A Balaton szépségét senki nem vitatja, a legtöbb embert rabul ejti a látványa. Mi SUP-osok pedig abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy olyan helyekre is eljuthatunk a deszkáink segítségével, amelyről a strandolók nem is tudnak. Csopakon jártunk és a Kerekedi öbölben eveztünk.

Csopak könnyen megközelíthető, a 71-es főúton Budapest felől ez a Balatonfüred előtti utolsó település. A parton lévő parkolók ingyenesek és bőven is hely, még a szezonban is. A Fürdő utcán érdemes lemenni a partra, ahol az Ifjúság sétányon lehet parkolni a strand előtt egészen a mezítlábas ösvényig.

A vízre szálláshoz használhatod a strandot, itt minden szolgáltatást megkapsz a belépőért cserébe (öltözőt, zuhanyzót, csúszdát stb.). Ingyenes, tiszta mosdó van a strandon kívül is, így csak ezért nem kell bemenned. A stand mezítlábas ösvény felőli végén van egy móló, és mellette egy 2 méteres sáv, ahol vízre lehet tenni a deszkát. Az alja iszapos, de a kényelmesebbek és ügyesebbek a stégről is a deszkára tudnak állni. Itt van a meder alján egy-két kő(szikla) így érdemes vízicipőben közlekedni ezen a szakaszon.

Ahogy a deszkák a vízen voltak már indultunk is jobbra, Füred felé, ugyanis a strand és a kikötő után ott található a Kerekedi öböl. Az időjárás kellemes volt, de a közelgő hidegfront előtti szél már 10-20 cm-es hullámokat fújta vízre így ezekkel is meg kellett küzdenünk, egyedül a kikötő előtti kövezés törte meg a hullámokat és biztosított sima vizet az evezéshez.

A strand baloldaláról indul van 1km után érjük el az öböl szélét, ahol már feltűnik a nádas az önállóan, a vízzel harcoló nádszigetekkel. Bár a növényvilág csodás, de érdemes fentebb is nézni, mert az igazán csodálatos képet a nádasok, a víz és a Balaton északi partján magasodó dombok együtt alkotják.

Háttérben a dombok és a nádas

 Az öbölben nagyjából 1,5 km-t lehet evezni a nádasok előtt így a strand előtti szakasszal együtt oda-vissza egy könnyed 5 km-es SUP túrát lehet összehozni. Ha ez nem lenne elég, akkor elindulhatunk Paloznak felé is, ahol szintén hasonló nádasok és csodálatos vadvilág várja a vízen túrázókat. A Csopaki móló vége kialakított horgászállásokat rejt így, ha erre indulsz, kerüld nagy ívben a mólót, mert sok horgász szokott rajta lenni.

Mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el a Balaton keleti medencéjének erre a varázslatos részére evezzen egyet a nádasok mellett!