A beszélgetés a koronavírus járvány előtt történt, így a cikkben szereplő konkrét események és rendezvények megrendezése, időpontja kétséges! Ezekről a későbbiekben tájékoztatunk benneteket, addig is mindenki, aki tud, maradjon otthon!

Itthon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyengeti a SUP sport útját, lehetőségekről, tervekről és célokról kérdeztük Foltán Lászlót az MKKSZ szabadidősport-szakágvezetőjét

A jelenlegi helyzet, hogy a nemzetközi kajak-kenu szövetség és a nemzetközi szörf szövetség egymással küzd, hogy kié legyen a sportág joga sok szempontból nem szerencsés. Nincsenek pontos VB időpontok, a versenyzők nem tudnak ideálisan készülni, formát időzíteni és költségvetési szempontból sem jó. Mindenesetre itthon az MKKSZ igyekszik támogatni a versenyzőket, akik egyre többen vannak, és szeretné megalapozni SUP sportág népszerűségét közösségi rendezvényekkel – kezdte az elején Foltán László.

A SUP egyre népszerűbb Magyarországon is, ami hordozhatóságának, mobilitásának és a sport könnyű elsajátításának köszönhető. Ráadásul sokféle deszka érhető el már itthon is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő típust legyen szó családi SUP-ról, vagy egy túrázós, netán verseny deszkáról.  A szövetség célja, hogy minél több ember menjen le a vízre, minél többen kapják fel a deszkát, vagy béreljenek és kezdjen el mozogni. Ahogy a fitness terembe lejárnak az emberek, úgy a jó időben menjenek le a vízre SUP-ozi, ez a hosszútávú elképzelés.

Idénre tervezett SUP rendezvények

A népszerűsítéshez szükség van olyan, nagyméretű rendezvényekre, ahol rengeteg SUP-os jelenik meg egyszerre, megismerkednek egymással és tapasztalatot tudnak cserélni. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy nagyvárosi félmaratont, profik és amatőrök együtt: sokan csak az élvezetért vesznek részt, néhányan pedig a teljesítményért.

Ilyen rendezvény lesz a június 27-ére tervezett Lupa SUP feszt, amelyre több, mint 500 SUP-ost vár a szövetség. Itt a versenyzők megmérettethetik magukat az OB keretein belül, a kedvtelésből evezők pedig ugyanazon a 3 km-es pályán evezhetnek végig gyorsabb vagy lassabb tempóban. Természtesen nem csak azokat várják, akik saját SUP-pal rendelkeznek, hanem forgalmazók bevonásával igyekeznek azoknak is bérlési lehetőséget biztosítani a fesztiválra, akik még nem vásároltak maguknak deszkát.

A másik rendezvény a Harbor Summit SUP és Surf-kajak verseny, amely már 2019-ben is megrendezésre került, de ezúttal Balatonfüreden lesz a nyári szezon végén, augusztus 22-én. Itt is lesz lehetőség tesztelni, deszkákat kipróbálni és a vállalkozó kedvűek benevezhetnek a futamokra is. Mindenkit szeretettel várnak, aki egy kicsit is érdeklődik a SUP iránt – emelte ki az MKKSZ munkatársa.

Ezeken kívül az MKKSZ szervezi a Balaton átevezést (Új időpont: 2020.08.08.) is, amely nem csak SUP rendezvény, de mivel már tavaly is több százan vágtak neki a Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalnak állva evezve, így idén is sok SUP-osra számítanak.

SUP deszkák sorakoznak a szegedi Maty-éren

SUP-ozzanak a fiatalok!

A szövetség részéről gondolnak a fiatalabb korosztályra is, így szeretnének beindítani egy Suli SUP programot, amelyekre az MKKSZ tagegyesületei pályázhatnak. A cél, hogy a klubbok összegyűjtik a gyermekeket a környező iskolákból, a szövetség pedig biztosítja az eszközöket, hogy a gyerekek megismerhessék és kipróbálhassák az állva evezés élményét – mesélt a fiatalabb korosztálynak szóló tervekről a szakágvezető.

A fiatalabb korosztály kapcsán arról is beszámolt, hogy a tagszervezetek közül néhány (Szeged, Paks, Dunakeszi) már rendelkezik saját SUP-okkal és egyre több klub érdeklődik a sportághoz tartozó eszközök iránt, így aki versenyszerűen szeretne foglalkozni a sportággal, már tud hova fordulni. Fontos látni, hogy a síkvízi kenuzás a hajók minimum szélességének eltörlése miatt olyan vízfelületekre szorult ki, mint a Ráckevei Dunaág, ahol igazi síkvízi terült van. A nagy Duna már sokszor alkalmatlan kenuzásra a keskeny hajókkal, egyrészt a hajóforgalom másrészt a sodrás miatt. A SUP viszont tökéletesen alkalmas ezekre a vizekre is, így Foltán László elképzelhetőnek tartja, hogy az idő le fogja cserélni ezt a két sporteszközt hosszútávon.

A tömegsport mellett a versenyzőkre is gondol a szövetség, akikből szerencsére egyre több van hazánkban is. Az országos bajnokságon sprint és hosszútávú versenyszámokban hirdetnek majd győztest, így a hazai elit ezekre készülhet.

Jó tudni, hogy a kenus gyökerekkel rendelkező sportvezető is rendelkezik saját SUP deszkával, amely most ugyan javítása alatt áll, de a szezonra mindenképpen használatba kerül. A kollégákkal tervezik a Margit-sziget kerülések bevezetését is, hogy mozgás is legyen a napi irodai munka mellé.

Pihenés, egy dunai evezés után

Frissítés: Magyarországon rendezik a SUP világbajnokságot 2021-ben!

Reméljük, hogy a szövetségnek sikerül tovább népszerűsíteni a sportágat!