Lassan-lassan véget érnek az utolsó nagyon SUP versenyek és teljesítmény túrák és én ámulva nézem csak, hogy mennyien vagytok azok, akik ilyenkor, a késő őszi időben is eveznek még.

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy 2020 kellően megváltoztatta és felforgatta mindannyiunk életet. Emlékszem a tavaszi karantén alatti még csak az erkélyünkön tudtunk evezni és izgatottan vártuk, hogyan is lesz  tovább. Mikor tudunk végre kimozdulni és SUP-ozni egy jót.

Akkoriban a forgalmazókkal folytatott beszélgetéseink is nagy-nagy bizonytalanságot sejtettek, senki nem tudta megtippelni, hogy milyen lesz az idei SUP szezon.

Aztán, ahogy tavasztól egyre inkább ki lehetett mozdulni és elindul a vizekre, egyre többen választották a SUP-ot, mert ez egy igazi covid-safe vagyis covid szempontjából biztonságos mozgásforma. Kellő távolságra tudsz lenni a társaidtól, mindeközben kint vagy a szabadban, evezel. Kell ennél több?

Nyáron pedig látszott, hogy aki eddig a nagy külföldi családi nyaralásra gyúrt, az jó eséllyel itthon fog vakációzni. Ahhoz pedig kell valami jó program és helyszín, főleg, ha gyerekek is vannak a családban. Így, sokak választása SUP deszka beszerzésre is esett. Mert ez kiváló sport az egész családnak és a gyerekek is élvezik, még akkor is, ha esetleg csak vízbe ugrálásra használják is, a család felnőttjei pedig evezhetnek kedvükre.

A szervezett SUP túrákra is az előző szezonnál jóval többen jelentkeztek. Nekem is van olyan ismerősöm, aki gondolt egy nagyot és teljesen kezdőként bevállalt egy egész napos SUP túrát a Tisza-tavon.

Aki szerette volna tökéletesíteni az evezését és megtanulni hatékonyabban evezni, az sem maradta magára. Idén sok helyen szerveztek evezéstechnikai tréningeket, workshopokat. Itt mind a kezdők, mind a haladók megtalálták a számításukat, az egyre nagyobb számú trénin között.

A Balatonon szerencsére már májusban is sok SUP-os társsal találkoztunk és ez a lelkesedés még őszre sem csökkent. Jól emlékszem, tavaly október elején már csak hattyúkkal és kacsákkal találkoztunk Siófoknál. Idén pedig egymást érik a közös evezések október-novemberben is.

A töretlen lelkesedésnek, az egyre több szenvedélyes sporttásnak, a jobb deszkáknak és ruházatnak is köszönhetően pedig a SUP-ozás már korántsem csak nyári sport, hanem egyre inkább tolódik ki a hidegebb őszi napokra vagy akár télre is.

Ez az év a SUP versenyekben is  fejlődést hozott, dacára a vírus szabta korlátoknak, elég csak a Lupa-tavi OB-t, a Balaton átevezést megemlíteni a tömegrendezvények közül.  Kisebb versenyekből sem volt hiány: Siófok, Balatonlelle és Szigethalom is helyszíne volt egy-egy megmérettetésnek.

Szerencsére egyre többen szeretünk bele ebbe a sportba és egyre több embert lehet látni még novemberben is a vízeken. Minden elismerésem az övék, mert az igazat megvallva én „csak” nyári SUP-os vagyok. Bizonyos hőmérséklet alatt inkább már a jó meleg szaunába ülök be, minthogy elmenjek evezni.

Akik még ezután SUP-oznak, azoknak hajrá! Evezzetek, népszerűsítsétek a sportot, hogy jövőre még többen legyünk a haza vizeken!

Ha pedig ősszel és télen is mindenkinek szívesen megmutatnád, hogy sup-os vagy, válogass a vagány sup-os pulcsikból és pólókból! Új design!