A sup olyan, mint az autó. Legalábbis a fiúknál.

Megfigyeltem, hogy a sup-ért rajongó fiúk, férfiak szinte eksztázisba esnek, amikor arról van szó, hogy milyen sup-ot érdemes venni. Szerintem, ha lenne lehetőségük, órákat tudnának erről beszélni, hogy milyen hosszú legyen, milyen legyen a ragasztása, milyen a szélessége, és akkor arról még nem is volt szó, hogy mire szeretnénk használni.

Bár én is szeretek sup-ozni, de őszintén bevallom, hogy az ilyen beszélgetésekhez egy idő után nem tudok mit hozzá tenni. Sőt, untat.

Nyilván, jó pár év evezés után most már én is sokkal inkább tudom, hogy nekem milyen típusú deszkára van szükségem, de nem erről fecsegek órákat a barátnőimmel.

Veletek azért megosztom, számomra mi a fontos egy sup-ban, ígérem, rövid leszek 🙂

A méret a lényeg

Az első deszkánk egy Aqua Marina SP2 volt. Ezt már sok-sok éve vettük, és első körben ez nem kimondottam az én deszkám volt, hanem inkább közös. Akkor, még tejfelesszájú sup-osként túl sok preferenciánk nem volt a sup-ot illetően, csak hogy legyen végre egy, amit tudunk magunkkal vinni. Mivel előtte egy múlt századbeli szörf deszkán eveztünk, ez már így is igen nagy előre lépés volt.

Szóval ez az Aqua Marina, 3,30 méter hosszú, amire utólag jöttem rá (miután kipróbáltam más, hosszabb deszkákat is), hogy az én majd 160 cm-hez bőven elég. Hosszabb deszkával nekem már macerás a forgolódás. Vagy azért mert pici vagyok, vagy azért mert van még tökéletesíteni az evezési technikámon. (jelzem, rajta vagyok ezen is).

Próbáltam Skiffoból 3 méteres deszkát is, ez nagyon kis kezes volt, pikk-pakk fordultam vele, viszont ezen két ember már nem igazán fér el kényelmesen, így ez emiatt kiesett.

Ha már volt szó hosszúságról, akkor legyen szó vastagságról. Ez szintén olyan tényező, amire utólag jöttem rá, hogy mire is van szükségem. Az Aqua Marina 10 cm vastag, ezért kicsi a felhajtóereje, ez hidegebb víznél már kevésbé már jó, mert vizes lesz a deszka és hidegebb időben már fázik a lábam. Illetve kevésbé stabil. Évekkel ezelőtt próbáltunk Aligán egy Aqua Marina Monstert, 15 széleset, ez már sokkal jobb volt és stabilabb is, bár az meg akkora mint egy sziget 😀

Konklúzió: nekem 15-ös vastagságú deszka kell!

Egyéb kiegészítőket illetően, amit megemlítenék, az a gumikötél, ami alá kényelmesen lehet cuccokat pakolni, vízálló táskában. Ide mindig befér egy nagy üveg víz is.

Az a jó, ha tapad!

Mióta kipróbáltam tavaly a sup jógát, rájöttem, hogy nem minden deszkán lehet jól jógázni. Persze, az nem kérdés, hogy a kifejezetten sup jóga deszkák erre lettek kitalálva, de én most a sima, all round deszkákra gondolok.

Sup jógánál fontos, hogy a deszka minél nagyobb felületén legyen szivacs, mert így nem csúszol meg a pózok kitartása közben. Tavaly egy bérelt deszkánál ezzel kicsit megszívtam, mert erre nem figyeltem és jól el is csúsztam. Szóval fő a biztonság!

Nekem ez azóta szempont, hogy olyan deszkám legyen, amivel tudok menni is, de sup jógára is alkalmas.

Ha csak egyet kívánhatnék

Remélem a sup deszkagyártók is olvassák a soraimat. Az van, hogy herótom van a deszka felfújástól. Fárasztó, uncsi és le is izzadok közben. Imádnám, ha kitalálnák az önfelfújó sup deszkát, amit csak kiveszek a táskájából és csiribi-csiribá egy szempillantás alatt felfújja magát! Ugye, milyen szuper lenne?

Szóval, ha valaki tud ilyen deszkáról, azonnal írja meg nekem! 🙂