Az idei szezonra is szinte mindegyik nevesebb gyártó újdonságokkal készül. Még pontosan mi sem látunk mindent, azonban az internetről megpróbáltuk összegyűjteni nektek a legfontosabbakat és a leg érdekesebbeket. A legtöbb gyártó, az újításait a felfújható SUP technológiájának fejlesztése terén érte el. Az elmúlt évben rengeteg kérdést kaptunk a felfújható SUP deszkák belső és külső kialakításával kapcsolatban, hogy mi micsoda, miért jó stb. Reméljük, ezzel a cikkel segíteni tudunk mindenkinek, aki új deszka vásárlásán gondolkozik.

Egyre inkább eltűnik a ragasztó

5-8 évvel ezelőtt, az első kétrétegű felfújható SUP-ok külső borítását rendszerint még ragasztották, és csak az elmúlt par évben jelentek meg ennél korszerűbb, szebb és környezetkímélőbb megoldások. A ragasztásos technológia egyik előnye az új hegesztek megoldásokkal szemben az volt, hogy a kész deszka sokkal nagyobb (akár 20-25 PSI) belső nyomást és képes volt elviselni, különösebb elváltozás nélkül. Ennek viszont hátrányai is voltak, nagyobb súly (a ragasztó súlya) és a ragasztásból eredő esztétikai hibák (hólyagok, egyenetlen felület). A ragasztás a felfújható SUP-ok gyártását sem tette könnyebbé, gyorsabbá és olcsóbbá, ezért a gyártók hamar más megoldás után néztek. A felhasználók nagy része sosem fújta a deszkáját 15-16 PSI fölé, így ez a szempont sem jelentett olyan erőt, ami indokolta volna a ragasztott technológia jövőjét.

Elsőként a nagyobb nevesebb gyártók (Starboard, Red) kísérleteztek azzal, hogy a PVC rétegeket ragasztó nélkül, úgynevezett hő hegesztéssel laminálják össze. Az elmúlt 2-3 évben mar egyre több gyártó készítette így deszkáit és 2020-ban azonban szinte minden valamirevaló brand (a no-name gyártók nem biztos) ezzel a technológiával készíti deszkáit. Ezért idén ragasztóval maximum csak az EVA borításnál és az oldalsó külső elvédőnél találkozhattok.

Különböző gyártók különböző megnevezésekkel illetik ezt a technológiát pl. HOT Fusion, Double Layer Fusion, TTS (Thermo Twin Skin) stb., de a gyártási elv ugyanaz.

Új rendszerű belső mag – Drop Stich

Belső szálak

A felfújható SUP deszkák lelke a belsejében található Drop Stitch belső mag. Ennek kialakítása, és a benne felhasznált anyagok biztosítják a deszka merevségét és formatartását. A Drop Stitch 2 fontos részből áll, a felső és alsó szövetből, illetve a közöttük elhelyezkedő szálakból.

Az elmúlt években több gyártó is kísérleteztek azzal, hogy egy olyan megoldást találjanak ki, ami növeli SUP deszka torziós merevségét, mindezt súlycsökkenés mellett. Több megoldás is született melyből, 2020-ra több középkategóriás modellnél is megjelennek a szokványos Drop Stitch rendszertől eltérő kialakítások.

Az idén a leggyakoribb az összekötő szálak elrendezésének változtatása, ahol a szálak nem függőlegesen, hanem kereszt irányban helyezkednek el. Ezzel a kialakítással a gyártóknak sikerült elérniük azt, hogy egy bekötési pont ne csak a szemközti bekötési ponthoz kapcsolódjon, hanem akár 2-3-hoz is. Az ilyen „térhálós” rendszerrel a deszka merevebb és fórmaratóbb, lesz azonos súly mellett. Ha nem egy no-name SUP-ot vásárolsz az idén, nagy valószínűséggel már ilyen lesz.

Alsó és felső borítás

A felfújható deszka merevségének jelentős részét nem az összekötőszálak, adják, hanem a szálak fölött és alatt található szövetrétegek. Az innovatív SUP gyártók évek óta kísérleteznek azzal, hogy a magnak ezt a részét hogyan változtassak meg úgy, hogy az merevebb illetve könnyebb legyen, továbbá leeresztett állapotban is elég rugalmas maradjon ahhoz, hogy a deszkát könnyedén össze essen hajtani és kis helyet foglaljon. Az elmúlt években jelentős áttörést ezen a területen a Red és a Starboard ért el, amit 2020-ra többen is átvettek. Ez az újdonság a Woven Drop Stitch.

Ennél a megoldásnál hagyományos kötött alsó és felső rész helyett egy műanyag szalagokból szőtt réteg biztosítja a felső és alsó rétegek közötti szálak rögzítését, ami a gyártók állítása szerint nagyobb merevséget és könnyebb súlyt jelent. Azt pontosan még nem tudjuk, hogy a beharangozott 20 %-os súlycsökkenés az egész deszka tömegére értendő, vagy csak annak Drop Stitch magjára. A Woven-ben is már a keresztirányú szálakkal találkozhattok, amiket a köznyelvben Woven V vagy X Dtrop Stitch-nek neveznek.

video link: https://www.youtube.com/watch?v=UuxxOXZOUOM&feature=youtu.be

Kiváló helykihasználás

Praktikusság szempontjából az idén a legszembetűnőbb fejlesztés kétségkívül a felfújható SUP-ok össze hajtásának változása lesz. Már most látjuk, hogy az idén több gyártó is úgy módosította a modelljeinek EVA borítását, hogy azokat az eddigieknél kisebb méretűre lehessen összehajtani, ezáltal egy jóval kisebb táskában is elférjen. Az ilyen deszkákat pillangó (Butterfly) hajtás elnevezéssel illettek. Egy biztos, ezt a megoldást nagyon praktikusnak tartjuk, hiszen mi is többször küzdöttünk már megpakolt SUP táska óriási méretével.

Még nem tudjuk, hogy ezekben a kisebb méretű táskákban elfér-e, és ha igen akkor hogyan, a pumpa és az evező, de az idén erre is biztosan választ kapunk. Reméljük, hogy ezek a módosítások nem befolyásolják a szád ok merevségét.

Végre egyre több lesz a szabványos szkeg

Rendszeresen visszatérő probléma volt, „megsérült vagy elveszítettem a szkeg-em hogyan pótólhatom?”. Az elmúlt években az alsó és középkategóriás SUP-oknál rendszerint olyan uszonyokat alkalmaztak melyek, nem voltak kompatibilisek más gyártó deszkáin használtakkal. Aki komolyabban evez, tudja, hogy mennyire sokat számít egy jó minőségű az evezési stílusához és a víz körülményekhez illeszkedő szkeg. Ezért nem ritka, hogy egy ridernek több féle is van belőle, amiből mindig az ideálist szereli fel. A szabványos SUP szkeg-ek (US Box, FCSII) hiányát a belépő szintű SUP-oknál még elnéztük, azonban a prémiumnak mondott több százezer forintos deszkánál már nem. Szerencsére az idén már egyre több modellnél alkalmazzák a szabványos uszonyokat, melyek új lehetőségeket kínálnak használójának.

Korszerűbb gyorsabb pupák

Minden évben valamelyik gyártó kísérletet tesz arra, hogy megpróbálja könnyebbé tenni a SUP deszka felfújásának folyamatát. Éppen ezért nem telik el úgy egy szezon sem, hogy ne jelenjen meg valamilyen újdonság ezen a területen. Az idén eddig csak egy gyártó részéről találtunk egy új és annál érdekesebb megoldást. A gyártó állítása szerint ez a pumpa már 3 fokozatú lesz. Double Action módban 6530CM3, Single Action módban 4280CM3, Pressure Booster módban pedig 1700CM3 levegőt képes pumpálni ciklusonként. A Pressure Booster módban pedig akár 27 PSI-t légnyomásra is képes. Méretében csak 5-8 cm-el nagyobb egy átlagos SUP pumpánál, fújó kapacitásában azonban 3x nagyobb.

forrás: Sup Store