A supozás egyre népszerűbb, a tavasz és a bezártság vége pedig hívogat mindenkit a víz felé. Személy szerint nagyon tetszik és boldoggá tesz, hogy ennyien vagyunk a vizen. Tapasztalt vízitúra vezetőként viszont az a meglátásom, hogy kevesen készülnek megfelelően és kalkulálják bele, hogy mennyi minden sülhet el balul.

A kellemetlen meglepetések és akár a komolyabb baj elkerülése érdekében szeretnék egy-két kiegészítőt javasolni. Valószínűleg sokaknak magától értetődő, vagy sokadik ismétlés, de merem hinni, hogyha csak 2-3 embernek újdonság, elkerüli a nehezebb pillanatokat, akkor megérte.

Mi legyen nálad, hogyan készülj egy SUP túrára?

#0 Tájékozódás – szedj össze minél több infót a tervezett helyszínnel kapcsolatban, hol szállhatsz vízre, hol vannak kikötési pontok, van-e olyan hely, ahol átvészelhetsz egy hirtelen vihart. Van-e veszélyforrás, mint hídpillérnél limányos víz, víz alatti tárgyak, kőzárás, vagy erős áramlás. (tudtátok például, hogy a békés kis neszmélyi holtág nagy kőgátnál található átfolyásánál rendes örvények is keletkezhetnek, erősen áramlik a felszín alatt a víz, ami még a motorcsónakokat is megrángatja?)

Az időjárásjelentés, szélerősség ellenőrzése elemi része a felkészülésnek. Ajánlott oldal például a ventusky.com. Ne feledd, hogy bizonyos szélerősség még a tapasztalt suposoknak is nehézséget jelenthet, ha erős szél várható legyen vészforgatókönyved. A sok hátrány mellett a felfújható supok egyik előnye, hogy legrosszabb esetben partot érve és leengedve sétáltathatóak, ebben segít, ha a táska nem is, de egy gurtni van a felszerelésben összehúzni a deszkát.

Az öltözéked tükrözze a várható időjárást, nem csak a vízreszállás, hanem a tervezett kikötés hőmérsékletét és szélerejét is figyelembe véve. Sokunk lábfejre fázós, melyben segítség lehet egy neoprén zokni, ami még nem rontja el a deszka direkt érzését sem.

#1 Tájékoztatás – tudjanak rólad, hogy hová mész legalább körülbelül és azt, hogy legkésőbb mikorra kéne előkerülnöd. Hidd el nagyon sokat számít, hogy baj esetén mikor kezdenek el keresni és tudják-e legalább nagyságrendileg, hogy hol kezdjék. Sokat tudsz segíteni azzal is, ha elmondod, hogy autóval hogyan tudják megközelíteni a helyet, sok esetben ez sem olyan egyszerű, például a Mosoni-Dunán, a Duna egyes szakaszain, Tiszán, stb.

#2 Mellény – főleg, ha egyedül evezel. (ez a tétel azért jellemzően megvan mindenkinél)
Nem kell szeretni, sosem lesz olyan jó, mint nélküle, de egy jó mellény nem akadályoz, megszokható. Extrán ajánlott, ha rosszak az időjárási viszonyok, vagy kicsit is új helyre megyünk.
Hivatalosan 100N felhajtóerejű kellene, de ígéretet kapott a vizessport, hogy a rendőrbácsik (és nénik) elégedettek lesznek, ha van rajtunk és bele van írva a CE felirat (a gyakorlat eddig igazolja is ezt)

Tudom tavon nem kötelező hordani, ami számomra azért meglepő, mert én eddig azt hittem, hogy a tóban ugyanolyan víz van és nem valami varázslé, ami rózsaszín felhők között tesz vissza a deszkádra.

Még nem tudtam rákérdezni, a CE feliratnak azonban többségében megfelelnek a patronos övtáskák is, melyek ugyan nem tudják a mellény biztonságát adni, de mindenképpen jobbak a semminél és kényelmesebbek a mellénynél.

#3 Leash – sokkal könnyebb menteni magad, ha előtte nem kell utolérni a deszkád. Folyókon, kidőlt fás, sodrásos, szűkebb szakaszokon erősen indokolt gyorsoldós rendszerben gondolkodni, melyet egy megfelelő karabínerrel/patentseklivel + egy kis kézügyességgel elő lehet állítani. Karabíner vagy patentsekli fémkellék boltban, hajózási boltban, esetleg military boltokban szokott lenni.

gyorsoldható patentsekli forrás: vizvonal.hu

#4  Telefon – nem kell elővenned, sőt kapcsold ne zavarjanak módra, de bajban ez az elsőszámú biztonsági berendezésed. Egyes, jellemzően felső kategóriás típusokra kapsz rendes vízálló tokot is, amely csak növeli a dimenzióit, de teljes funcionalitást kínál. A vízálló nem egyenlő a lebegést segítővel, ha használni szeretnéd, kösd ki, vagy használj telefon „mentőmellényt”.

Több órás SUP túrák ajánlott tartozékai

Ivóvíz – ha 40 percnél többet leszel vizen akkor mindenképp kötelező. Inkább hordozz többet, mint szomjazz el és ájuldozz a tűző napon. 8 km-re legalább fél liter, a nagyon minimum. Ha intenzíven evezel, akkor hidrozsák a javasolt, mert könnyen tudsz belőle szinte folyamatosan inni. Hidrozsák kapcsán tapasztalat, hogy jobban jársz a nagyobb nyílással rendelkezőkkel, mert könnyebb tisztán tartani, elmosni a használat után.

hidrozsák forrás: google.hu

1-2 müzli / fehérjeszelet – az éhezés ellen.

mini EÜ csomag – vésztakaró, fertőtlenítő(kendő), ragtapasz, fáj és lázcsillapító, esetleg kevés izotóniás por, calcium, kis géz, ragszalag, biztosító tűk
(elképzelhető, hogy sokaknak teljesen túlzás és nonszensz az eü csomag. Vízen mégis mi történhet? A túravezetői tapasztalat mégis azt mondatja, hogy sok minden meg tud történni. Nagyon is tud számítani, ez a mini EÜ felszerelés. Szinte biztos, hogy nem minden alkalommal, sőt lehet, hogy az egész szezonban sem lesz rá szükség, de ha kell, akkor nagyon kell.)

zseb elsősegély forrás: google.hu

Derékmelegítő alias neoprén izzasztóöv – Egy újabb, „minek az?” tétel. Brit tudósok szerint, ha a hőközpontod relatív jól érzi magát, akkor a megfagyás könnyebben elkerülhető. A hőközpontod pedig remekül tudod bugyolálni egy derékmelegítővel. Neoprén jellege miatt nem igazán hatja meg, hogy épp csurom víz, teszi a dolgát. Egy olyan tétel, ami esélyt ad a komfortod fenntartani, ha megtalál az erősebb szél, hűl a levegő, nem érsz ki időben a vízről. Akkor is segít, ha megnézted testközelből a vizet és épp vizesen megfagyni készülsz.

cserepoló és cserealsó – mindig hordok magamnál egy lehető legkisebbre összecsomagolható uv polót és fürdőnadrágot. A poló a nyár legmelegebb időszakát leszámítva UV-s polár darab, mert általában akkor kell elővennem, ha valaki vizes lett, akkor pedig jól jön, hogy extrán meleg (vagy szimplán én fázom). Fürdőnadrág pedig hiába minimál még mindig jobb szárazon, mint egy vizes bármi.

Egész napos, többnapos SUP túrák ajánlott tartozékai:

Mini / zseb esőkabát, ha fér, akkor nadrág – a jó technikai ruházatot kivéve rossz elázni az esőben + beleesés után segít felmelegíteni.

zsebmelegítő – az a típusú apró folyadékkal teli zacskó, amiben a fémlemezt megtörve hőt állít elő. Hideg időre, vagy hideg folyó mellé ajánlom.

zsebmeleg forrás: nomadsport.eu

minisapka – napszúrás ellen, semmi extra.

5-10 méter felúszó kötél – na nem kell teherhajók horgonykötelére gondolni, párszáz kilóra méretezett kötelek meglepően vékonyak és megfelelnek a célnak. Segít a deszkát rögzíteni, egymást vontani, deszkára rögzíteni.

tartalék 3 részes lapát – törtél vagy hagytál már el vizen lapátot? Nem? Ha sokat evezel, akkor előbb-utóbb utólér. Persze 1 napos túrára, ha nem olyan a víz (100 km vadon) nem éri meg, de ha már mentek 10-en, akár több napig +1 háromrészes ki tud húzni a bajból.

Megfontolandó extrák túravezetőknek túravezetőtől

Egy alapos, átgondolt elsősegély csomag. Nálunk külön elsősegélyes vízálló táskában (és azon belül is vízállóban) van jól látható helyen a fő túravezető deszkáján / hajójában. Felkészültséget sugall, biztonságot ad és ténylegesen biztonságot jelent (főleg, ha egy picit készülünk is a használatára).

az egyik legjobb kabala forrás: canyonstore.eu

 

Tartalék ruha a túrázóknak – Kicsire hajtható, amennyire lehet mindenkire felerőltethető ruhadarabok. Na nem egy egész butik, csak 1-2-3 (túrázók számától függően). Elsősorban hideg, vagy várhatóan elromló idő esetén ad nagy magabiztosságot, hogyha valaki befürdik, fázik, akkor sincs nagy baj.

Szemeteszsák – univerzálisan felhasználható. Ha annyi hulladékot láttok a vizen és van időtök, vagy ha vész esőkabát kell.

síp – komolyabb vész esetén jobban szétesik a figyelem, egy nem megszokott éles hang át tudja törni ezt a gátat, ezzel irányítva a túrázók figyelmét. Segítségkérésre sem utolsó.

Dobózsák – megint egy érdekes eszköz. Vízben sodródó bajbajutottat tudunk vele a partra, magunkhoz vontatni.

dobózsák egy példája forrás cpr-savers.com

+1 vízszűrő – a túlbiztosítás netovábbja. Nagyon ritkán használtuk túrán, akkor viszont jól jött. A jobb modellek akár a Dunából, sőt például a Nílusból is ivóvizet varázsolnak. Mindenképpen olyan típust válassz, ami a vírusokat is szűri.

Sok kezdő túrázó utáni tapasztalatok

  • a vizálló zsák csak akkor vízálló, ha rendesen zártad be (a legtöbb típusnál 2-3 lefelé hajtás) és marad benne elég levegő, ami feszesen tartja a zárat. A levegő arra is szolgál, hogy a táskád a vízbe esve lebegjen a víz felszínén. A lebegés és sokszor a zárás is akkor működik igazán, ha nincs teljesen kitömve a zsák. Éles bevetés előtt érdemes egy kevés papírtörlőt tenni a zsákba és a kádban, csapnál tesztelni annak vízállóságát.

  • A vízállónak vett telefonok jelentős része annyira vízálló, hogyha a kádba ejted fürdés közben, akkor büntetlenül emelheted ki, viszont a jóval több szervesanyagot és szennyeződést is tartalmazó élővizek inkább ártani fognak, mint használni ☹
  • A lapátod a súlya ellenére a legtöbbször lebeg a víz felszínén, na nem végtelen ideig, de időd mindenképpen lesz összeszedni, ha beleejtetted. Mivel ez a tulajdonsága a lapátoknak eltérő mindenképp érdemes tesztelned, mielőtt élesben lesz szükséged rá.
  • A vízálló tokban lévő telefon, kulcs, pénztárca, stb, csak akkor lesz víztől védve, ha rendesen zártad a tokot (igen, magától értetődő és mégsem az). A legtöbb tok tökre nem lebeg a vizen (terhelésfüggő), így lehet, hogy vizet nem kapnak a dolgaid, de Te sem fogod tudni őket használni a meder alján. Ajánlott minimum valamihez rögzíteni és/vagy lebegtetőt használni.
  • Nem minden papucs, cipő, szandál, stb úszik a vizen, ha biztosra akarsz menni ellenőrizd, hogy lebeg-e 😉 Plusz ajánlott egy pici karabínerrel rögzíteni a deszkára, ha leveszed (akkor is, ha amúgy lebeg, mert így nem kell halászni).
  • a napszemcsik többsége szintén elmerül, a szárára való pánttal tudsz ezen a bajon segíteni
  • fejfedő – nem egy kötelező darab, csak arra figyelj, hogy a napszúrás nem kopogtat előre, vizezd a tarkód / hord fejfedőt.
  • bemelegítés és nyújtás – vagy elfelejtődik, vagy kemények vagyunk és nem kell. Pedig a leglazább mozgás esetén is hosszú távon hálásabb, ha legalább picit átmozgunk az indulás előtt a SUP túra végén pedig nyújtózkodunk.

Remélem ezzel a írással segíteni tudtam a SUP túrákra való felkészülést!

Pálházi Dávid

Pálházi Dávid

A szerző sok éve evez, nem csak SUP-on, de kajakban és kenuban is otthon van. Vizitúravezető és a hazai SUP közösség oszlopos tagja. Tatai és neszmélyi kötődésű, bázisa a neszmélyi Tutajos csónakház, ahol a helyi edzővel SUP utánpótlás nevelést terveznek.