Augusztus utolsó hetében Alsóörsön volt dolgunk. Először nem is gondoltam evezésre, de aztán az időjárás is lehetővé tette, hogy egy kellemes esti supozás illesszek be a programba.

Alsóörsön a Pelso Campingben van lehetőség evezni a BalatonSUP-nál, ami inkább Paloznakhoz van közel, mindenesetre könnyen megtalálható az alsó útról, mert jól ki van táblázva.

A kemping előtt ingyenes parkoló található, napközben a kempingbe belépőjegy váltása mellett mehetünk be a strandolni, de mivel este hat óra után érkeztem így ingyen bemehettem. A BalatonSUP kölcsönzője a parton található, amit könnyű felismerni felállított zászlókról is.

Kifejezetten a Jobe deszkák miatt érkeztem ide, mert sok pozitívumot hallottam már róluk, és szerettem volna meggyőződni erről.

Elsőként a vékonyabb Jobe Desna-t próbáltam ki, amely 10 cm vastag így nem pont az én testsúlyomra van szabva, de ennek ellenére is nagyon jól siklott a vízen. 3 méteres hossza miatt nagyon könnyű fordulni vele, 80 cm es szélessége pedig megfelelő stabilitást ad a deszkának. Meglepő megoldás hogy 3 darab kisméretű szkeggel rendelkezik, amelyek fixen vannak rögzítve a deszkához. Szintén furcsa, hogy nincs rajta semmilyen csomag rögzítésre szolgáló gumi/háló, menettulajdonságok viszont teljesen rendben vannak.

Ezt követően a Yarre a deszkát próbáltam ki, amely szintén nagyon széles (81 cm) viszont 15 cm vastag valamint egy picit hosszabb is mint a Desna (ez már inkább az én méretem). Ezzel a deszkával a Step back turn fordulót is megpróbáltam, egy kicsit zavaró volt a deckpad rövid mérete. Ez viszont csak akkor probléma, ha valaki ilyen fordulókat is. A hátul lévő lábam már a csúszós felületre került. Összességében egy nagyon stabil, jól irányítható, könnyű deszka.

Nem próbáltam ki csak megnéztem a Lena nevezetű SUP jóga deszkát, amely szinte teljes egészében szivaccsal borított. Több érdekes megoldás is van rajta ilyen például, hogy a fogantyú nem középen helyezkedik el, valamint a deszka oldalán található evezőtartó amely jó szolgálatot tesz, mert jógázás közben nem lesz útban az evező. Edina elmondása szerint csak annyi vele a probléma, hogy ha alumínium evezőt teszünk oda, akkor az óra végére megtelik vízzel, ezért a lekapcsoláskor figyelni kell, mert ha beleesik a vízbe, azonnal el is süllyed a lapát.

Közben visszaérkezett a kölcsönzőbe a Jobe Duna amely a Jobe 11’6” -os túrázós deszkája így alkalmam volt azt is kipróbálni. A túrázásra gondolva két csomagrögzítő kapott helyet a 350 cm hosszú deszkán. A deckpad ezen is viszonylag rövid, talán ez az a pont, amit hátrányként említenék a Jobe deszkákkal kapcsolatban. Ez is egyéni igény függvénye, így egyáltalán nem biztos, hogy ez mindenkinek probléma, én szeretek mozogni a deszkán, így számomra fontos. A siklási tulajdonságai ennek is nagyon jók, nagyon könnyű (8,5 kg) de tartós deszkáról van szó. Ezt alátámasztja az is, hogy több éves modellekkel mentem, amelyeket már alaposan megkínoztak a kölcsönző vendégei.

A Jobe egy nagy vízi sportszergyártó cég így kínálatukban nem csak SUP-ok, hanem Wakeboard-ok, vízisí felszerelések és mindenféle vízi ruházati termékek is megtalálhatók. A SUP deszkákra 3 év garanciát adnak, ami nem túl gyakori a felfújható SUP-ok között.

Az evezés végén még kipróbáltam egy merev Jobe deszkát is, amely hozta azokat az előnyös tulajdonságokat, amelyeket a fix test biztosít. Sajnos számomra a merev deszka a tárolás és a szállítás miatt nem praktikus, de elismerem minden előnyét.

Köszönöm még egyszer a lehetőséget a deszkák kipróbálására a BalatonSUP-nak, mindenkinek ajánlom az alsóörsi bázist, ha szép naplementére vagy egy nádasok látogatásával tarkított vízi túrára vágyik.