Gyulával a gárdonyi Panoráma Strandon lévő kölcsönzőjében beszélgettünk. Annak szerettünk volna utánajárni, hogy mit kellene tudni a merev SUP-okról mindenkinek, akik SUP vásárlás előtt állnak. Teljesítmény, környezetvédelem és szállítás is szóba került.

Hol kezdődött történeted?

2005 óta szörfözöm, 2010 óta működik a kölcsönző, a SUP pedig 2013-ban talált meg. Hozzáteszem, hogy kezdő szörfösök oktatása közben már nagyon régóta használtunk vitorla nélkül, kajak evezővel, állva hajtott nagyobb szörfdeszkákat. A SUP térhódítása később kezdődött, most pedig már ott tart, hogy a kölcsönzőben jóval kevesebben kérnek kajakot, mint SUP-ot. Nálunk csakis merev deszkák vannak, felfújható maximum bemutató céllal fordul elő.

Videó 2013-ból, amikor a mai SUP-osok 99%-a nem is tudta, hogy létezik.

Honnan ez a nagy szerelem a merev deszkák iránt?

Alapvetően azért van ez, mert merev SUP-on álltam először. Aki merev után áll felfújhatóra, mint én, az óriási teljesítménybeli különbséget fog érezni és azt gondolom, hogy ha teheti, akkor merev deszkát fog választani.

Azt szoktam mondani, hogy a merevdeszka vízen hagyja az összes előnyét (szuper teljesítmény, de szállítani, tárolni macerásabb), a felfújható pedig a szárazföldön (jól szállítható, tárolható, de a vízen messze elmarad a teljesítménye).

Azt nem lehet elvitatni, hogy aki lakásban lakik és nincs lehetősége tárolni egy merev SUP-ot, annak az egyetlen alternatíva a felfújható verzió. Sokan csak rekreációs céllal használják a deszkákat, mindössze évi néhány alkalommal, nekik is megfelelő választás lehet. Aki viszont komolyabb célokat tűz ki sportolás és edzés terén, azok egyre többen váltanak merev SUP-ra itthon is.

A SUP népszerűsége nagy mértékben köszönhető az ISUP-oknak, de egészen meglepő, hogy vannak akik nem is tudják, hogy létezik merev verzió. Azért fordulhat ez elő, mert a felfújható terjedésével vált ismerté a sportág.

Milyen előnyökkel rendelkezik a merev SUP a felfújhatóval szemben?

A siklási tulajdonságai egyértelműen jobbak, sík és hullámos vízen is, ezen nincs mit elemezni. Én a merevdeszkák előnyei közé sorolom, hogy szinte kortalanok. Ha meg is sérülnek, akkor is javíthatók, az üvegszálas deszkák például néhány ezer forintból tökéletesen javíthatók műgyantaragasztó és poliésztergitt segítségével.

A polietilén deszkák egy kicsit nehezebben reparálhatók, de ott a polietilén borításból adódóan sokkal kevesebb a sérülés. Nincs felszültség az anyagban ezért, nem reped, hanem maximum behorpad. Itt az állványon is vannak 4-5 éves deszkák és semmi bajuk.

Bízom benne, hogy sokan vannak, akiknek a SUP-ozás nem csak arról szól, hogy nagyterpeszben állnak a deszkán és simogatják a vizet. Akik mozogni is szeretnek a deszkán, manőverezni és forgolódni, nekik tartogat igazi előnyöket a merev kialakítású SUP.

A tárolás egyértelmű hátrány, ha nem fér el, akkor nincs mit tenni, a szállítás viszont előnyöket is hordoz. Egy tetőcsomagtartó és két gurtni segítségével gyorsan rögzíthetjük a deszkát, ráadásul nem foglal helyet a csomagok elől és még pumpálni sem kell a parton. Persze a rögzítést és a felpakolást gyakorolni kell, de ez mindennel így van.

Bérlőkre várva pihennek a SUP-ok a nádasban.

Mik azok a tulajdonságok, amelyeket nem szeretsz a felfújható SUP-okban?

A vastagsága. Egy 15 cm-es SUP-ot nagyon fúj az oldalszél, azért nagyon sodródik, kisebb szélben is nehéz vele evezni a kezdőknek, a haladóbbak ilyenkor végig tudnak egy oldalon evezni, anélkül, hogy elfordulna a deszka.

Bármennyire is merev, bizonyos súly felett V-be törik, tehát a rider súlya alatt behorpad a deszka és vízben áll a sportoló (ez főleg az alsó kategóriás deszkák jellemzője). Az is előfordul, hogy egy 10 láb hosszú deszkából valójában csak 7-8 van a vízben, mert az elejéből és a végéből 20-30 cm is a vízvonal felett van. Ebből adódóan nagyon rövid deszkaként fog viselkedni és forogni fog a vízen, nem lehet vele haladni, ráadásul még jobban viszi a szél is.

Azt is a hátrányok között tartom számon, hogy az elejétől a végéig azonos a vastagsága, ezért ha előre-hátra mozog rajta az ember, akkor sokkal instabilabb, mint a merev konstrukció. Egyszerűen olyan lesz, mint a víz alá nyomott gumilabda, amely valamelyik irányba mindig ki akar törni a lábad alól.

Sajnos komoly probléma az is, hogy a felfújható SUP-ok PVC-ből készülnek, amely nem újrahasznosítható, és mivel ezek nem örökéletűek, ezért a most eladott deszkák 5-10 éven belül komoly problémát fognak jelenteni sok-sok száz tonnás mennyiségben. Mivel a szelektív hulladékgyűjtőbe nem dobható így kérdéses, hogy mi lesz a tönkrement felfújható SUP-ok sorsa.

Hogy ne csak problémákat soroljak van egy olyan terület, ahol a felfújható SUP jobb, mint a merev, ez pedig a vadvízi evezés. A merev deszkák nem viselik el azt a terhelést, amelyeket a sziklák, zúgók és egyéb akadályok tartogatnak a vadvizeken. Sajnos erre itthon viszont nincs túl sok lehetőség.

Kik vásárolnak tőled leginkább merev SUP deszkát?

Néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag eladhatatlan volt, manapság már van egy komolyabb réteg, akik a teljesítmény miatt SUP versenyzésre veszik. Mellettük megjelentek, azok az idősebb kajakos-kenus sportolók, akik kímélőbb sportágra szeretnének váltani és haladni szeretnének például a Dunán felfelé is, ők is egyre többen vannak.

Tavaly és az idén kezd beindulni, hogy olyan átlagemberek is merev SUP-ot vesznek, akik vagy vízparti, vízközeli ingatlannal rendelkeznek és tudják tárolni a deszkát. Vagy nem félnek a tetőcsomagtartó használatától és kifejezetten rekreációs céllal veszik, fontos nekik a jó teljesítmény. Folyamatosan bővül tehát azok köre, akik nem félnek a merev SUP-ok logisztikájától, és megbecsülik a jobb evezési tulajdonságokat.

Miért ajánlanád kezdőknek a merevtestű SUP-okat?

A megfelelő méretű merev SUP-on nem az a kihívás, hogy talpon maradj, hanem, hogy hogyan tudsz evezni. Annyival stabilabb, hogy a kezdők számára nem órákig, hanem percekig tart, hogy fel tudjanak állni. Tehát sokkal előbb lesz élmény az evezés és nem pedig küzdelem.

Nemrégiben egy pár jött hozzánk, hozták az egyszem felfújható deszkát és mellé béreltek egy merevet. A pár nő tagja nem tudott megküzdeni a széllel a felfújható deszkán, gyakorlatilag állt és a szél elfújta 300-400 métert. Ott ki tudott szállni és visszasétált a parton, hóna alatt a SUP-pal a srác elment a merev deszkával és vissza is jött széllel szemben. Akinek tehát nincs meg a megfelelő evezéstechnikai tudása és nincs tapasztalata, annak szeles időben könnyen lesz tutaj a felfújható SUP, amivel csak sodródik.

Alacsony oldalprofil és áramvonalas orrkialakítás a jellenző, nem csak Tahe Breeze, hanem az összes merev SUP esetében.

Mire figyeljen az, aki kezdőként, rekreációs céllal merev SUP-ot szeretne vásárolni?

Alapvetően itt is igaz, hogy aki haladósabb deszkát szeretne, az válasszon a hosszabb keskenyebb modellek közül. Aki rekreációs céllal, családi, fitness vagy jóga deszkát keres, annak szélesebb, laposabb felületű modellt érdemes vásárolni.

Fontos kérdés az árkategória, a legjobb árú merev deszkák a polietilén borítású, géppel gyártott SUP-ok (200.000-250.000 Ft) ezt követik az üvegszálas modellek (300.000-400.000 Ft) és végül a karbon SUP-ok.

A merev deszkáknál sokkal fontosabb a megadott maximális testsúlyt figyelembe venni. A felfújható modelleknél mindig ott van kb 300 L űrtartalom, ami 150 kg-t biztosan fenntart. Ott azért szoktak ennél kisebb maximális terhelést megadni, mert a korábban említett módon V-be törik a deszka és jelentősen romlanak a tulajdonságai. A merev deszkáknál a megadott terhelhetőség felett jelentősen instabilabbá válik a deszka, tehát ott mindenképp be kell tartani a megadott maximális terhelést. Kezdőknek pedig érdemes egy kicsit fölé választani, tehát 100 kg-mal inkább egy 120 kg- terhelhetőségű SUP-ot megvenni.

Űrtartalom 260 liter, maximális terhelhetőség: 130 kg. Ezt komolyan is kell venni!

Mit kell tudni az általtad forgalmazott merev SUP-okról?

A Tahe Outdoors néhány éve egyesített több népszerű márkát, ezért lett a BIC Sport deszkákból TAHE, illetve a SIC deszkák is bekerültek a kínálatba.

A TAHE kínálatában allround deszkák szerepelnek, kétféle technológiával. A TOUGH-TEC jelöli a polietilén burkolatú, extrém ellenállóképességű deszkákat. Az ACE-TEC pedig a szintén nagyon ellenálló, üvegszálas kivitelű boardok technológiája, itt az üvegszöveten kívül van még egy réteg  műanyag rásütve a deszka aljára és tetejére, ez nagymértékben fokozza a deszka ütésállóságát.

Az összes Tahe deszka Franciaországban készül erre nagyon büszke a gyártó, polietilén deszkák még így is nagyon jó áron kaphatók, mert a gyártásuk géppel történik.

A SIC deszkák között megtalálhatók azok az alap modellek, amelyek a Tahe kínálatában is megvannak, de sokkal nagyobb a hangsúly a teljesítményorientált, verseny SUP-okon van. Számtalan szélességben és víztípusra van SIC deszka, legyen az teljesen síkvíz, hátszeles evezés vagy versenyzés.

Ezek már a sportos deszkák a közép és felső kategóriából.

Hol lehet Titeket megtalálni?

Gárdonyban két helyen vagyunk fizikailag megtalálhatók, a Tóparty Strand és Kemping területén valamint a Panoráma Szabadstrandon, itt SUP-okkal, kajakokkal és vízibiciklivel várjuk a látogatókat. Akik pedig a deszkát szeretne, az a BICsurf.hu-n tudja megtekinteni a kínálatot, ha kérdése van, akkor pedig keressen bátran, szívesen segítek a választásban.

Köszönjük az interjút, reméljük, hogy sokaknak segítettél bemutatni a SUP-oknak ezt a kevésbé ismert típusát.

A képek a szerző és Pregun Gyula tulajdonát képezik.