Ennek a cikknek nem célja, a hazai mentőmellény szabályozás bemutatása és véleményezése. Azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen úszást segítő mellények vannak a piacon és milyen extra funkciókkal vannak ellátva.

Itthon mentőmellény kifejezéssel illetünk mindent, ami SUP-ozás közben felveszünk azzal a céllal, hogy vízbe eséskor segítsen fennmaradni. A helyzet ennél bonyolultabb, mert nem minden mellény mentőmellény, de mindegyik javítja a helyzetünket. Most az úszást segítő darabokat nézzük meg a francia sportáruház jóvoltából.

A lebegtető eszközök több kategóriába vannak besorolva a EN ISO 12402 szabvány alapján. Az első kettő kategóriában a legnagyobb felhajtóerővel bíró (150-275N), a legzordabb körülmények közé ajánlott darabokat találjuk, illetve ezek azok, amelyek eszméletlen embert is képesek menteni. Méretükből adódóan azonban sportolásra a legkevésbé alkalmasak.

A sor másik végén az 50N felhajtóerővel bíró úszássegitő mellények vannak, amelyeket csak biztos úszás tudással rendelkezőknek ajánlanak. A legtöbb esetben az itthoni körülményekhez (a part elérhető távolságban van) megfelelő lehet használatuk, ráadásul kényelmesek és jól használhatók vizisportokhoz is. A személyes tapasztalatom az, hogy nekem eddig mindig elfogadták a vízirendőrök, ha úszássegítő mellény volt rajtam SUP-ozáskor. 

A Decathlon kínálatában több ilyen mellény is van, elsőként az alapmodellt nézzük. 

Kialakítása kényelmes, oldal nincs benne töltet így elég hely marad a karoknak. Rendelkezik alsó hevederrel is, amely a mellényből való kicsúszást hivatott megelőzni. Ha nem keresel plusz funkciókat, akkor ezzel tökéletesen elégedett lehetsz. Sokkal kényelmesebb evezni benne, mint egy 100 N-os galléros darabban, egyáltalán nem zavaró. Alap melény a Decathlontól

Túrázgatunk, túrázgatunk?

A következő szint, amikor már nem csak az úszás segítése, hanem a túra élvezeti értékének növeléséhez is hozzájárul a mellény. Ebben az esetben ezt azok a hasi, zárható (1db) és nyitott (3db) zsebek biztosítják, amelyekbe könnyen becsúsztatható 1-2 műzliszelet vagy energiazselé. A zipzáros nagy zsebbe (nem vízálló!) akár egy vízálló telefon is kényelmesen elfér, így könnyen előveheted, ha szeretnél fotót készíteni evezés közben.  

Ha hosszabb túrákat szoktál tenni, akkor ezek az apróságnak tűnő dolgok nagyon sokat emelnek a kényelmeden. Szinte mindig fényképezek és videózok a túrákon, ezért ez a mellénybe integrált zseb számomra maga a tökély, nem maradok le semmiről, nem kell túránként 10x kotorásznom a táskámban, hogy elővegyem a fényképezőt vagy a telefont.

A zsebekben található 1-1 fül is, amelyhez rögzítheted a telefont így ha netán kicsúszik a kezedből, akkor sem kell búcsút intened neki a tó közepén.

Extra még a háton elhelyezkedő ivózsák tárolására kialakított zseb, amelybe akár két liter űrtartalmú zsákot is tehetsz. A csövet végig vezetheted a pánton és evezés közben bármikor frissíthetsz. Az ivózsák nem tartozék, de megtalálod a Decathlon webshopban.

Sportoláshoz, edzéshez

A harmadik mellény egy fix töltettel nem rendelkező, patronos darab, amely maximálisan a sportoláshoz lett kifejlesztve. 

Mivel nincs benne lebegést biztosító töltet ezért csak a használó aktív közreműködésével biztosítja a megadott 50N-os felhajtóerőt. A mellény felfújása két módon történhet: 

1.    a beszerelt patront egy zsinór meghúzásával lehet aktiválni, a kiszabaduló gáz, pedig feltölti a mellényt

2.    a jobb oldalon található szelepen keresztül 2-3 fújással felfújható a mellényben található légrekesz

A leeresztés a jobb oldalon hátul található szeleppel, könnyen és gyorsan történik. A kioldót jó helyre tették, könnyű elérni, a mellényt azért össze kell nyomni, hogy minden levegő távozzon belőle.

A kényelmi funkciók itt is helyet kaptak: mellényhez jár egy 1 literes víztasak, amely a hátsó zsebbe tehető. Ezek kívül elöl van egy zipzáros és egy nyitott zseb, ez utóbbiba könnyen belefér a telefon, amelyet érdemes zsinórfülhöz rögzíteni.

Kényelmes, rugalmas anyagból van, nekem a legnagyobb méret (XL) egy kicsit szűkös volt, ezért mindenképpen érdemes felpróbálnod mielőtt megveszed a Decathlonban. 

A patron darabja 2000 Ft, de itt nincs sópasztilla, ami automatikusan aktiválja és felfújja a mellényt ezért nem olyan gyorsan fogyó darab. 

Ha méretben passzol, akkor nagyon kényelmes hosszabb evezéshez és az ivótasaknak köszönhetően a frissítéssel sem lesz gondod edzés közben.

Wairgo Hydra a Decathlon.hu-n

Az ISO 12402-4 (100 N) -os kategória maradt hátra, amit mentőmellénynek hívnak és ez az amit itthon a szabályozás hivatalosan elvár. Az első egy alap mellény 100N-os, galléros, és láb közötti hevederrel is felszerelt így függőleges vízbe eséskor sem tud lecsúszni rólad. A töltet nagy és vastag, ezért nem túl kényelmes a mozgásban. Ez egy igazi alapdarab a funkciója a mentés, ha szabályoknak akarsz megfelelni, akkor ezt vedd.

Van egy gyermek mentőmellény is, ugyanezen funkciókkal és egy extra fogantyúval a galléron, amelynél fogva kiemelhető a gyermek a vízből. Ezt 15-30 kg közötti testsúlyhoz ajánlják. Mivel ők még nem eveznek ezért tökéletes megoldás lehet, hogy biztonságban tudhasd őket a SUP-on ülve. 

szponzorált tartalom