Sok- sok évig dolgoztam különböző multiknál, így volt ”szerencsém” részt venni jónéhány csapatépítőn. Ebben voltak izgalmas és kevésbé izgalmas programok. Az elején, amíg megvolt az újdonság varázsa, talán még élveztem is, hogy egész nap ugrálunk egy mezőn és ezt versenynek kiáltották ki. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a legtöbb esetben nagyrészt a cégek, hr-esek ugyanazokat a programokat szervezik csapatépítő címén. Így nem csoda, hogy sokan ráunnak ezekre és inkább el sem mennek.

Azt gondolom, hogy fel lehetne, és igenis fel kellene dobni a csapatépítés renoméját. Mert, ha tényleg az a cél, hogy jól érezzék magukat az alkalmazottak és ”épüljön” is a csapat, akkor valami sokkal izgalmasabb, lazább dologra van szükség. Legalábbis szerintem.

Ilyen aktív, sportos program lehet a SUP-os csapatépítő. Sajnos akkor ez a sport még kevésbé volt divat, mikor én csapatépítőkön senyvedtem, de most örülnék neki nagyon! 🙂

Szóval hr-esek, legyetek kreatívak és szervezzetek kalandos csapatépítőket!

Móka és lapátolás a vízen

Szerencsés helyzetben vagyunk itthon, mert sok-sok vadregényes folyó és tó áll rendelkezésre, hogy evezzünk.

Aki napi 8 órát gubbaszt a számítógép előtt, garantáltan imádni fogja, hogy kiszakadhat picit a munkából és végre jó levegőn lehet. A SUP-ban az is jó szerintem, hogy kis túlzással élve, mindenkinek való. Könnyen, egyszerűen meg lehet tanulni az evezés alapjait. Nálunk, a családban a 60 éves korosztály egész gyorsan SUP rajongó lett, szóval tényleg nem nehéz.

Nyilván, ha van valamilyen sérülésed, akkor azt jelezd a SUP oktatónak. Fő az elővigyázatosság.

Milyen SUP programot válasszak?

Szerintem ez attól is függ, hogy milyen és mekkora a csapat, akiknek szól a csapatépítő. Több programot is választhatsz, attól függően, hogy mennyi időt szántok rá.

SUP Túra: Legyen szó akár a Velencei-tó nyugalmas nádasairól vagy a Duna holtágak vadregényes világáról, a 2-3 órás SUP túrán garantáltan kikapcsolsz és mindemelett jól át is mozgatod magad. Mindig képzett SUP túravezetőkkel indul a túra, akik végig veletek vannak.

Verseny: Ha nem mennétek túl messzire és inkább helyben használnátok ki a SUP csapatépítő előnyeit, akkor a SUP verseny szuper megoldás. Akár egy akadályverseny, csak SUP-pal.

Többszemélyes SUP: Ma már vannak olyan SUP deszkák is, amelyeken akár 6 ember is elfér. Nincs is ettől jobb csapat összekovácsoló feladat, mind ennyien, együtt, egy ritmusban evezni. Ha nem figyelsz a másikra, könnyen bele eshetsz a vízbe.

Mi a nyáron ketten próbáltunk egyszerre evezni egy ilyen SUP deszkán. Mondanom sem kell, hogy felváltva potyogtunk bele a vízbe. De ettől volt jó.

Természetesen minden SUP csapatépítőnél kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra. Amennyiben szükséges, mentőmellényt biztosítunk. Illetve az evezés előtt egy mini oktatás keretein belül elmagyarázzuk és megmutatjuk az evezés alapjait.

Nektek pedig csak élvezni a SUP és természet adta lehetőségeket! A többiről mi gondoskodunk!

Fotók: banaway.eu, Freepik.com