SUP jóga – mi is ez?

SUP jóga – mi is ez?

A SUP JÓGÁRÓL RÖVIDEN

Egyre több olyan sport van, ami ötvözetként jön létre, két teljesen önálló sportágból. A SUP jóga is ilyen, amely a tradicionális jógát keresztezi az állva evezéssel, bár a jóga esetében nem nagyon van evezés, de a SUP deszkák biztosítják a jógázás alapját a vízen.

A SUP eleve megdolgoztatja a törzs izmait, mert a deszka mozgását apró-pici mozdulatokkal kell folyamatosan kiegyensúlyozni, ehhez jön a jóga, amelyet a legtöbben a testi és lelki egyensúlyt megteremtő mozgásformaként ismernek.

Az állandó egyensúlyozás teljes mértékben lenyugtatja az elmét és kiüríti a fejünkből a gondolatokat, így kiválóan alkalmas a stressz levezetésére is.

A SUP jóga órák általában a kezdők által is könnyen elvégezhető gyakorlatok kapnak szerepet, mert a vízen egyensúlyozva ezek az ászanák is nagy koncentrációt igénylenek, így viszont a kezdőknek is meglesz az a sikerélményük amelyet a jóga, a SUP és a természet és vízközelsége együttesen biztosít.

A haladóbb jógázóknak is ajánlott a SUP jóga kipróbálása, mert a víz enyhe hullámzása, a folyamatos mikromozgások a már ismert gyakorlatok esetében is új, teljesen más élényt nyújthatnak, mint a jógateremben a szőnyegen végezve.

MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A SUP JÓGÁHOZ?

A legtöbb helyszínen a jógaórához biztosítják a SUP deszkákat, így azokat nem kell vinni. Elegendő a strandoláshoz általános felkészültség: Bikini/fürdőruha, vagy bármilyen kényelmes sportruházat, aminek nem baj ha esetleg vizes lesz. Ezen kívül naptej, napszemüveg és ha nagyon tűz a nap, akkor fejfedőre is szükség lehet.

HOL PRÓBÁLHATOM KI?

A Balaton és a Velencei-tó körül már több helyen kipróbálhatod a nyári szezonban a SUP jógát. Siófokon és Gárdonyban biztosan találsz olyan helyet ahogy SUP bérléssel együtt jóga órát is tartanak. A legtöbb esetben reggeli vagy esti órákban vannak a jóga oktatások, alkalmak.

Budapesten már egész évben járhatsz SUP jógára, hogy mindezt hogyan? Hát a medencés SUP jóga órákat tart Emoceanyoga.

MILYEN A DESZKA JÓ A SUP JÓGÁHOZ?

A legtöbb helyen olyan deszkákat fognak adni a jógához, ami kellően stabil így ezek a szélesebb felfújható SUP-ok szoktak lenni. Ezek között is vannak nagyobb, szélesebb darabok (75-80 cm), amelyek egy kezdő jógázó számára is biztosítják a kellő stabilitást a hullámzó vízen.

Vannak direkt jógához tervezett deszkák is, de ezek kevésbé elterjedtek, mivel másra nem használhatók így élőben még nem is találkoztam ilyennel.

Rubesch Linda – Emocean Yoga – SUP portré

Rubesch Linda – Emocean Yoga – SUP portré

Mostani interjúalanyunk a SUP-nak inkább a jógás vonalát viszi és a nevéhez fűződik az Emocean Yoga deszka kifejlesztése is, amellyel szárazon is lehet SUP jógázni, ismerjétek meg Rubesch Lindát.

A szerzőről

Solymos Tamás

Szabadúszó webfejlesztő és szenvedélyes állva evező vagyok. Szeretek tudást átadni, ezért is hoztuk létre ezt a portált, hogy minél több mindenkihez jusson el ez a nagyszerű sport. 2015-ben egy kiszuperált windszörf deszkával kezdtem a SUP-ot, azóta már több tucat SUP deszkát próbáltam ki.

15585

Azonnal elküldjük neked a videókat a SUP  alapjairól, az evezéstechnikáról és még a hírekről sem maradsz le!

SUP EVEZÉSTECHNIKA VIDEÓK