Hol és mikor ismerkedtél meg a SUP sporttal?

2014-ben ismerkedtem meg a SUP deszkával. Ekkor még Londonban éltem, és egy nyári hazalátogatásom alkalmával a korábbi kajak és sárkányhajós edző, vízi sportok támogatója, apukám, Tubel Zoli Tutu, azzal lepett meg, hogy bevásárolt 20 db felfújható Stand Up Paddle deszkát, hogy „hidd el, jó lesz még!” Gondolhatod, 2014-ben azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák, de nekünk már volt belőle húsz. Persze ő már akkor megjósolta, hogy ez az akkor még bolondságnak tűnő játék egy-két éven belül nagyot fog robbanni, szabadidős tevékenységként és sportágként is.

2016-os hazaköltözésem után kezdtem rendszeresebben foglalkozni a SUP-ozással, bár ezt követően ez a tevékenységem még évekig csak a túrázás, és túravezetésben merült ki. Nagyon szeretem megmutatni az ide látogatóknak a Velencei-tó belső arcát, a nádas rejtett útvonalait, illetve bevezetni minél több embert a SUP sport alapjaiba. Ezek a kb. 2 órás túrák kezdők számára is szuper élményt nyújtanak.

A 2020-as karanténos év nem sok jót hozott az alapvetően csapatépítésekre épült vállalkozásunk számára, ezzel szemben rengeteg időm maradt sportolni, és ez meg is hozta az eredményét. Sárkányhajós versenyzőként korábban mindig egy csapat része voltam, ebben a szezonban viszont több egyéni versenyem is jól sikerült: kétszeres dobogós helyezett lettem az Outrigger Magyar Bajnokságon, majd a Balaton Átevezésen is meglepően a 6. helyen végeztem SUP-pal. Ekkor éreztem meg igazán az egyéni versenyzés élményét, amire a SUP sport és a hozzá kapcsolódó rendezvények kiváló lehetőséget adnak.

Ahogy az be is igazolódott, a SUP sportág rohamos fejlődést és sikert mutat, világszerte egyre népszerűbb. Nem véletlen hogy a nemzetközi és Magyar Kajak-Kenu Szövetség is felkarolta a szakágat, sőt 2021 szeptemberében itthon, Balatonfüreden rendezték meg a SUP Világbajnokságot.

Hogyan kerül az egyesületbe a SUP?

2020 végén formálódott meg bennünk a gondolat, látva a rengeteg SUP-os túrázót a Velencei-tavon, hogy biztos másnak is lenne igénye ezt a mozgásformát egy szinttel feljebb vinni, megtanulni, esetleg rendszeres edzések keretében gyakorolni.

2019-ben alakult a Velencei Vízi Sport Club Fidel László ötszörös világbajnok és ezüstérmes olimpiai kajakos elnökségével. Sokat beszélgettünk erről, és nem volt kérdés, hogy a VVSC keretein belül utat kap egy SUP szakosztály is, amelyben szabadidős és versenysportot űzőket is szívesen látunk.

Milyen egyesületi céljaitok vannak a SUP-pal?

Azt szeretnénk, hogy tagjaink élvezzék, amit csinálnak, és hogy jó környezetben sportoljanak. Edzéseinken nem lazán túrázunk, hanem technikát tanulunk, hosszabb, tempós vagy interval szakaszokat megyünk. A versenyzést nem erőltetjük rá senkire, de nagy öröm, amikor látom rajtuk, hogy érzik és látják magukban fejlődést, amin az edzések során keresztül mennek, és ha ezt esetleg egy versenyen is megmutatják, az külön büszkeség.

Az idei Balaton Átevezésen szinte minden tagunk részt vett, ráadásul mindenki a mezőny első harmadában végzett. Van versenyzőnk, akit külön kiemelnénk, Gonda Helga, aki májusban állt SUP deszkán életében először, de azóta szinte minden hétvégén jár versenyre, többször dobogós eredménnyel. Jómagam szintén behúztam pár dobogós helyezést a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által rendezett lupa-tavi és fonyódi SUP kupán és magyar bajnokságon, open versenyen.

Célunk, hogy összefogjuk a velencei-tavi SUP közösséget, akik egy kis szelete annak az egyre bővülő országos csapatnak, akik ezt a sportágat választják magukénak. Ahogy egyre több versenyre eljárunk gyakorlás céljával, úgy ismerkedünk meg a különböző egyesületekkel és versenyzőkkel, tanulunk egymástól, motiváljuk és inspiráljuk egymást. De legfőképpen – jól érezzük magunkat!

Rendszeresen vannak edzések nálatok? Kik csatlakozhatnak hozzátok? Csak az edzésre vágyók vagy a kezdőket is szívesen látjátok?

Heti két alkalommal vezetek edzéseket a sportolóinknak. Nem célunk leszűkíteni a kört csak a versenysport részére, sőt, azt szeretnénk, hogy minél többen gondoljanak a SUP-ra, mint szabadidős sportra, ahol edzések keretében tehetünk az egészségünkért. Az persze fontos, hogy ezek az edzések nem különálló, alkalmanként meghírdetett oktatások, tehát aki ezt a sportágat választja, akár szabadidős, akár versenysportként, az az edzések látogatásával folyamatosan tud fejlődni, de szerintem nincs ez másként a többi sportágban sem. Jelenleg 11 fős a tagságunk, és ebben a szezonban, amikor a covid annyi életutat újrarajzolt – köztük a mienket is – a fókuszunk azon van, hogy ennek a kemény magnak tudjunk minőségi foglalkozásokat, programot tartani.

Közös edzés a Velencei-tavon

Utánpótlás korosztállyal egyelőre nem foglalkozunk, hiszen számukra egész más edzéstervet és foglalkozást kell nyújtani, de 16 év fölött bárkit szívesen látunk, bármilyen edzettségi szinttel.

Hol vagytok megtalálhatók? Hol vannak az edzések?

Bázisunk a Testnevelési Egyetem velencei Sport Hotele (Velence, Tóbíró köz 2, 2481), ahol az edzések során öltözővel, zuhanyzóval várjuk a tagjainkat. Vízreszállási lehetőségünk is van, vízre került egy saját stég is, valamint a tagoknak lehetőségük van a saját deszkáik tárolására a Sport Hotel VVSC tárolójában, így nem kell minden alkalommal szállítaniuk azt, bármikor használhatják. Azok számára, akik nem rendelkeznek saját deszkával, maximum 10-15 db túra deszkát biztosítunk, amellyel a kezdő lépések megtanulhatók. Télre alapozó edzéseket szánunk, szabadban vagy zárt térben. A VVSC tagja a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), így tagjaink számára versenyengedélyt is tudunk kiváltani. Bár a felfújható deszkák között is van sok korszerű design, amelyek teljesítményben vetekednek a merev kialakításúakkal, én most vagyok a merev deszkára váltás fázisában, próbálgatom, hogy mi is a legmegfelelőbb számomra. Egyesületünk tagjai hasonlóképpen vannak ezzel, az alapokat el tudják sajátítani az általunk rendelkezésükre bocsátott stabil túradeszkákon, majd ahogy minél többet tesztelnek, szépen kialakul, hogy kinek melyik deszka „fekszik” igazán. Előbb-utóbb szeretnénk újítani a deszkaparkunkon, de ez idő és szponzorok kérdése.

Mit adott neked ez a sport?

Új lehetőséget. Híve vagyok annak, hogy a gyerekek életében a rendszeres sport és mozgás, az edzések látogatása egy olyan alapot épít fel bennük, amit egész életükben használni tudnak majd: a közösséghez való tartozás és jó élmények mellett a fegyelem, a kitartás, a következmények megismerése és megtanulása alapvető az életben.

Gyerekként én 11 éven át néptáncoltam, amely során mindezt magamba szívhattam, de nem vonzott a versenyzés. Most viszont annál inkább. Nagyszerű, hogy belecsöppentem ebbe az új sportba, és én is az úttörői közé tartozhatok. Kicsit úgy érzem, mintha megint gyerek lennék. Új célokat kaptam, új embereket, közösséget magam köré, szűkebb és tágabb körben nézve is, és fantasztikus érzés, hogy együtt építhetjük és egyengethetjük a SUP sportág útját.

Mit szeretsz a legjobban a SUP-ban?

Lehet, hogy túl költőien hangzik, de talán a legjobban a test és természet összefonódását szeretem a SUP-ban. Igaz, időnként én is nehezen állok neki egy-egy edzésnek, de alapvetően nagyon szeretem lefárasztani a testem egy jó futással, súlyzókkal, vagy evezéssel.

Amikor egy ilyen „lefárasztós” evezés után felnézek, távol vagyok a város nyüzsgésétől, körbevesz a víz, a szél, az ég valamely árnyalata, időnként a velencei-tavi hattyúk és gémek, na, akkor mindig elmosolyodok és szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel a sporttal –és a sportolóinkkal – így egymásra találtunk.

Elérhetőségek: Tubel Blanka – Velencei Vízi Sport Club SUP szakosztály vezetője és edzője – 06 30 934 9286 – supvelence@gmail.com

Képek: MKKSZ Facebook oldala, Tubel Blanka