Idén első alkalommal Június 10.-én rendezik Taksonyban a Taksonyi SUP Tag-ot. A rendező a Rákóczi László Vízisport Egyesület. Az egyesület elnökét  Márton Kareszt kérdeztem arról, hogy mi is ez a rendezvény és hogyan is csöppent ebbe bele.

Szia Karesz veled általában a versenyeken találkozhatunk, néha tartasz evezéstechnikai oktatást, ha időd engedi. Ez viszont egy egésznapos program. Mesélj mi történt?

Általában így van. Tavasszal meghívást kaptam a Magyar Vízitúra Szövetség konferenciájára mint előadó, ami nagyon inspiratívan hatott. A rendezvény központi témaköre a magyar vízitúrázás fellendítése köré épült. A kajakok, kenuk és sárkányhajók mellett kicsit bemutatkozhatott a SUP szakág is.
Az első nap végére már tudtam, hogy dolgozni szeretnék ezen és ebben partner a MAVITUSZ is.  A hazai vízitúrázás nagyszerű lehetőségeket rejt magában és ezt nem csak össze lehet, hanem össze is kell fésülni az állva evezéssel. A sportágunk dinamikusan fejlődik. Megítélésem szerint mindennek stabil alapot nyújt egy nagy, széles vízitúra közösség.

Mi várható Taksonyban?

A Taksonyi SUP Tag egy négy nagyobb és több kisebb eseménysorozat első állomása. A cél, hogy ez a nap ne a versenyről szóljon és meg tudjon szólítani olyanokat, akik új sportolási és szabadidős tevékenységet keresnek. A túra 6 kilométeren keresztül kalauzol minket a taksonyi és szigetszentmiklósi nádasokban. Eközben a helyi általános iskolások egy rövidebb túrán csapatokban kerülik a természetvédelmi terület nádszigetét, közelről látva az élővilágot, ezután egy vetélkedőn méretik meg magukat. A teljesen kezdőknek pedig bemutatjuk a sportágunk alapjait, és ha szeretnék vízre is engedjük őket. De ez nem minden. A Taksonyi Önkormányzat vállalta, hogy idegenvezetést ad, a tájházban bemutatva a sváb kultúrát, a Taksony SE pedig labdajátékokkal segíti a rendezvényt a helyszínen.

Sűrű a program…

Az! Még szóba sem hoztuk a deszkaforgalmazókat, akik kiállítanak a helyszínen. 🙂
Azon vagyunk, hogy jól alakuljon és hagyományteremtő túrarendezvénnyé alakuljon ez a nap. Ehhez kapunk támogatást a MAVITUSZ-tól. A vízitúrázás egy remek kapcsolódási pont tele aktív élményekkel.  Mi hiszünk abban, hogy kis segítséggel egyre több ember választja azt a mintegy 3000 kilométernyi magyar vízitúra útvonalat ahol kicsit lelassulhat, feltöltődhet.

Nagy tervek.

Igen vannak célkitűzések. A négy alkalomból egy kincskeresős tematikájú lesz egy pedig technikai oktatás és túra jellegű. Keressük azt az irányt, ami segíthet. A gyerekek megszólítása mindig jó irány, és a felnőtteknek is próbálunk újítani. A helyi kultúra bemutatása is egy új kapcsolódás, de a későbbiekben szeretnénk más sportágakkal is összekötni ezeket az eseményeket. Szerintünk van igény a túrák folyamatos megújulása iránt.

Ezek szerint a versenyzésről átnyergelsz a túrázásra?

Szerintem jól megfér a kettő együtt is. A MAVITUSZ kenumaratonjai, az MKKSZ hazai vizeken sorozata is éppen úgy nyújt jó szórakozást a túrázóknak, mint a versenyzőknek. A vízen megtaláljuk a magunk számítását egy rendezvényen belül is, így kerek. Van aki szeret megállni és fényképezni, mások a teljesítménytúrát helyezik előtérbe.

Regisztráció az eseményre

Gyere el, akár kezdő, akár gyakorlott SUP-os vagy, biztosan megtalálod a neked való programot!

Akkor az első állomás a sorozatban Taksony?

A „nagyközönség” számára mindenképpen, az egyesület addigra már túl lesz több napnyi kihelyezett rendkívüli testnevelésórán, hogy tényleg élmény legyen a nap. A napokban felkerül a Bulletin is és igyekszünk minél több információt nyújtani az eseményekről.

Sok sikert kívánok és június 10.-én találkozunk.

Néhány kép ízelítőül azoknak, akik még nem eveztek az RSD-n vagy a Taksonyi ágon!

Szponzorált tartalom