Hová menjek evezni? Merül fel sokszor a kérdés. Most egy olyan helyszínt mutatunk be, ami elsőre rabul ejtette a szívünket! A Ráckevei-Soroksári Duna (RSD) a főággal a Csepel-szigetet öleli körül hossza, több mint 57 km. Bőven tartogat felfedezésre váró helyeket, ezek közül mi az Angyali-szigetet és környékét mutatjuk be.

Az Angyali-sziget Ráckeve és Kiskunlacháza magasságában helyezkedik el, 1 órányi autózásra a fővárostól. A szigethez legközelebb a Kiskunlacházi szabadstrandon lehet vízre szállni, de délebbre Ráckevén is található Szabadstrand ahonnan el lehet indulni, de innen viszont még 2 km a sziget déli csücske.

Maga az RSD a szabályozásból adódóan lassú folyású (0,2-0,4 km/h), szinte állóvíz. A jelenlegi szabályozás szerint mentőmellény viselése kötelező, de ezt ne csak a szabályok miatt, hanem saját épségünk miatta is viseljük. A dunaág szélessége mindössze 3-400 méter, amely a sziget két oldalán inkább csak 1-200 méter, ezért a legtöbb esetben 20-30 km/h-ás szél esetén sem alakulnak ki komoly hullámok.

A lacházi strandról egyenesen áteveztünk a szigetig, majd rögtön bementünk a lagúnába, amely az Angyali és a Vesszőzátony szigetet választja el. Kalauzunknak, Kácser Zolinak köszönhetően nem maradtunk le a hattyú fészekről sem, ahol az anyuka kinyújtott nyakkal figyelte még szürke tollazatú kicsinyeit. A lagúna vize kristály tiszta, mert a növényzet nagyon jól megszűri a lassan áramló vizet.  Tökéletesen látni a 1-1,5 méteres vízben a meder alját, a halakat és a növényzetet is.

A nádas következő részén teknősök melegítették páncéljukat a kellemes napsütésben. Érdemes lassan és nyitott szemmel haladni, mert nem könnyű észrevenni a sűrű növényzetben a rejtő színű állatokat.

A csatornát elhagyva a baloldali ágban folytattuk utunkat az Opera-Sziget felé, ahol több tündérrózsa telepet is láthattunk. A szigete közepénél lévő csatornán átmentünk, utána rögtön észak felé fordultunk és megkerültük még a közeli nádast.

A visszafelé úton a bal oldali ágban haladtunk végig, hol közelebb, hol távolabb a parttól a szél és a horgászok zsinórjainak függvényében. Az RSD-n sok a horgász ezért érdemes mindig figyelni, hogy ne zavarjuk őket békés kikapcsolódásuk közben, velünk mindenki kedves volt, de ehhez szükség van mindkét fél részéről a kölcsönös tiszteletnek.

Nem mentünk sokat, összesen 4 km-t tettünk meg, de ez alatt annyi élménnyel gazdagodtunk, amire nem is számítottam Budapesttől alig egy órányira. Halak, kacsák, szárcsák, hattyúk és egy szürke gém keresztezte utunkat a rövid SUP túra során.

Mindenkinek ajánljuk az RSD ezen szakaszát, mert:

  • gyorsan, kényelmesen megközelíthető
  • igazi természetközeli élmény nyújt
  • szélvédett, nyugalmas víz