Úszástudás

Mint minden vízisportnál, (sőt matracozásnál, vízibiciklizésnél) alapvetés (kellene, hogy legyen), hogy csak biztos úszástudással használd ezeket az eszközöket, főleg mélyvízben. Óriási felelőtlenség úgy vízre szállni, hogy bármilyen kisebb probléma esetén komoly bajba kerülhetsz. Jöhet egy hullám, amitől kezdőként megbillensz és már be is estél, ez bárkivel megtörténhet. – Ha egyáltalán nem tudsz úszni, akkor csak kis vízben, társasággal és mentőmellénnyel evezz!

Hely, vízismeret

Minden esetben tájékozódj az adott vízről, ahol evezni tervezel. Alapvető kérdések: hogyan mélyül, vannak-e víz alatti tárgyak, milyen az uralkodó szélirány. A Balaton déli partja is nagyon veszélyes tud lenni, mert déli szélben pár perc alatt a mély vízre kerülhetsz, ha nem tudod irányítani a SUP-ot. Ugyanígy veszélyeket rejtenek a bányatavak, ahol a parttól 10 méterre akár 5-6 méteres mélység is lehet.

Fontos lehet még, hogy kell-e számítani csónakok, hajók által keltett hullámokra? Ezek is meglepetésként érhetnek, ha nem tudod, hogy jöhet pár hullám, a legnyugodtabb nyári napon is. Itthon elsősorban a nagy folyókon (a Dunán főleg a Visegrád és Budapest közötti szakaszon), a Tisza-tavon és a Ráckevei-Soroksári Dunán találkozhatsz motorcsónakok által keltett hullámokkal.

Hívogat a Badacsony, de pár száz méter után 3-4 méteres mélység lesz a Balaton déli partján is!

Időjárás

Az elmúlt pár évben sokat változott a nyári időjárás, akár percek alatt jönnek záporok, zivatarok általában elég nagy széllel. Fontos tájékozódni előre, hogy mi várható az evezés időtartama alatt. Sokszor már az is elég, ha megnézed az időkép vagy a köpönyeg előrejelzését, abból már megtudhatod, hogy kell-e viharra számítanod.

Ha olyan helyen SUP-ozol, ahol van viharjelzés (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő tó), akkor mindig vedd figyelembe az aktuális viharjelzési fokozatot.

Mivel a legtöbbször nyáron űzzük ezt a nagyszerű sportot, így mindenképpen védekezni kell a nap sugarai ellen. Sapka, UV szűrős felső és napvédő krémek használata javasolt. A hőguta ellen pedig a rendszeres vízfogyasztás a megoldás. Ne csak akkor igyál, ha már szomjas vagy, hanem folyamatosan kortyolgass.

Arra is figyelj, hogy folyamatosan hűsítsd magad. Vizezd be a sapkád a pólód vagy óvatosan mártózz meg a vízben. Semmiképp se ugorj be egyből a, vízbe, ha már kimelegedtél.

Vissza tudsz jutni a SUP-ra?

Saját érdeked, hogy segítség nélkül is vissza tudj jutni a deszkádra, ha beestél a vízbe, még akkor is, ha nem ér le a lábad! Az is lehet, hogy nem fog menni elsőre ezért is fontos, hogy gyakorold, mielőtt élesben használnod kell.

2020-ban és 2021-ben is elég hullámzó volt a Balaton az átevezés idején. Nem egy olyan SUP-os láttam, aki beborult és csak nagyon nagy erőfeszítések árán tudott visszajutni a deszkára. Ráadásul ez egy biztosított rendezvény, nagy tömeggel, tehát szinte soha sem vagy egyedül. Szóval ezt semmiképp ne vedd könnyen, gyakorold akár, az alábbi videó alapján. A kulcs a lábtempó, hogy ne függőlegesen lógj a vízben a SUP mellett, mert úgy biztosan nem fog sikerülni!

Tudod irányítani a SUP deszkát?

Attól, hogy eveztél néhány alkalommal tökéletes időben még nem biztos, hogy szélben és hullámzásban is menni fog. Ha szembeszélben kellene partot érned és azt érzed, hogy nem haladsz, akkor a következőkkel próbálkozhatsz:

  • Húzd össze magad, vidd lentebb a súlypontod! A tested vitorlaként működik, minél kisebb, annál kevésbé fúj el a szél. Ha szélesebbre veszed a fogást evezőn, akkor automatikusan lentebb hajolsz, ezt is kipróbálhatod.
  • Figyelj, hogy a deszka súlypontján vagy egy kicsit előrébb állj! Azokon a deszkákon, amelyeknek felfelé hajlik az orra, egy kicsit állhatsz előrébb is mint a fogantyú, mert akkor kevésbé kap bele a szél.
  • Növeld a csapásszámot! Húzz rövidebbeket, de gyorsabban ismételd a mozdulatot. Figyelj, hogy az evezőt a lehető leggyorsabban tedd vissza a vízbe.
  • Ne hagyd abba az evezést! Ha megállsz azonnal visszafúj a szél és újra lendületet kell szerezned, ami fárasztóbb!
  • Térdelj le és úgy evezz, folyamatosan, nagy csapásszámmal. Ha minden kötél szakad, akkor ez még mindig segíthet kijutni a partra. Ha ez sem megy, akkor hasalj a deszkára és gyorsúszó mozdulatokkal célozd meg a partot!

Hallo? Telefon van nálad?

Ma már mindenkinek folyton a kezében van a mobilja, vegyél egy pár ezer forintos vízálló tokot és vidd magaddal, ha túrázni mész. Ne legyen rá szükséged, de előfordulhat és akkor nagyon hasznos lesz!

Próbáld ki, hogy ha kihangosítva beszélsz, akkor még a tokból sem kell kivenni, így nem kockáztatsz semmit!

SUP biztonság sorozatunk

A SUP biztonság sorozatunkban igyekszünk végig venni az alapvető dolgokat, amelyek a biztonságos evezéshez szükségesek. Az első részben a SUP hazai szabályait vettük végig.

Következik még:

  • SUP biztonsági eszközök – mentőmellény, leash
  • Hasznos applikációk