Az elején leszögezem: elfogult vagyok. Imádom a sportágat, mert ez bizony az. A legtöbb hazai versenyzőt is ismerem és imádom a Balatont is.

Ez volt életem első nemzetközi SUP versenye, amelyen tudósítóként részt vettem. Most, több mint egy héttel az esemény után sem tudok egy pillanatot kiemelni a hosszúhétvégényi programból. Egyik emlék hozza magával a következőt és elborítanak a felejthetetlen momentumok.

A Hasulyo testvérek óriási küzdelme, hogy utolérjék a hosszú távú versenyben élen haladó Új-kaledóniai versenyzőket. Megpillantani az ismerős arcokat, ahogy a legjobbjukat nyújtva küzdenek a lötyögős Balatonon és hősiesen helytállnak a népes mezőnyben a 10 és 18 km-es távokon.

Eszembe jut a szurkolás, amely minden magyar indulónak kijárt, legyen a futam egy junior selejtező vagy egy A, B vagy C döntő. A laikus nézőket, akik csak lenéztek a Tagore sétányra és végül órákra ott ragadtak ámulva a bójákat eszméletlen ügyességgel kerülő hazai és nemzetközi versenyzőkön.

Bemenni a bemelegítő zónába, ahol családias hangulatban beszélgettek azok, akik készültek és akik már túl voltak az aktuális futamukon. Végignézni a füvön pihenő deszkákon, ahogy várták, hogy újra vízre kerülhessenek.

Rasztotzky Eszter két ezüstérmet is begyűjött a korosztályában!

Elkészíteni azokat a fotókat, ahol az első magyar érmeknek örülhettünk. Látni a büszke hozzátartozók arcát, ahogy nézik a dobogón álló szeretteiket.

Felejthetetlen világbajnokság számomra és reméljük a sportágnak is az lesz.

A versenyzői visszajelzések egyértelműen arról szóltak, hogy szuper volt a helyszín, remek a szervezés és pazar a hangulat. Jó lenne, ha egyre többen észrevennék, hogy ezt bizony kőkemény sportként is lehet űzni. Nincs semmi gond, azzal, ha valaki hobbiból evez és imádja a naplementét (mi is!), de van a SUP-nak egy sportos oldala is, amit a mostani rendezvénynél jobban nem is lehetett volna bemutatni.

Csak remélni tudom, hogy egyre többen csatlakoznak a rendszeresen edző, netán versenyző réteghez, akik kedvtelésből vagy az egészségük miatt választják a SUP-ozást.

Mi igyekszünk tenni azért, hogy még több emberhez eljusson a sportág, ha már a nagyobb médiumok ingerküszöbét alig-alig éri el egy ilyen esemény. A sajtóközpontban gyakorlatilag nem találkoztunk senkivel, aki nem a hazai SUP-os közösségből jött volna vagy nem az MKKSZ-hez tartozott. Ennél egy picit több érdeklődésre számítottunk. Lehet, hogy naivak vagyunk.

Gratulálunk minden résztvevőnek, versenyzőnek! Tudjuk, hogy egy korosztályos C döntő mögött is több száz kilométer evezés van, elismerésünk! Köszönjük az MKKSZ munkáját is a szervezésben, akik a kajak-kenu világbajnokságokon szerzett rutinjukkal hibátlan rendezényt szerveztek.

Reméljük, hogy sokan vagytok akik, akár egy percre is, de részesei lehettetek ennek a SUP világbajnokságnak. Reméljük, hogy jövőre találkozunk Gdynia-ban!