A tavalyi évhez hasonlóan ismét megkerestük a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél ifj. Foltán Lászlót a utánpótlás kenu szövetségi kapitány, aki a SUP szakágért is felelős, hogy beszélgessünk az idei évi hazai SUP rendezvényekkel és tervekkel kapcsolatban.  

Kezdjük is a sokakat érdeklő esemény a SUP VB aktuális állásával. Sikerült véglegesíteni a programokat?

Jelenleg nem kaptunk még jóváhagyást az ICF-től, így hiába van meg részünkről minden terv és elképzelés, sajnos még nem tekinthető véglegesnek. Emiatt csak arról tudok nyilatkozni, hogy mi a mi elképzelésünk, tehát a következők nem tekinthetők véglegesnek, amíg az ICF nem hagyja jóvá.

Mi szerepel a terveitekben?

A hosszútávú verseny (18 km) terveink szerint Siófokról indulna, Tihany felé és a befutó Balatonfüreden lenne. Ez Open kategória, tehát országonként nem lenne korlátozás az indulók számában.

A sprint szám 200 métere bója sorokkal elválasztott pályán fog zajlani, elképzeléseink szerint Tagore sétány előtt lesz. Ez a helyszín lesz egyébként a SUP világbajnokság központja is. Itt lesz a befutója a technikai futamnak is, így a kilátogató nézők is részesei lehetnek a küzdelemnek.

A sprint és a technikai számban az időterv (élő közvetítés) miatt országonként maximum 2 fő indulhat, de a hosszú távra bárki benevezhet ezekben a pénzdíjas (OPEN) kategóriákban. (Az interjú február 23-án készült, akkor még nem volt nyilvános az ICF SUP Vb kommunikációja)

A VB előtti napokban lennének a sprint számok selejtezői megtartva, mert a jelenlegi körülmények között az utazás nem túl egyszerű. Nincs mód arra, hogy a külföldön készülő Hasulyó testvérek hazaugorjanak egy külön időpontban megtartott selejtezőre. A szövetség tervei alapján egyébként ők ketten képviselnék hazánkat a férfiak technikai versenyszámában. Azt gondoljuk, hogy letettek már annyit az asztalra, hogy megérdemeljék ezt a kiemelést.

A profikon kívül az amatőrök és a fiatal és idősebb korosztályok is megmérettethetik magukat?

Természetesen lesz felfújható/amatőr kategória ahol maximum 12,6-os deszkával lehet indulni, minimum szélesség nincs meghatározva, ez a kategória nem pénzdíjas a táv pedig nem lesz túl hosszú 3 km körül alakul majd.

Lesznek Junior és masters (40+,  50+) futamok. Ezekre a nevezés nyitott, de elképzelhető itt is lesz selejtezés az indulók számának függvényében.

Mire számíthatnak a versenyre kilátogató nézők?

A legfontosabb, hogy az esemény ingyenes lesz a látogatóknak. Kiállítók is lesznek így nem csak a versenyek miatt lesz érdemes kilátogatni azoknak, akik a SUP sportág élvonalát szeretnék megnézni. A verseny hangulata sokkal szabadabb, lazább, „szörfösebb” mint a síkvízi kajak-kenu világbajnokság ezért remélhetőleg a látogatónak is jobban jön majd a SUP hangulata.

Térjünk át a további hazai rendezvényekre, versenyekre. Mire számíthatunk idén az MKKSZ részéről SUP események tekintetében? Mikor és hol lesz a megszokott Balaton-átevezés, Lupa SUP event, Magyar bajnokság?

A VB után elsőként július 10-én kerül sor a hagyományos Balaton-átevezésre, amely idén Zamárdiban kerül megrendezése és a Zamárdi-Tihany-Zamárdi távon (8 km) indulhatnak az evezős sportok szerelmesei.

Július 24-én lesz a LUPA SUP Event, ami a versenyengedéllyel rendelkezőknek Magyar Kupa lesz, de a  fókusz a tömegsporté, mondhatni ez lesz a szövetség budapesti rendezvénye 2021-ben. Ami változás tavalyhoz képest, hogy idén már a LUPA nagy strandján leszünk és készülünk az amatőröknek is futammal, de ennek a részletei még egyeztetés alatt vannak.

A SUP Országos Bajnokság idén Fonyódon lesz augusztus 14-én, a helyszín az átevezésről ismert, fonyódi kutyás strand. Itt sprint, technikai számokban avatunk majd bajnokot, serdülő futam is lesz, de hangsúlyozva az esemény tömegsport részét is lesz amatőr futam is.

Lupa SUP feszt 2020
Idén is lesz verseny a Lupán!

Lesznek új rendezvények is?

Igen, tavaly is szerettük volna, de nem jött össze a COVID miatt, de idén végre a Balaton-átevezés mintájára megrendezzük a Tisza-tó átevezést is. Az Abádszalóki öbölben lesz, ezt is egy nagy tömegsport rendezvénynek álmodtuk meg. Az időpont augusztus 7. egy héttel az OB előtt.

A versenyek között további újdonság, hogy a sukorói Gyermek, Kölyök Magyar Bajnokságon már lesz SUP futam is. Az 500 méteres technikai futamon azok indulhatnak, akik mellette legalább egy kenus számban is versenyeznek. Egyenlőre még azt szeretnénk, hogy a gyerekek kenuzzanak és mellette SUP-ozzanak is.

Nagyon sok versenyt és rendezvényt jelentettek be MKKSZ-en kívüli szervezők az idei évre, ti is szeretnétek tovább növelni a SUP események számát?

Nem titok, hogy nagyon sok megkeresést kapunk, viszont az összes MKKSZ rendezvényt egy csapat szervezi, így a kajak-kenu versenyek mellé nem tudunk és nem is szeretnénk minden hétvégére SUP eseményt szervezni. Ez logisztikailag is lehetetlen.

A célunk az, hogy csináljunk néhány színvonalas SUP eseményt évente, amelyek tömegeket mozdítanak a SUP és a szabadidősport irányába. Ezek a rendezvények remélhetőleg felkeltik sokak érdeklődését, így egyre többen látogatnak el azokra a versenyekre, rendezvényekre is, amelyet egy egyesült, márkaképviselet vagy egy lelkes SUP-os szervez. Azt gondoljuk, ezzel mindenki nyerhet.

Utánpótlás és oktatás tekintetében milyen tervei vannak a szövetségnek?

Eszközök szintjén 100 darab SUP-ot osztunk ki azok között a kenus műhelyek között, amelyek érdeklődnek a SUP iránt, ezzel is segítve a kenu melletti edzéslehetőségek népszerűsítését.

A tudásátadás kapcsán felvettük a kapcsolatot Buday Tomival (3x világbajnoki ezüstérmes kenus és a 2019-es ICF SUP VB hosszútávú versenyének győztese a Masters 40+ kategóriában), aki eredményes kenus és rengeteg SUP versenyen indult a nemzetközi mezőnyben, őt kértük fel SUP oktatásra. A COVID helyzet miatt valószínűleg online fogjuk az elméleti részét megtartani és remélhetőleg a gyakorlati részt már élőben tudjuk megvalósítani azoknak a kenus edzőknek, akik szeretnék bővíteni a tudásukat a SUP specifikus tudással.

A felnőttképzés kapcsán pedig tervben van egy 30 órás és egy 200 órás SUP túravezető és oktatói tanfolyam, de ez még kidolgozás alatt van.

Köszönjük az interjút és találkozzunk a rendezvényeken!

Sajnos az idei év is a COVID árnyékában telik egyenlőre, ezért a fenti információk még változhatnak ezekről mindenképpen tájékoztatunk benneteket.