalmon és partnereinknél a legminőségibb sup-pal kapcsolatos  lehetőségekért!

Köszönöm az interjút és találkozunk a II. medencés SUP versenyen!

 

*Keszi Kriszta