SUP jóga tippek, kezdőknek

A SUP jóga nem csak azoknak lehető kiváló sport, akik SUP-ozni és jógázni is szeretnek. Ha nyitott vagy és szereted a kihívást, akkor mindenféle előképzettség nélkül kipróbálhatod.

Mondom ezt saját tapasztalatból, mivel anno én egy ezer éves surf deszkán tanultam meg SUP-ozni, ami után szinte izomláz volt a lábujjaimban, mert annyira próbáltam kapaszkodni a deszkába. Amikor pedig először SUP jógára mentem, akkor pedig ”csak” kíváncsi voltam hogyan is fog ez működni nálam, milyen kihívásokat tartogat.

Fotó: a szerző tulajdona

Erre figyelj, kezdő SUP jógásként:

Válassz megfelelő deszkát:

Talán ez az egyik legkritikusabb pont. Miért is? SUP jógánál nagyon fontos, hogy a deszka megfelelően széles legyen és stabilan ki tudd tartani a pózokat. Még véletlenül se próbálkozz (főleg első alkalommal) egy SUP race deszkán jógázni. Ez annyira keskeny, hogy nem fogsz tudni rajta megmaradni és nem lesz sikerélmény. Szóval legyen elég széles a SUP. Vannak egyébként már kifejezetten SUP jógára gyártott deszkák is. De ezek tényleg csak jógázásra vannak, nem túrázásra.

A másik, ami fontos, az a deszka borítása. Itt arra figyelj, hogy legalább a háromnegyedéig be legyen vonva szivaccsal. Ez azért fontos, mert ez a felület biztosítja, hogy ne csússzon a kezed, lábad. Tavaly egy bérelt SUP-on próbáltam jógázni, viszont erre nem figyeltem, hogy hogy van kialakítva. Ez pechemre egy olyan SUP volt, aminek csak a feléig volt ilyen borítása. Így jól meg is csúsztam rajta. Szóval erre figyeljetek, hogy emiatt ne legyen sérülés.

Menj el egy SUP jóga órára:

Ez főleg azoknak lehet elsőre hasznos, akik még csak most ismerkednek ezzel az egésszel. Ha még nem jógáztál és SUP-oztál előtte, akkor ilyen formában kezdd el. Az oktató segíteni fog az evezés alapjaiban, utána pedig a jóga pózokhoz is segítő instrukciókat fogsz kapni. Valamit, alternatívákat egy-egy ászana kivitelezéséhez. Motiváló lehet az is, hogy másokkal együtt sportolsz.

Próbáld meg élvezni:

Engedd el ez elvárásaidat, hogy hogyan is kellene ”teljesítened” a SUP jógán. Fókuszálj inkább a vízre, a szélre, a természetre vagy a légvételedre. Ha úgy érzed valamelyik póz nehéz vagy kevésbé kényelmes, akkor pihenj meg baba pózban. Kapcsold ki a külső ingereket és csak arra figyelj, hogy a tested hogyan kapcsolódik a deszkához és a vízhez. Még ha elsőre nehéznek is tűnhet, adj magadnak időt és ha van lehetőséged, fuss neki többször.

Időjárás és víz viszonyok:

Mielőtt kimennél a vízre SUP-ozni, jógázni, nézd meg az időjárási előrejelzést, vízhőmérsékletet. Ha vihart vagy rosszabb időjárást jeleznek, akkor inkább halaszd el. Fő a biztonság.

A személyes tanácsom pedig az, hogy fogd fel ”játéknak” a SUP jógát. Élvezd, próbálgasd, ítélkezés nélkül!

Namaste!

További fotók: Freepik.com