Megérkezett a jó idő és egyre jobban bizsereg a tenyerünk, hogy kimenjünk végre evezni, de a kijárási korlátozás rendkívüli szabályokat ír elő. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni, mit kell betartani. Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ezeket a szabályokat értünk, a társadalom egészéért hozták, közös érdekünk ezek betartása!

Kimehetek egyáltalán evezni?

Igen. A rendelet tartalmazza: Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat.  Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Ebbe a SUP is bele tartozik, de szigorúan egyedül, vagy egy háztartásban élőkkel lehet együtt evezni, de a 1,5-2 méteres távolságot a vízen is be kell tartani!

Nem a víz mellett lakom, kimehetek autóval evezni?

Igen, de nagyon fontos: Egy gépkocsiban kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak.  (forrás) Tehát, mindenképpen el kell felejteni, hogy felveszed a barátod és együtt kimentek evezni, egy autóval.

Evezhetünk többen, csoportosan?

Nem. A csoportosulás szigorúan tilos! Csoportosulásnak számít, ha egy helyen és azonos időben van találkozás, készülődés, vízre szállás. Ugyanez igaz a vízfelület elhagyására is! Csoportosulásnak számít, ha egynél többen vagytok! Ezért már felelősségre vonhatók a résztvevők! Kivételt képeznek ez alól, az egy háztartásban élő emberek. Vízen is be kell tartani 1.5-2 m távolságot. A lehetséges bírság összege 5000 – 500 000 Ft-ig terjedhet!

A rendeletben nem találtuk, meg hogy pontosan mi számít csoportnak, de mivel a rendelet „egyéni szabadidős sporttevékenység”-et ír, így már a 2 fő is csoport!

Mi egyáltalán nem ajánljuk, hogy többen menjetek evezni, még akkor sem, ha egy háztartásban éltek. Messziről, a vízpartról csak az látszik, hogy többen eveztek. Ez már elég, ahhoz, hogy kialakuljon a vélemény a szemlélődőkben, hogy a SUP-osok nem tartják be az előírásokat és negatív kép alakuljon ki az emberekben a SUP közösségről.

Ha mindenképpen eveznél, akkor azt tedd egyedül, vagy próbáld ki az otthoni evezést!

Az információkat Jártó Berni a SUP the lifestyle vezetője osztotta meg a FB-on, aki telefonon érdeklődött a Dunai Vízirendészet Budapesti Rendőrőrsénél. Köszönjük, hogy utánajárt és megosztotta a hallottakat!

Így most ne menjetek SUP-ozni, csak egyedül!