Téliesítés, szezonkezdés előtti sup takarítási tippek

A deszkáink nagy része a téli időszakot formára fújt állapotban egy csónakházban teleli ki. Sup javításban és isupban járatosabbak szerint ez az egyik legjobb téli félrerakási mód.

Az elpakolás előtt szemlélve a deszkákat igencsak elégedettlen voltam az esztétikai állapotukkal, úgymond ritkamód retkesek voltak a hosszú és izgalmas szezonnak köszönhetően. Gondoltam majd a pakolás hétvégéjén mosogatószeres melegvíz lesz a megoldás, aztán reménykedjünk a legjobbakban. A véletlen úgy hozta, hogy nagyobb hajósboltba volt érkezésem a csónakház felé menet ahol is cérnavékony hangon megkérdeztem, esetleg sup mosásra tudnak-e ajánlani valamit. A személyzet fennakadás nélkül villámgyorsan válaszolt, hogy természetesen, van lemosó és ápolószerük is. Ha nincs komoly szennyeződés, akkor mosószer és ápoló elégséges lehet.

A SUP deszka, az tisztítószerek és az eszközök.

A mosószert meleg vízbe kevertem el, illetve hígítás nélkül körömkefével rétegről-rétegre vakartam le a felhalmozódott koszt. Már a lemosás eredménye is magáért beszél, az elsőre örökre ott maradónak gondolt szennyeződések is eltűntek.

Kis várakozás következett, amíg a deszka felülete megszáradt.

Száradás után jöhetett az ápoló, amit szöszmentes törlőkendővel vittem fel higítatlanul mintegy finoman polírozva a deszka felületét, kivéve ez EVA padot. Az EVA tudatosan maradt ki, a gyártói ajánlás alapján kifejezetten kerülendő, mert igencsak csúszóssá válna a szertől.

Már a lemosó is elégedetté tett, bár nem győzött meg egyértelműen, hogy sokkalta jobb, mint a mosogatószer, ami a lemosást illeti, de azt érdemes hozzátenni, hogy UV álló felületet képez, ezzel javítva a PVC és EVA élettartamát és színének mélységét.

Az ápoló hozta a nagyobb meglepetést. A deszka pvc felülete enyhén csúszós, polírozottan szép és kristálytiszta lett. Még a 3 évnél idősebb, leharcolt deszka is egészen megújult.

Nem mondom, hogy varázsszer és kötelező, de az egyértelmű, hogy jól láthatóan javított a deszka állapotán, egyértelműen tisztább lett és remélem az UV állóság is jól fog szolgálni a következő szezonban.

A végeredmény önmagáért beszél!

Pálházi Dávid

Pálházi Dávid

A szerző sok éve evez, nem csak SUP-on, de kajakban és kenuban is otthon van. Vizitúravezető és a hazai SUP közösség oszlopos tagja. Tatai és neszmélyi kötődésű, bázisa a neszmélyi Tutajos csónakház, ahol a helyi edzővel SUP utánpótlás nevelést terveznek.