Sokakkal együtt én is vártam már nagyon a jóidőt, hogy végre elmehessünk evezni, de az élet közbeszólt. Jelenleg közös érdekünk, hogy mindenki otthon maradjon! Kerestem a lehetőségeket korábban is, hogy télen hogyan tudnám akár itthon leutánozni a SUP-on végzett mozgásformát, de nem foglalkoztam komolyan a dologgal. Most a kilakult helyzet miatt újra felmerült az ötlet és sikerült is megtalálnom a megoldást, ebben a cikkben megosztom veled is!

A tervezett mozgás lényege, hogy deszka billegését és a evező mozdulatot kellene utánozni, amihez némi ellenállás is kell.

Kell valami, ami billeg

Szerencsére van itthon felfújhaó ülőpárna, mert egyébként is kell a sok ülőmunka miatt, így ez elég kézenfekvő megoldás volt. A próba során viszont kiderült, hogy nem elég széles, mert majdnem zárt lábbal kell rajta állni, így nagyon nehéz az egyensúlyozás. Szerencsére találtam egy kiszuperált polcot, ami kellően erős és széles is, ahhoz hogy ráálljak.

A tapasztalat az, hogy sokkal jobban billeg, mint a SUP, így sokkal fárasztóbb is. Az edzés közben volt, hogy inkább simán a földön álltam, mert a mozdulatot úgy is lehet ismételni.

Ülőpárna és kiszuperált polc

Kell egy evező

A régi, évek óta nem használt, szétszedhető Aqua Marina evező pont jó ahhaz a mozgáshoz. Nem kell féltenem, mert elég masszív cucc, ráadásul az összeillesztés miatt az alján vannak lyukak is, ahová a gumiszalagot rögzíteni tudtam. Ha nem lenne meg ez az evező, akkor vagy a felmosó nyelét vagy a porszívó csövethasználnám, persze azokon nincs mankó, de szükség törvényt bont.

Azt azért nem javaslom, hogy a szétszedhető carbon eveződet fogd be az otthoni evezéshez, de ha van egy régi alu eveződ, azt nyugodtan használhatod.

A régi Aqua Marina evező felső része és a gumiköteles erősítő

Legyen ellenállás

Az utolsó lépés, hogy az evező mozdulatnak legyen kellő ellenállása. Első körben az autóban néztem meg a gumipókokat, de sajnos azok a Balcsin maradtak. Ezután a Klau által edzéshez használt gumiszalagokat vizsgáltam meg, de azok még összefűzve is túl rövidek voltak. A megoldás egy gumis erősitő lett, amely kellően hosszú a mozdulathoz és az ellenállása is megfelelő.

Először billegés nélkül teszteltem.

Evezz otthon!

Miután minden összeállt, már csak neki kellett állni edzeni. Azt tudtam, hogy nem olyan lesz így „evezni” mint a vízen, itt nem fog elröppenni 1-2 óra, ezért azt az elvet követtem, amit Kövér Marci tanmedencés edzésén tanultam. Bemelegítés után több szakaszban váltogattam az evezést és a kettlebell gyakorlatokat, így egész gyorsan elrepült az 1 órás edzés. Összességében jó kiegészítése lesz a szobabringának és a kettlebel edzésnek.

Fontos, hogy nagyon körültekintően járj el, első a biztonság, rögzítsd megfelelően a gumikötelet, és legyen elég helyed! Ha nincs benne gyakorlatod, akkor próbálj csak egyensúlyozni evezés nélkül, nem kell kapkodni. Ha úgy érzed, hogy sok, akkor próbálj evezni simán a földön állva, először én is így tettem. Figyelj, hogy nehogy kiess az erkélyről vagy betörj egy ablakot a nagy evezés közben!

Most, az önkéntes karantén idején minden mozgás jó, így ha nincs lehetőséged kialakítani egy ilyen otthoni SUP-ot, akkor bármi másban is gondolkozhatsz!

Ti milyen gyakorlatokat végeztek otthon? Terveztek valami otthoni SUP-ozást?