Ha jobban belegondolok a SUP ”csak” egy jó minőségű műanyagból készült deszka, ennek ellenére rengeteg dologra lehet használni. A teljesség igénye nélkül:

Lehet:

  • vele túrázni menni
  • rajta napozni
  • rajta jógázni
  • vele kutyával evezni
  • róla ugrálni
  • rajta meditálni
  • róla horgászni

A különböző féle használati módok különböző paramétereket kívánnak. Nézzük most azt meg, hogy mire érdemes figyelni, ha úgy veszel deszkát, hogy horgászni is szeretnél vele menni. Ez egyébként egy tök praktikus kombó, mert evezel is, szóval megvan a sport és nem kell lemondani a horgászás szenvedélyéről sem.

Ahogy elkezdtem ebben a témakörben nézelődni a neten, meglepődve láttam, hogy ilyen célra már egész komoly deszkákat fejlesztenek. Többek között az Aqua Marina, Isle és a Zray is gyárt ilyeneket. A kialakításuk és a hozzá tartozó extrák, mind a kényelmes SUP horgászatot támogatják.

Mire figyelj, ha olyan SUP-ot szeretnél, ami jó lesz horgászatra is?

  1. Deszka szélessége

Ebben az esetben nem az a fontos, hogy keskeny és brutál gyors deszkád legyen. Sokkal inkább előny, ha széles a SUP. Így kényelmesen elférsz rajta Te is és a horgászathoz szükséges cuccok is. Minimun 32 inches deszkát ajánlanak a szakértők. Az ettől keskenyebb SUP deszka nagy valószínűséggel már nem lesz elég stabil. Márpedig amikor fárasztod a halat, akkor ez egy fontos tényező.

  1. Fogantyú

A specifikusan horgászatra gyártott deszkák általában nehezebbek és figyelnek arra, hogy olyan fogantyúval lássák el, ami a lehető legjobb módon segíti a deszka cipelését. Ha nem speckó horgászós SUP deszkát veszel, erre akkor is figyelj. Nagyon nem mindegy, hogy a deszkát és a cuccokat hogyan kell cipelned.

Kapható már olyan kiegészítő is a SUP-hoz, ami egyfajta heveder és a válladra felvéve tudod szállítani a SUP-ot. Ez jó megoldás lehet, mivel így mindkét kezed szabadon marad.

  1. Kiegészítők

A sima szárazföldi horgászatnál is teljesen egyén függő, hogy ki hogy, milyen módszerrel horgászik és ahhoz mennyi cuccot visz magával. Ebben az esetben, szárazföldön kevésbé gond, hogy hova teszed a felszerelést, mivel korlátlan hely áll a rendelkezésre. Viszont ha SUP-pal indulsz horgászni fontos, hogy el tudd úgy pakolni a cuccokat, hogy azok könnyen kézre álljanak.

Ma már szinte minden SUP deszka elején vagy hátulján vannak gumiköteles rögzítők. Ezek praktikusak például egy vízálló táska megtartására.

Praktikus lehet, ha beszerzel olyan rögzítőket, amire a telefont vagy akár a kamerát rá tudod rakni.

Ha nagyobb felszereléssel horgászol, jó lehet, ha vannak olyan tároló dobozaid, amiket tudsz a deszkához rögzíteni.

Remélem a fenti tippek meghozták a kedveteket, hogy kipróbáljátok a SUP horgászatot!

Fotók: Amazon.com