Igazán különleges helyszínre látogattunk el a Tisza-tónál július végén. A csak a vízen megközelíthető Fattyúszerkő kilátót idén adták át és tökéletes célpontja lehet a kezdő SUP-osoknak, ha ellátoganak a Tisza-tóhoz. Ebben a cikkben bemutatjuk a túra teljes útvonalat, ami alapján a kezdőként is végig tudsz menni az útvonalon.

Nézd meg a videót, ha nincs kedved olvasni! Kiindulási helyszínünk a poroszlói SUP Bázis, ők szívükön viselik a sportággal még csak ismerkedők sorsát. MIndenkit alapos oktatásban részesítenek, amelynek például fontos része, hogy hogyan juss vissza a SUP-ra egy-egy esés után. Szóval ha kezdő van akkor nagyon ajánlom őket, mert nem sok ilyen helyet ismerek az országban, ahol ennyire profin adnák át a SUP tudást. A haladóknak pedig szívesen adnak tanácsot, hogy merre induljanak a Tisza-tó hatalmas vízi útvesztőjében. Így jutottam én is információhoz a kilátó meglátogatásához, így utólag azt mondom, hogy minden információt pontosan megkaptam tőlük. Ráadásul az árnyas parkoló nem túl gyakori a vízpartokon, itt viszont ez is rendelkezésre áll.

A felkészülés után egyenesen a Kis-Tisza bejáratához vettem az irányt, ahol jobbra fordultam. Utamat egy hattyúpár keresztezte, akik hangosan habzsolták a békalencsét, rövid ideig néztem őket, de aztán haladtam tovább célom felé. Az útvonalat nem lehet eltéveszteni, mert az első elágazásig kell haladni, ezt pedig tábla is jelöli. Kicsit több, mint 1 km-et kell menni és balra kezdődik a Csapói Holt-Tisza, ide kell befordulni, pont a táblával szemben.

Itt kell balra fordulni a Csapói Holt-Tiszára

A Csapói Holt-Tisza csak 300 méter utána már kinyílik a nádas és a Poroszlói-medence nádasokkal, szigetekkel szabdalt része tárul elénk. A túrának ez a része volt, ahol tucatjával láttam a vízimadarakat, fröcsköltek előttem a balinok a küszöket kergetve, igazi vadregényes táj tárul itt a szemünk elé.

Libasorban ülnek a madarak a nád tövében

Pár perc lapátolás után a jobb oldalon egy facsoport tűnik fel, de a kilátó még nem látszik. Ha közelebb érsz, akkor sem nagyon fog, maximum a sok egyenes oszlop sejlik át a fák lombján, de tisztán, csak a kilátó előtti stéget lehet látni a vízről.

A kikötés egyszerű és kényelmes, alacsony a stég, valószínű gondoltak a SUP-osokra is a Békatutaj egyesületnél, amikor az építkezésbe fogtak. A kilátó mindössze pár lépés innen, majd egy rövid lépcsőzés után a következő panoráma tárul elénk.

Nagyon szép és széles kilátás tárul elénk, csak észak-nyugati irányba takarnak be a fák. A kilátó tetején, egy részletes ismertetőt találsz a fattyúszerkőről, amely egy vándormadár és tavasz végétől őszig vendégeskedig a Tisza-tavon.

A visszafelé nem változtattam az útvonalom, újra a Kis-Tiszán eveztem, egyedül az útvonal végét módosítottam, az Eger patak és egy kis belső tó felé, ahol a SUP Bázis az oktatásokat tartja. Csodás kis gyöngyszem ez a tó, innen látszik a viharjelző torony is, és a Poroszlói Ököcentrum dupla tornya is.

Ez már az Eger patak, rögtön a fa után lehet befordulni a belső tóra.

A tóról kifelé már látszik a cél, ki lehet kötni a Dida és Gyuri stégénél és le lehet dőlni a babzsákokra pihenni. Ha tetszett a beszámoló jelezd és folytatjuk a sorozatot!

Íme a pontos útvonal, ha úgy döntesz, hogy megnézed a kilátót.

A cikkhez minden segítséget és a támogatást a SUP Bázistól kaptunk, nagyon köszönjük!

Szponzorált tartalom