Nyáron nem okoz problémát, ha beleesünk evezés közben a vízbe, sőt a hőségben még jól is esik. Van azonban, amikor tényleg jó lenne megúszni szárazon a SUP-ozást. Ősszel-tavasszal csak kellemetlen, de télen már életveszélyes is lehet ruhástól a vízbe esni. A megoldás: szárazruha! 

Soltész István a StandOut Supwear szárazruhák hazai forgalmazója hirdetett meg egy tesztnapot, ahol ki lehetett próbálni, ezt a hazánkban még nem túl elterjedt ruházatot. A januári időpont nem véletlen, a szárazruha a hideg vízben nyújt életmentő segítséget, így ideális terep volt a Ráckevei-Duna 3-4 fokos vize és a napsütéssel társuló 6-7 fokos levegő. 

Az érkezésünkkor kedélyes beszélgetés folyt Rakonczay Gábor óceánt átszelő SUP túrájáról, de hamar átterelődött a szó a hidegben, télen való evezésre és annak necces szituációira. Ki borult be hideg vízben, milyen volt felmelegedni, miben van a váltás ruha.  Ezt követően bementünk a fűtött helységbe, ahol már kikészítve sorakoztak a ruhák és a kiegészítő felszerelések és a karbon lapátok.

István először bemutatta a szárazruhát, a hozzá tartozó aláöltözetet és a neoprén csizmát is. Itt is igaz a leggyengébb láncszem esete, annyit ér a öltözék, amennyit a leggyengébb pontja. Az első kézbevételkor igazán erős és meggyőző minőségű ruhát éreztem a kezeim között.  

Mivel a ruhaanyag teljesen vízzáró, így a további lehetséges szivárgási pontokat kezdtem vizsgálni: a cipzárat és a mandzsettákat. 

A mandzsetták anyag belülről gumirozott neoprén, a cipzár pedig a legmagasabb vízállóságú német gyártmányú. Mindkét megoldás elég megbízhatónak tűnt a parton.

Minőségi, vízhatlan anyag és cipzár.

Beöltözés, méretek

A felöltözés elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnt, mivel nekem egy vízszintesen cipzáros ruha jutott, amely a derék magasságában körben nyitható, nem pedig egy hagyományos elöl nyíló overáll. Jól jött a segítség. A lényeg a megfelelő sorrend a végtagoknál. Először a lábak, majd a kezek következnek, ezeket követi a fej trükkös bebújtatása. A lábnál és a kéznél is tökéletes záródást éreztem, a nyaknál pedig elsőre inkább szoros volt az érzés, de ez egy perc alatt elmúlt.

A lábnál a ruha neoprénjét kell a lehető legjobban lehúzni a bokához és arra ráhúzni a neoprén csizma szárát kívülre, így érjük le a legjobb záródást.

A másik verzió, a hagyományos elöl cipzáras típus, könnyebb felvenni és rendelkezik más extrákkal is. Egyrészt jár hozzá, egy kapucni, ami szintén teljesen vízlepergető, másrészt va hátul egy zseb a derék környékén, ahová kényelmesen el lehet tenni egy telefont.

Vásárlás előtt, mindenképpen érdemes felpróbálni a ruhát, ha lehet mindkét verziót, mert nem mindegy, hogy mennyi aláöltözet fér el a vízhatlan réteg alatt. Nekem az XXL-es lett volna ideális a 181cm/89 kg paramétereim mellé. Végül az XL mellett döntöttem, mert a vékony aláöltözethez az is elég volt, de ha nem napsütés lett volna, akkor már nem lett volna elég a vékony felső a szárazruha alatt.

Irány a víz!

Az öltözés után megcéloztam a vizet. Volt elég stég, de mégis inkább úgy döntöttem, hogy a besétálok térdig a vízbe és úgy szállok deszkára. Ennek az volt az oka, hogy meg akartam bizonyosodni arról, hogy milyen érzés ruhában a hideg vízben lenni. Nem tagadom, az is megfordult a fejemben, hogy ha mégis beázik a ruha, akkor a kis vízből könnyebb lesz kimenni. 

Nem is tudom semmihez hasonlítani az érzést, amikor láttam, hogy a vízben vagyok, de nem érzek se hideget, se nedvességet. Kétségtelenül az történt, amit a ruha ígér, teljes szárazság, a vízben állva. Ezután olyan felszabadultan pattantam a deszkára, mintha csak nyár lenne és nem számítana, hogy 3 fokos a víz. Mert tényleg nem számított.

Indulásra készen, combig a pár fokos Dunában!

Eveztem már tavasszal és ősszel is 10-12 fokos vízen, persze neoprén cipőben, váltás ruhával a vízhatlan táskában, de akkor végig bennem volt, hogy jó lenne nem beborulni. Szerintem ilyenkor mindenkiben benne van ez az érzés, ami nagyon meghatározó az egész evezést tekintve, így nem olyan élvezetes, mint nyáron.

A vizes teszt után eveztem pár kört, hogy érezzem mennyire engedi a ruha a mozgást. Abszolút kényelmes volt, semmi feszülést, húzódást nem éreztem. Mivel gyönyörűen sütött a nap, így a hőérzettel sem volt semmi probléma, meg sem izzadtam és nem is fáztam.

A közben megélénkülő szelet is jól megfogta a ruha, egyáltalán nem fújt át rajta. Tehát attól sem kell tartani, hogy a szél miatt fázni fogsz, ha ebben evezel. 

Csobbanjunk egyet!

Nem voltam olyan bátor, mint egyesek, akik a deszkáról ugrottak a vízbe, én csak a derékig érő víznél próbáltam ki, hogy milyen leugrani a deszkáról a vízbe. A ruha és a csizma találkozásánál tökéletes volt az illesztés és még így sem jutott be egy csepp víz sem a ruhába. 

Miután letettem a deszkát, visszasétáltam a vízbe, amíg derékig nem ért és ott nyakig merültem. A hidegből semmit nem éreztem, egészen addig, amíg a kézfejem nem került víz alá. Akkor tudatosult bennem, hogy a mennyire dermesztően hideg a víz. Miután egy perc után kimentem, a kezem úgy le volt merevedve, mintha fél órát hógolyóztam volna kesztyű nélkül. Azt hiszem, ezt az érzést nem kell senkinek sem bemutatnom. 

Szándékos merülés, csak a teszt miatt!

SUP télen, nyáron? Igen!

Ha valaha is gondoltál arra, hogy a nyári szezonon kívül is SUP-ra szállj, akkor itt a lehetőség. Ha eddig az tartott vissza, hogy mi lesz, ha vízbe esel, akkor a SUP szárazruha a  tökéletes megoldás számodra is.

A szárazruha, garantáltan nem ázik be, és vékonyságának köszönhetően még melegebb időben is használható, csak kevesebb aláöltözetet kell felvenni. István elmondása szerint 20 fokban még használható, de akkor már csak fürdőnadrág kell alá.

Ha teheted, akkor próbáld ki és ha belefér a keretbe, akkor vegyél is egyet!

A következő tesztnap 2020. janár 25-én lesz, itt tudsz jelentkezni: https://www.facebook.com/events/2806742682723138/

  • eltünteti a félelmet a borulástól, és felszabadítja az embert 
  • megvéd a kihüléstől, ha vízbe esel 
  • kényelmes viselet, nem éreztem feszesnek, szorosnak
  • tényleg lélegzik, nem izzadtam meg sőt, nem is fáztam 6-7 fokban (persze, ehhez megfelelő aláöltözet kell)
  • évente akár 6-7 hónapot is használhatod!
  • nem olcsó, de ha több szezonra veszed, akkor megtérül
  • jobban kell rá vigyázni, mint egy átlagos ruhára

Mikor ajánljuk?

Ha szeretnél egész évben evezni és csak a hidegvízbe borulás tart vissza ennek az elérésétől. Tényleg felszabadító érzés, úgy evezni, hogy nem is jut eszedbe a jeges vízbe esés miatti félelem.