Egy hete ért véget az idei ICF SUP világbajnokság, ahol tengeri körülmények között is remek magyar eredmények születtek a kislétszámú, de annál lelkesebb csapatnak köszönhetően!

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség is nyitott a tengeri helyszínek felé, de szerencsénkre egyenlőre nem az óceáni körülmények között kell küzdeni a főként síkvízen készülő hazai versenyzőknek. Idén a Thai-öböl volt a helyszín, ahol a híres nyaralóváros Pattaya és a Jomtien Beach biztosította a helyszínt a hosszútávú és a technikai versenyszámoknak.

A rövidtávú, 200 méteres sprint versenyek egy evezőspályán kerültek megrendezésre, ahol éppen fodrozódó vagy teljesen sima pálya várta a sportolókat futamtól függően.

A balatoni, de még a lengyelországi megmérettetéshez képest is hatalmasra duzzadt a mezőny. Az első, szerdai napon a sprintben szinte csak selejtezőket rendeztek és így is több, mint 110 futam volt.

Sprint verseny – 200m

Szabó Gábor (50+) és Kocsis Csillag (junior) egészen az A döntőig jutott, amelyeket csütörtökön rendeztek. Előbb Gáborért szurkolhattunk, aki sajnos a pálya kétharmadánál beborult, de visszamászott és hősiesen befejezte a futamot. Csillag 6. helyen zárt, kevesebb, mint két másodperccel lemaradva a győztes, görög versenyzőtől.

Slekta Réka a B döntőben a 7. helyet szerezte meg, így összesítésben a 15. pozíciót érdemelte ki az erős mezőnyben.

Szabó Zénónak az elődöntő, Szili Balázsnak a negyeddöntő jelentette a végállomást a rövidtávú versenyben.

Hosszútávú verseny

A pénteki napon már a tengerparton gyülekezett a mezőny, ahol a hosszútáv 5 km-es pályája várta a versenyzőket. Az open és 40+ korosztálynak három, a junior és 50+ korosztálynak két kört kellett teljesítenie a pályán.

A hatalmas mezőnynek (30-70 induló korosztályonként) köszönhetően felértékelődött a rajt szerepe. Egy rosszabb starttal könnyű volt beragadni a mezőny közepébe, ahol a dobott vízen komolyan kellett küzdeni nem csak a pozíciókért, hanem a deszkánmaradásért is.

Az open férfi mezőnyben Hasulyó Dani a 13. helyet szerezte meg a 71. induló közül. A nők között Slekta Réka a mezőny elsőfelében, a 18. helyen végzett, pedig elmondása szerint nem kedvence ez a szám.

A 40+ban Szili Balázs a 48. idővel futott be a célba, leküzdve a hullámokat és a szembeszeles szakaszokat. Öt órával később elindult a felfújható deszkás versenyben is, ahol 26. helyen lépte át a célvonalat. Egy nap alatt 20 km-t evezni versenytempóban, megsüvegelendő teljesítmény!

A masters 50+ korosztályban, három indulónak szurkolhattunk: Szabó Gábor egy darabig a vezető négyes tagja volt, de két eséssel a még mindig bravúrosnak mondható 7. helyen hozta be a Starboardot. Dóri Balázs 21., Pető Zsolt a 30. helyen futott be a hatvan fős mezőnyben. Gratulálunk nekik!

Szabó Zénó rajtja nem sikerült, mert a mellette rajtoló sporttárs rátette a deszkáját Zénóéra és felborította. A 16 éves versenyző a mezőny után indult, de az első bójánál egy eltévedt, szemből érkező sportoló megpecsételte a futam sorsát. Zénó a kiszállás mellett döntött, hogy a későbbi, 5km-es felfújható deszkás futamra tudjon koncentrálni.

Döntése igazolást nyert, mert negyedikként ért célba, és csak Michael Booth, Andrii Kraitor és Vincenzo Manobianco előzte meg. Ha nem mondanak neked semmit ezek a nevek, akkor keress rájuk és böngészd végig a cseppet sem rövid eredménylistájukat! Komoly teljesítmény ez egy 16 éves sráctól a 4. hely egy ilyen erős mezőnyben!

A juniorok között Kocsis Csillag jól rajtolt és az első bójánál a vezetőbollyal fordult. Végig tartotta a lépést a két olasz versenyzővel és az utolsó balos fordulónál leszakította magáról a japán atlétát és mindössze 6 másodperccel a győztes Claudia Postiglione mögött ért célba a harmadik helyen, ezzel megszerezte a magyar csapat első érmét a 2023 világbajnokságon.

Uracs Ami és Varga Zsuzsa indult még a felfújható deszkások küzdelmében, előbbi a 24. utóbbi pedig a 4. helyen végzett az 5 km-es pályát teljesítő mezőnyben.

Technikai verseny

A hétvégén a már a technikai futamok vették át a szerepet. Az 500 méteres körpályán két jobbos forduló és három inkább csak törésnek nevezhető balkanyar kapott helyet. A selejtezőkben egy kört az elődöntőkben és a döntőkben két kört kellett teljesíteni egy rövid futószakasszal megspékelve.

Az első napon a selejtezőkből Szabó Gábor, Szili Balázs, Kocsis Csillag, Slekta Réka és Hasulyó Dani is továbbjutott. Szabó Zénó sajnos nem tudta beverekedi magát futamában az első három közé így lemaradt az elődöntőről.

Az elődöntőkben brutális küzdelem zajlott, mert a 12 fős mezőnyből a legtöbb esetben csak az első 3 jutott A döntőbe.

Slekta Réka a 9. helyet szerezte meg a női B döntőben, Hasulyó Dani pedig az 5. lett a férfi B döntőben.

Az A döntők elképesztő izgalmakat hoztak és ebben kiemelet szerepe volt Kocsis Csillagnak is! A rajt után 30 méterrel Csillag megbillent és beesett, így a visszamászás után a 12. helyről kellett felküzdenie magát. Nem adta fel és bravúros evezéssel, fordulókkal az első kör végén a negyedik helyen fordult a futó szakaszban. A második körben az első bójáig megelőzött még egy embert, a jobbos fordulóban pedig kihasználta az előtte lévő Amelia Moral egyensúlyvesztését és a második helyre lépett előre.

A hátralévő szakaszon próbálta utolérni a későbbi győztest, de már nem volt elég hely hozzá. A harmadikat szépen leszakította és egy csodálatos ezüstéremmel tette fel a koronát az egész heti teljesítményére! A laptop előtt ülve is átjött a hangulat, amit a kommentátorok és közönség szurkolása teremtett, de irigykedem azokra, akik a helyszínen élhették át a versenyt! Bravó Csillag!

Jó volt látni, hogy a két junior versenyző milyen szép eredményeket ér el egy ilyen rendkívül erős mezőnyben és azt is, hogy minden magyar versenyző kiadta magából a maximumot és feszegette a határait. Soha rosszabb VB-t!

Így látták a versenyzők a világbajnokságot!

Gratulálunk minden magyar versenyzőnek!

A tervek szerint jövőre a floridai Sarasota ad otthont a világ legjobb SUP-osainak küzdelmének november 20-24.ig, de előtte még Szegeden szurkolhatunk a hazai legjobbaknak az első SUP Európa bajnokságon június 13-16-ig!

Fotók: https://www.facebook.com/georgiasphoto