Uracs Ami kétség kívül az első volt azok között, akik itthon megismertették velünk a sup sportot. SUP-osként, SUP yogásként és forgalmazóként is jelen van a hazai sup életben. Vele beszélgettem a kezdetekről, supyoga-ról és az idei tervekről!

Hogyan, hol találkoztál először a SUP-pal?

2013-ban SUPyoga keretén belül Dubaiban találkoztam a sup sporttal és rögtön beleszerettem. Éreztem, hogy ez az a valami, ami miatt érdemes lesz 4 év után visszatérni Magyarországra, a szülővárosomba, Siófokra, a Balaton mellé és elkezdeni valami szívből jövő tevékenységet.

Hogyan, mikor indult a SUP Hungary/története?

Az első SUPyoga óra után Dubaiban, rögtön utána néztem, hogy hol lehet nemzetközi képesítést szerezni SUPyoga oktatóként. Találtam is egyet, ami 5 nap múlva kezdődött Los Angeles mellett, Laguna Beachen. Odarepültem és elvégeztem ezt a komplex oktatást. Nyílt vízi óceánon és egyéb vizeken volt egy átfogó képzés. Ezután még visszarepültem Kínába, mert párhuzamosan akkor Dubai-al együtt Kínában éltem. Meglátogattam körülbelül öt gyárat, akik felfújható sup deszkát készítettek. Vettem egy párat és ezekkel együtt hazarepültem Siófokra. 2013- július elsején megtaláltam egy közvetlen Balaton part menti területet, ami a lakhelyemmé is vált és itt kezdődött a SUPport története.

 

Hogyan jött a SUPyoga? Hogyan, miért letté sup jógaoktató?

2011-ben lettem jógaoktató. Akkor már két éve jógaoktatóként is tevékenykedtem az egyéb tevékenységeim mellett. SUP-on különleges élmény volt a jóga, ezt nem kell senkinek bemutatni, aki próbálta már. Egyből úgy gondoltam, hogy ez az én világom. Az instabilitásban a stabilitást megtalálni és a Balaton hullámain másoknak is bemutatni ezt az elég természetközeli jógafajtát. Ez rögtön nagyon erős hívás lett.

Így alakult, hogy SUPporttal együtt elindult a sup jógaoktatás Magyarországon. Utána ez saját oktató képzéssé is alakult, ami természetesen leginkább -és ezt mindig hangsúlyoztam- a saját tapasztalatokat volt hivatott átadni.

Mit adott neked a SUP/ SUPyoga?

Alapvetően a SUPyoga volt az a fajta tevékenység, ami hazahozott engem és visszatett a gyökerekhez, a Balatonhoz. Tehát átvitt értelemben ezt adta a SUPyoga. Közvetlenül pedig azt, hogy tényleg akár napi, hétvégente többször is láttam olyanokat, aki még életében nem sup jógázott és utána olyan arccal érkezett vissza a partra a vízből, ami mindent jelentett akkor pillanatnyilag Nekem.

Ha három szóval kellene jellemezned a SUP/ SUPyoga iránti szenvedélyed, mik lennének azok?

Szabadság, Balaton és egyensúly.

Milyennek látod a hazai SUP társadalmat?

A hazai sup társadalom napról napra nő. Ezt mindenki látja, tudja, aki kinyitja a szemét, fülét. Ez természetesen fantasztikus dolog, mert felfedezik az emberek, hogy milyen sokrétű ez a sport. Legyen szó akár felfújható deszkáról, vagy merev deszkáról. Gyerekeknek vízbe ugrálásról vagy éppen full karbon deszkán versenyzésről. És eközött bármi, ami még szóba jöhet.

Azt is látom, hogy elindultak szakmai vagy olyan sup csoportosulások, amik egymásnak segítenek. Azt gondolom ez még mindig nagyon szűk keretek között működik. Remélhetőleg akár egy jövő évi világbajnokság még jobban teret ad ennek a sportnak és olyan feltörekvő utánpótlás is kialakul körükből, akik méltóképpen majd hazai és nemzetközi versenyeken is képviselhetik a magyarokat a sup versenyeken.

Milyen terveitek vannak az idei szezonra?

Idei terveink közül, ami biztos, hogy nagy erőkkel dolgozunk a webshopunk megújulásán. Ezt azért is tesszük, mert a kialakult helyzetben a tavaszi hónapok során sokkal kevesebben tudtak eljönni hozzánk tesztelni, mint korábban. Egy átfogó, nagyon sok infóval felszerelt oldalt szeretnénk létrehozni. Úgyhogy ez hamarosan, a szezon kezdetére összejön.

Mindezzel párhuzamosan bízom abban, hogy a nyár elejére a korlátozások megszűnnek és ki tudjuk nyitni a SUPport bázisainkat. Lehet, hogy nem mind a tízet, mint a tavalyi évben, de 5-6 bázissal mindenképpen a Balaton körül tervezünk megjelenni. Itt ugye bérlés és tesztelés lesz majd. És van egy nagyon nagy titkos, régóta dédelgetett tervünk, amin szintén nagy erőkkel dolgozunk, de ez még titok.

 

Hol találkozhatunk veletek nyáron?

Ahogy az előzőekben említettem, sup bérlés és tesztelés a Balaton körül, a bázisainkon, ezt majd közzé tesszük. Valamint a siófoki sup shopban, ahol május 1-től a rendelkezésektől függően ki fogunk nyitni, a hét minden napján.

Milyen újdonságokkal készültök az idei szezonra?

Kétféle újdonságról beszélhetek. Egyrészt az innovatív Aztron márkát mi képviseljük az idei évtől. Ez nagyon sokféle kínálatot jelent. Ez újdonság termék fronton. Illetve Yolo, ami új márkánk idén. Ez design brand elsősorban, design sup deszkákat jelent. A másik újdonság, hogy szeretnénk egy kicsit besűríteni a sup holidayek számát. Ezt idén mindenképpen hazai viszonylatban szeretnénk tenni. Úgyhogy e tekintetben is új tervek vannak, hogy hová és mint szeretnénk utaztatni csapatokat sup deszkákkal.

A harmadik újdonság, amit az előző gondolatban is kifejtettem, még kicsit titok. De ennyit elmondhatok, hogy Budapesthez kötődik!

Köszönjük az interjút!