Győr a folyók városa ráadásul a környékén is rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a SUP-osok számára. Egyik kedvelt helyszín Győr környékén, ami sok embert elvarázsolt már a szépségével az a Marcal folyó. Többek szerint csak egy picivel előzi meg a Szigetköz zeg-zugos világa.

A Marcal különlegessége, hogy kristálytiszta vize miatt lelátni a folyó aljára. Egy csoda világ ez, mivel a vörösiszap katasztrófa teljes pusztulást hajtott végre a folyón, de ennek ellenére sikeresen regenerálódott. (Köszönhető ez annak, hogy sok gipsszel semlegesítették a bejutott vörösiszapot.) De szerencsére már a hódok is visszaköltöztek a Marcalra, márpedig ők az igazán tiszta vizeket szeretik.

A folyó igazán májustól júniusig a legalkalmasabb az evezésre a SUP-osok számára vagy nyár végén. Május előtt még nem lesz igazán „salátás” azaz nem jelenik meg a vízitök, ami miatt különleges látványt nyújt az idelátogatók számára. Június után viszont már sok sekély részen, vastagon benövi a növényzet, így nehezen evezhetővé válik a folyó. Ebben az időszakban a csekély sodrás miatt oda-vissza utakat is lehet tervezni a Marcalon.

Májusban már „salátás”, de még evezhető a Marcal

Talán a legszebb szakasza a Tét utáni hídtól felfelé evezve Rábaszentmiklós irányába. Tét után át kell menni a hídon és balra lefordulni. Ott kb 550 méter múlva ki van alakítva egy földlépcső, ahonnan könnyebb vízre szállni. Egyébként bármelyik híd mellett könnyedén vízre lehet szállni a folyón. Rábaszentmiklós után van egy bedőlt fa jelenleg ( GPS kb.  47.543485, 17.414534), de ezen át lehet emelni vagy ki lehet kerülni a SUPpal és lehet hosszabb távon is evezni.

Tét és Koroncó közötti szakaszon nagy létszámban élnek hódok, melyeket főként esti órákban lehet látni. Nagy élmény, amikor az evezés közben meglátod a tiszta vízben, hogy egy hód úszik a deszkáddal párhuzamosan. A hódokon kívül sok halat is látni, amik azért igyekeznek gyorsan elbújni a vízinövények közé. Gyakran láthatók itt hattyúk is, viszont mivel ritkán járnak erre emberek, ők elég félősek és mielőtt megközelítené őket bárki, inkább elrepülnek. Az út során gyakran kíséri az evezősöket szürkegém, illetve látni, ahogy a jégmadár cikázik egyik bokorról a másikra. Gyakran találkozni a Marcal partján szomjukat oltó őzekkel is.

Messze volt, de később a deszka mellett is úszott ez a hód.

Ritkán vannak kint horgászok ezen a szakaszon, de az eddigi tapasztalataim alapján mindig pozitívan fogadták az arra járó állva evezősöket.

A Marcalt két oldalon töltés veszi körbe és a part mentén sok helyen belógó fák is vannak. Számos esetben kicsit bujkálni kell a fák lombjai alatt, de ennek köszönhetően szélcsendesebb hely, így míg más helyen a nagyobb szél alkalmatlanná teszi az evezést, itt van rá lehetőség, mert nem érvényesül a keskeny, a töltés szélvédett mederben a szél.

Itt-ott bújkálni is kell!

Malomsokktól (47.449425, 17.383225) Koroncóig (47.611182, 17.516201) már beeveztem a Marcalt, kijelentgetem, hogy minden szakasza egy másik csoda. Lenyűgöző, ahogy a kagylók csillognak a folyó medrében és tisztán látni minden növényt és halat a vízben. Van, ahol nád veszi körbe a folyót, van ahol fák ráadásképp a vízitöki zöldje tényleg különleges hatással bír az emberekre.

A SUP és a Marcal létrehozott barátságokat is. A Marcal nagy részét olyan csapattal fedeztem fel, akiktől rengeteget tanultam, és tanulok a mai napig.

De a legnagyobb közös pont, hogy imádjuk a SUP-ot és Marcalt és egy egész napot is képesek vagyunk végig evezni rajta, kicsit pihenve, néha sportosan, és csak kiabáljuk, hogy saláta-ta-ta-ta……

Képeken a csodálatos Marcal

A képek a szerző tulajdonát képezik.

Kolopi Judit

2 éve a Balatonátúszás után láttam meg hogy valaki a SUP deszkával siklik a vízen.

Akkor ott eldöntöttem, hogy megveszem életem első deszkáját anélkül, hogy valaha kipróbáltam volna. Kellett az új kihívás.

Nagyon beleszerettem a Supozásba hiszen olyan helyekre eveztem vele a tengerparton , ahová azért nem biztos, hogy úszva eljutottam volna.

Azóta már közel 400 km-t eveztem le és egyre több csodás helyre jutottam el és ezáltal rengeteg új barátot is szereztem. Kedvenc helyem a Marcal és szerencsés vagyok hiszen 20 perc alatt már evezhetek is, annyira közel van. Idei évben egyre több embernek mutattam meg milyen élményekkel is gazdagodhat, ha kipróbálja a Supot 😊