Kocsis Ildi Dida és Barna Gyuri családi sportklubként, 2019 óta üzemelteti a SUP Bázist a Tisza-tavon. Először négy évvel ezelőtt, egy 30 napos Srí-Lanka-i felfedezőtúrán – spontán programként – egyből egy szörf spoton, tehát hullámos pályán próbálták ki a surf supot, ami a wakeboardos és snowboardos múlt ellenére is bosszantóan nehézkesen ment. Esés-kelés-esés-esés.

Ez annyira elfogadhatatlan volt számukra, hogy miután visszatértek otthonukba, (akkoriban éppen Prágába) egy halastó partján lévő lakásukba, azonnal rendeltek 2 db felfújható 11’-es Body Glove Performer-t, és először oktatófilmek, később pedig cseh profik (Tambo SUP) néhány instrukciója alapján ezen a kis tavon, majd egyre többet a Moldva folyón eveztek. Nap mint nap. De a síkvíz kevés volt. Fél évre visszautaztak tehát Srí-Lankára, hogy a surf supot tanulják-gyakorolják és egyben egy szörf iskolát is üzemeltettek. A cél mindig is az volt, hogy külföldi tapasztalatokkal felvértezve térjenek haza, és a Tisza-tónál olyan központot nyissanak, ahol minden adott a supozáshoz. Egy bázist tehát, amilyen a SUP Bázis Tisza-tó.

Mit szerettek legjobban ebben a sportban?

Amiért elsősorban szeretjük a supozást az a felemelő érzés, mintha a vízen járnál, megnyugtat, kitisztul az elméd, és most van MOST. Semmilyen terápia nem hasonlítható egy vízen töltött naphoz, különösen az óceánon…

Másodsorban pedig – szerénytelenség nélkül – azt amilyen gyorsan a SUP Bázis tanulói fejlődnek, miután az alapokat elsajátították nálunk. Vagy például nagyon jó érzés látni a haladóknál, amikor egy-egy régóta fejtörést okozó (technikai) rejtvény hirtelen megoldódik egy jól irányzott instrukció hatására. 

Hogyan jött az ötlet egy saját bázis létrehozásához?

Megnéztünk itthon több vízparti klubot, strandokat is, ahol már régebb óta foglalkoztak sup kölcsönzéssel, árusítással és egy kicsit a tanítással is. Többségében hiányzott belőlük a feeling.

Aztán láttunk cseh klubokat meg Srí-Lanka-i szörf camp verziókat, ahol már különböző mértékben, de végre jelen volt egyszerre a szörfös beach club feeling, a chill, a profi oktatási program és túraszervezés, meg egy fajta minimum komfort, ami a gondtalan szörfözéshez kell, szerintünk.

Nem mondom, hogy nincs ma már hasonló itthon is, de akkoriban nagyon nem így nézett ki.

Párhuzamosan ezzel tömeges terjedésnek indult a felfújható deszka az all inclusive-pack-ekkel és az érdeklődök nagy számban elkezdték vásárolni vagy (pl. strandokon) kikölcsönözni és kipróbálni ezt a sporteszközt. A könnyű hordozhatóság egycsapásra népszerűvé tette a supot, ha csak merev deszkák léteznének, akkor jóval kisebb lenne a vásárlói/felhasználói csoport.

Nincsenek reprezentatív felmérések, csak a saját „kutatásunk” a saját vendégeink körében, miszerint a suppal való első érintkezés 70%-ban strandkölcsönzőkben történt, oktatás, horribile dictu, minimális instrukció nélkül. Miközben – hogy ne mondjak mást – az alapvető biztonsági és technikai ismeretek híján veszélyes és ártalmas is lehet a supozás. (Időjárás, vízi közlekedés szabályai, eszközhasználat, táplálkozás, helyes mozgás stb.)

Szóval elnézést, és tisztelet a kivételnek, de elképesztő tudatlansággal vágnak neki jó páran. Mellény és leash nélkül, gyülekező viharfelhők alatt, túl kicsi térfogatú, u-alakura horpadt gumimatracon, az ízületeket és derekat pusztítva lapátolják egyhelyben a vizet.

És most ne értse felre senki, nem azt zárom ki, hogy valaki hobbiból autodidakta módon megtanulta, ami a kezdéshez kell, mert ez nagyszerű és becsülendő!

Mi magunk azt tapasztaltuk, hogy kicsi kortól egészen a végtelenig el lehet sajátítani a helyes alapokat. Nálunk a SUP Bázison eddig a két véglet a 8 és a 75 éves. Testalkattól és az aktuális súlytól függetlenül, általános, nem sportos kondival is meg lehet tanulni, aztán pedig csúszni bátran és élvezetesen a saját tempóban. De sokkal jobb lenne, ha senki nem a vásárlással kezdené, hanem a tanulással, arra szakavatott helyen. Ilyen pedig kevés még itthon.

Szóval ezek így együtt vezettek el oda, hogy a korábbi, kreatív jellegű elfoglaltságainkat feladva, először is elvonultunk tanulni/megélni a suplife-ot 😊, majd ezután raktuk össze a SUP Bázis márkanév alatt azt a szolgáltatás csokrot, programot, amiben minél szélesebb körnek szeretnénk ideális és környezetbarát keretet biztosítani a supozáshoz. A SUP Bázison van mosdó, ivóvíz, ennivaló, szelektív szemetes, fémtermosz (no pet-palack, könyörgöm!), chill zóna, árnyékolók, öltöző, páncélszekrény, parkoló, bringatároló, babzsákok, trambulin, balance board, deszkaraktár, és adunk természetesen mellényt, leasht, vízhatlan táskát, tokot, szörf cipőt, rash-guardot stb, amellett, hogy minőségi és különböző súlyúaknak is megfelelő deszka-választékkal bírunk.

De senkinek nem adunk bérbe a Tisza-tóra felszerelést, akiről nem győződtünk meg, hogy felkészült. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a csoportos és egyéni oktatásra. Nagyon sokan itt tanultak meg és már vígan túráznak.Túrákat,csapatépítőket és tesztnapokat is rendszeresen bonyolítunk. Azt forszírozzuk, hogy minden vásárló próbáljon ki nálunk több különböző deszkát is, mielőtt vesz tőlünk.

Elnézést a hosszú felsorolásért, de ez adja vissza leginkább, hogy miben gondolkodunk. Ezzel persze egyáltalán nem szeretnénk azt mondani, hogy mi a mindent is odarakjuk, vagy hogy mindent jól csinálnánk. De törekszünk rá. És még annyi mindent szeretnénk bedobni, de idő kell amíg kidolgozzuk a helyes mikéntjét…

Miért pont a Tisza-tónál nyitottatok?

Szerintünk a legizgalmasabb vízrendszer itthon. Egy páratlanul látványos „architektúrájú” tó a vele gyönyörű násztáncot járó Tiszával. Nem akarom megbántani más tavak szerelmeseit, de ha vízitúrázó szemmel választ valaki akkor biztos, hogy a Tisza-tó vadregénye elcsábítja a többitől.

Mi eddig hét féle nagyobb túrát „teszteltünk” a túracsoportjainkkal, de még van legalább ennyi a tarsolyunkban. Mindegyik más-más szakaszokkal bír, belehúzós nyílt medencék váltakoznak sup-szűk nádas-labirintusokkal, tündérrózsás öblökkel, sok-sok tóbelseji szigettel, kilátókkal, őrületes a fauna, végig érzed, hogy vendég vagy, ami jó is így…

Ezen okból eleve itt Poroszlón van már több mint 10 éve egy nyaralónk. Korábban is itt kajakoztunk, csónakáztunk, strandoltunk minden nyáron, ismerjük tehát a terepet. Poroszló, és a környékbeli települések eleve sokat fejlődtek az utóbbi 5 évben. A strandok is. Rengeteg a program, a látnivaló és ezt egyre többen tudják. Hiába létesült számos új szállás, jó előre kell annak foglalnia, aki maga akarja eldönteni, hogy konkrétan hol szeretne megszállni, különben nehéz dolga lesz.

Budapestiek vagyunk alapvetően. Nagy váltás volt itt letelepedni. De mi – ahogy említettem korábban – eleve mindig szívesen elmocorogtunk Budapestről akár évekre is. Az itteni emberek miatt (is) különösen jó ide jönni, vagy itt maradni. Nagyon sok segítséget kaptunk és kapunk, nyitottak az újra, és kedvesen elnézik nekünk a tipikusan hülye városi kérdéseinket/ötleteinket.

Mi a SUP bázis legnagyobb erőssége a kezdők számára? Mivel várjatok a kezdő Suposokat?

Azzal, hogy nagyon várjuk őket😊!

Október óta sok idő telt el és már nagyon-nagyon hiányzik az az „AHA-élményt” kísérő tekintet, amikor a tanulónak megjön a flow-élmény, a bizonyosság, hogy most már ő irányít, miközben magától siklik mellette a lapátja, vagy egy sikeresen végrehajtott 180fokos step back turn kirobbanó „fákkjee-élménye!”.

Na, de visszaugorva a kérdésed lényegére: mi az egész SUP Bázis koncepciót elsősorban a kezdők szemével és fejével hoztuk létre. A-tól Z-ig elmagyarázunk és megmutatunk mindent. Utána együtt a vízen gyakoroljuk. Ez a legfontosabb egy kezdőnek, szerintünk. Az összes korábban felsorolt szolgáltatással és felszereléssel pedig a komfortérzetét erősítjük. Ha előtte felhív vagy ír, akkor a felkészülésben is segítünk, hogyan érkezzen meg hozzánk. Az ország összes tajáról volt már vendégünk.

A kezdők tipikusan két dologgal bajlódnak az elején a legjobban. Ezeket mindenki ismeri: „Jajj, tuti beleesem!” plusz a „Héé, miért remeg így a lábam?!” Mi ezekre jó előre rászállunk és igyekszünk „kigyomlálni”. Az egyensúly végig ott van, csak az érzet hiányzik az elején…

Milyen volt az első szezonotok? Mi a legnagyobb tanulság?

2019-ben csupán túraszervezéssel foglalkoztunk. A tavalyi volt az első SUP Bázis-szezon, ami az ismert és sajnálatos járványügyi okokból rövid tudott csak lenni. Legnagyobb tanulság nincs, csak több nagy tanulság, ha elszabad mondani.

Először is, a SUP Bázis idén tavasszal „leköltözik” közvetlenül a Tisza-tó partra. Itt lesz egy saját oktató/gyakorló öblünk is, valamint minden túra konkrétan az ajtónkból fog indulni. Ezen felül a 2021-es szezonra már kedvezményes bérlettel, kártyás és szépkártyás fizetéssel, új és bővített választékú eladó deszkákkal készülünk.

Ami pedig a kedvencünk, hogy a Srí-Lanka-i nemzetközi szörfiskolák mintájára többnapos (3-4-5 nap) kiscsoportos táborokat indítunk (már el is indítottuk az elsőt itt: SUP CAMP) kezdőknek és önkritikus autodidaktáknak, aminek a végén még egy részletes számonkérés is lesz…

Ennek a SUP Bázis Camp-nek része a rendszeres SUPfitness, meg egy közös túra is, persze minden felszerelést mi adunk, max. fürdőruhát kell hozni, ja és mindenki kap egy fotó-portfoliót a munkásságáról. Próbáltuk, lepróbáltuk, szerintünk nagyon népszerű lesz.

Köszönjük az interjút, sok sikert az idei szezonhoz! Biztosan meglátogatunk titeket idén is!