A digitalizáció és az okos készülékek megjelenése egyszerre segítség és nehézség is lehet a gyereknevelésben. Vannak olyan esetek, amikor egy tablet gyors és instant segítséget jelenthet, de olyan is bőven adódik, amikor kifejezetten káros a gyerek számára.

Ha Te is úgy érzed, hogy szinte ki sem lehet robbantani a gyereked az okostelefon elől és szeretnéd elcsábítani egy kis SUP-ozásra, akkor olvass tovább!

Mindenek előtt: Fő a biztonság

Mindig gondoskodj arról, hogy a gyerekeken megfelelő mentőmellény legyen. Válassz olyan helyet a SUP-ozásra, ahol kisebb a víz. Így, ha még kevésbe barátkoztak meg a vízzel, akkor sem fognak félni. Ideális erre a Balaton déli partja.

Legyen móka!

A SUP sportban az is jó, hogy nincsenek szigorú szabályok. Lehet közben hülyéskedni, versenyezni, ugrálni. Bármit, ami jól esik a gyerkőcöknek. Ne erőltess semmit, csak hagyd, hogy ők is felfedezzék a SUP-ot és élvezzék a vizet.

SUP gyerekeknek

Móka és kacagás (kép forrása: pumpedsup.com)

Kezd el, minél fiatalabbak!

A SUP-nál nincs kor limit. Természetesen pici babákat és kiskorú gyerekeket ne hagyjunk egyedül a deszkán. De amit látod a gyereken, hogy egyre erősebb és stabilabban mozog a deszkán, utána nyugodtan hagyd akár egyedül is evezni. Nyáron, ha tudtok, akár menjetek evezni naponta. Így Ő is megszokja a vizet és a sportot.

Megfelelő felszerelés és méretek

Figyelj arra, hogy a gyerek magasságához képest ne túl nagy deszkával evezzen. Érdemes beszerezni egy megfelelő hosszúságú deszkát (általában 6 és 9 láb közötti méret) és az Ő magasságához beállítani az evezőt. Ezután már meg is mutathatod neki az alap evezéstechnikai dolgokat. Itt is törekedj az egyszerűségre. Nem az a cél, hogy versenyre készítsd fel, csak az, hogy megszeresse a SUP-ot. Törekedj arra, hogy egyszerűen magyarázd el neki, hogy mire figyeljen evezésénél, fordulásnál. Cél, hogy legyen sikerélménye.

Felelősségvállalás

A SUP-ozás remek lehetőség arra is, hogy játszva tanítsd a gyereket felelősség vállalásra. Például rábízhatod az evezők cipelését, miközben megkéred, hogy bánjon velük óvatosan, nehogy megsérüljenek. Vagy megkérheted, hogy segítsen a SUP deszka felfújásában. Ez bemelegítésnek sem utolsó.

Móka a barátokkal

Ha a gyermeked egy személyben nem igazán érzi a SUP-ozást, érdemes bevonni a kis barátait is. Ha látja őket, hogy ez mennyire jó szórakozás, akkor utána valószínűleg Ő sem szeretne kimaradni belőle.

Ha a baráti körötökben is szívesen eveznek a gyerekek, jó ötlet lehet egy közös mini túra szervezése.

(Kiemelt kép:standuppaddlereviews.com)