Az állva evezés egyedül is kiválóan űzhető remek szórakozás, de aki valaha is evezett már másokkal együtt az pontosan tudja, hogy milyen vicces a közös SUP túra. Egymást kerülgetve vagy keskeny vízi ösvényeken egymás mögött haladva nagyszerű közös élményeket élhetsz át.

Remek közösségi élmény, igazán felejthetetlen pillanatokat szerezhetsz/szerezhettek és remekül össze kovácsolja a társaságot, főleg ha mindenki hasonló szinten áll a SUP terén. Lehettek mindannyian kezdők vagy tapasztalt evezők ez mindegy a lényeg,  hogy együtt tudjatok haladni a túra során.  A SUP túra ajánlott csapatépítő trainingnek, vagy baráti társaságoknak, lehet a rendezvények csúcspontja is, legyen az szülinap, legénybúcsú vagy bármi más.

Túrák a Balatonon

A legtöbb nagyobb tavunk mellett szerveznek már SUP túrákat is, amelyekhez bárki csatlakozhat, aki kedvet kapott egy kis evezéshez. Ezek általában a kölcsönzőtől indulnak, így nem kell feltétlenül saját SUP-ot vinni, a legtöbb esetben a túra árában a deszka bérlés is benne van.

A Balatonon nagyon népszerűek az esti naplementés túrák, ahol olyan egyedülálló élményben lehet részed, amelyet még egy vitorlásról megtekintett naplemente sem múlhat felül. Lágyan ringatózhatsz a Balaton vízén, miközben a Tihanyi apátság felett lebukó nap utolsó sugarai ragyogják be az eget.  Ha ehhez hozzá teszed, hogy akár a barátaiddal is lehetsz közben, akkor gondolom már világos, hogy milyen remek program a naplementés SUP túrázás.

Az északi parton a Tihanyból induló túrák a félsziget mindkét oldalára ellátogatnak. A Sajkod felé eső nádasos részén közvetlenül a part mellett vezetnek a túrák, ahol igazi kihívás a szűk nádfolyosókon való evezés. Itt számos madárral, teknőssel és siklóval találkozhatsz az evezés során. Hosszabb és rövidebb túrák is indulnak, 4 és 8 km hosszban. Ha Balatonfüred felé indulsz, akkor elhaladhatsz a Tihanyi-kútnál és megcsodálhatod a félszigeten magasodó hegyeket.

SUP túra

SUP-pal túrázni igazi közösségi élmény

Velencei-tavi túrák

A Velencei-tónál a nádasok, szigetek és úszólapok közötti barangolás az egyik legnépszerűbb SUP túra útvonal. Itt olyan helyekre juthatsz, el ahova sokszor még nagyobb csónakkal sem lenne esélyed bemenni, így igazi rejtett kincseket fedezhetsz fel!

A nádasok igazi, vad élővilágot rejtenek, amelyet minden természetet szerető embernek látnia kell. Agárdról, Gárdonyból és Velencéről nem kell túl sokat evezni, mindössze néhány száz méterre vannak az első nádasok a parttól, ezt a távolságot a kezdőként is könnyedén teljesítheted, utána pedig a vízinövények között, teknősökkel, madarakkal és siklókkal is találkozhatsz. Minden evezőcsapás újabb rejtett öblökbe visz el a SUP túra során, ahol olyan kristály tiszta vízzel is találkozhatsz, hogy a halak vonulását is követhetjük szemmel.

Budapest és környéke

A kiteline Budapest környékén is szervez SUP túrákat. Szentendréről, a Római partról vagy akár a Ráckevei szigetről indulva. Sőt  újra lesz Budapest SUP, amely egyedülálló. Ilyenkor a Duna fővárosi szakaszán a Római partról indulva a Kopaszi gátig tart a szervezett evezés. Erre évente csak néhányszor van lehetőség, így ha szeretnéd megnézni Budapestet a Dunáról egy SUP deszkáról, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a túrát.

A túrák hossza

A túrák a legtöbb esetben néhány óra hosszúak, ezalatt 3-6 kilométert teszünk meg, de ez függ a társaság tudásától és az időjárástól is. Ez a táv a kezdők által is könnyen teljesíthető, ha rendelkezel néhány óra gyakorlattal a Stand Up  Paddle terén, akkor nyugodtan jelentkezz egy ilyen túrára.

Vannak egésznapos SUP túrák is, főleg a Dunán, ilyenkor az indulási és az érkezési helyszín nem mindig azonos. Ebben az esetben logisztikát igényel, hogy a túra végén mindenki visszajusson a kiindulási pontra, de ez is megoldható.

Mit vigyek a SUP túrára?

A tudásodtól és a helyszíntől függően a mentőmellény opcionális vagy akár kötelező is lehet, erről mindenképpen tájékozódj!

A tervezett időtartam függvényében lehet szükséged víz és energia utánpótlásra, célszerű lehet kulacsot és némi kaját is magaddal vinned. Erre a legjobb megoldás, ha beszerzel egy vízhatlan táskát, amelyet a deszkád elejére rögzíthetsz, és abba pakolhatod a szükséges elemózsiát.

Az irataid és személyes cuccaid (kulcsok, telefon) tárolását kell még megoldanod, ehhez is célszerű egy vízhatlan táska/tok. Az is fontos, hogy ezek külön legyenek az étel/italtól, mert nem célszerű a Balaton közepén nyitogatni egy vízálló táskát, amiben a nehezen pótolható, értékes cuccaid vannak!

Az időjárás függvényében készülj plusz ruházattal is. Főként a tavaszi, őszi túrák esetén fontos, hogy legyen lehetőséged száraz ruhába öltözni, ha netán beleesnél a vízbe.