A Balaton-átúszás immár 39. éve a nyári szezon egyik legnagyobb vízi szabadidősporteseménye. Egészen 2019-ig egyetlen versenyszámot lehetett teljesíteni, a klasszikus, 5,2 km-es úszást Révfülöp és Balatonboglár között. Tavaly egy 2,6 km-es féltávval bővült az úszó paletta, az idei újdonság pedig az 5,2 km-es SUP futam.

Lássuk a részleteket:

Helyszín

A vízirendészeti szabályok tiltják a Balaton észak-déli átszelését, ez csak megfelelő biztosítás mellett lehetséges. Kevés ilyen alkalom adódik egy szezonban, ki kell használni a lehetőségeket. A rajt az északi parton, Révfülöpön a hajókikötő melletti sportpályán lesz, a cél délen, a balatonboglári Platán strandon.

Táv, útvonal, szintidő

A táv 5,2 km, megegyezik az átúszás távjával. A SUP-osok az úszóktól balra (azaz keletre) szállnak vízre és velük párhuzamosan, de tőlük megfelelő távolságot tartva teljesíthetik a távot. Külön rajtból indulnak és célhelyszínre érkeznek be Bogláron.

Rajtolni 9-12 óra között lehet, a célt legkésőbb 14 óráig el kell érni. A résztvevők maguk választják az indulási időpontot, de mindenki vegye figyelembe a 14 órás záró időpontot, aki lassabban evez, induljon korábban.

Időjárás

Az időjárás szinte tökéletes lesz, hiszen az eseményt csak akkor lehet megrendezni, ha a vízhőmérséklet, szél, hullámzás az úszóknak megfelelő. Így garantált, hogy nem lesz nagy szél, erős hullámzás és hideg víz.

A fentiek miatt csak az esemény hetében csütörtök kora délután derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján, hogy az esemény megtartható-e.

Nevezési díj, nevezési lehetőségek

A nevezési díj tartalmaz egy eseménypólót az előjelentkezett résztvevőknek, célcsomagot a beérkezőknek, biztosított útvonalat, ingyenes hajójárat egyszeri igénybevételét Révfülöp-Balatonboglár között, orvosi szolgálatot, időmérést.

A nevezési díj 10.000 Ft (Spuri Aranykártyával 9.000), ami az előjelentkezőknek tartalmazza az eseménypólót is. A helyszíni nevezők szintén 10.000 Ft-ot fizetnek, viszont ők a pólót külön tudják megvásárolni Balatonbogláron.

Az előjelentkezés nem jár fizetési kötelezettséggel, csak egy ingyenes regisztráció az eseményre, amit az uszas.futanet.hu oldalon lehet megtenni.

Fontos tudnivalók

Van néhány részlet, amivel minden részvételt tervező jó, ha előre számol:

  • Az esemény nem verseny, chipes időmérés és eredménylista készül a teljesítőkről, de a leggyorsabbak nem kapnak díjat.
  • A Balaton-áthúzáson merev falú és felfújható SUP-pal is el lehet indulni.
  • A táv teljesítése közben a mentőmellény viselése kötelező, melyről mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.
  • A távot a SUP típusától függetlenül csak egyéni indulók teljesíthetik, a SUP-on más személy nem tartózkodhat (kutya sem).
  • A távot csak és kizárólag a Révfülöp-Balatonboglár útvonalon lehet teljesíteni. Balatonboglárról visszaevezni szigorúan tilos.
  • A Balatonboglárról Révfülöpre (vagy fordított irányba) induló hajókon a nevezőknek egyszeri utazás ingyenes, de fontos, hogy felfújt vagy merev falú SUP a hajókon nem szállítható. A leengedett, összecsomagolt SUP felvihető a hajóra.
    A résztvevők érkezhetnek reggel Balatonboglárra, innen a becsomagolt SUP-pal áthajózhatnak a rajtba. A SUP zsákját ingyenesen átküldhetik a Balatonbogláron található ruhatárba, majd átevezés után tudnak hazaindulni.
    A Révfülöpre érkezők a SUP zsákját ingyenesen átküldhetik a Balatonbogláron található ruhatárba, átevezés után a célban a SUP-ot leeresztve, összecsomagolva hajóval tudnak visszajutni az északi partra.

További részletek az eseményről ITT olvashatók.

szponzorált tartalom