Nyáron, amikor kipróbáltam a SUP jógát nagyon megtetszett ez a fajta mozgásforma. Utána a saját deszkámon is próbálgattam a jóga pózokat, de a hűvösebb idő beköszöntével egy időre búcsút kellett ennek intenem. Legalábbis azt hittem, amikor is rá nem találtam egy ”szárazföldi SUP jógára”, az Emocean yoga-ra a FB-on.

Na, de mi is az Emocean yoga pontosan?

Erről kérdeztem az egész módszer megálmodóját, Rubesch Lindát:

Az Emocean yoga© 2015 februárjában született meg, hosszas álmodozás, előkészület, tanulási folyamat és egy kaliforniai oktatóképzés után. A név egy hármas szójátékból áll össze: egyrészt ocean, mint a víz megléte a gyakorlás során (bizonyos pontjain a világnak sup yogát is ocean yogának nevezik), emotion ha kiejted, mint érzelem, hiszen az érzelmek lenyugtatására, stresszkezelésre törekszünk a gyakorlás során, és az EM, mint egy mantra, hajazva az OM-ra. Ez a fajta játékosság jellemzi magukat az órákat is, legyen szó bármilyen helyszínről, évszakról és jógatípusról. 

 Az Emocean yoga nem egy jóga stílus, sokkal inkább egy szemlélet, módszer, melynek lényege az, hogy teljesen átlagos embereket kapcsoljon újra össze önmagával, saját testével, testtudatot építve. Egy segítő kéz, ami átvezeti a diákot a jóga segítségével az élet kihívásain, félelmet és stresszt old, megtanít nagyokat nevetni saját hibáinkon, hogy egy teljesebb, boldogabb életet élhessünk a mindennapokban.”

Jobban billeg. mint a vizen!

Ide nekem a billegő SUP deszkát!

Úgy voltam vele, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnom! Így pénteken este elmentem életem első Emocean jógájára. Bevallom, munka után az esős, ködös időben nagyon nehezen vettem rá magam, hogy elinduljak itthonról, de nem bántam meg, hogy inkább a mozgást választottam. Sőt!

A foglalkozásnak a BME sportközpont ad otthont. Vegyesen voltunk fiúk és lányok. Nagyon kíváncsi voltam a deszkára, mert korábban, a képek alapján el nem tudtam képzelni, hogy hogyan ”működik”. Ahogy Linda elmondta, ez egy saját fejlesztésű, tervezésű deszka, amit direkt erre a célra gyártottak. Szerintem nagyon jól sikerült a tervezésük, mert simán hozza azt a feelinget, amikor a vízen próbálsz lefele néző kutyát csinálni, de a hullámok ezt másképp gondolják.

Az egyszerű jóga pózok is nehézzé válnak!

Az elején nagyon furcsa volt a deszka billegése. Így első alkalomra nekem még az alap pózok is kihívásnak tűntek, de ahogy telt az idő, egyre inkább éreztem, hogy mikor és hogyan tudom egyensúlyban tartani a deszkát. Hogy hogyan kell úgy ráterhelnem a karomra vagy a lábamra, hogy ne dőljek el. Nagyon élveztem ezt a fajta kihívást, mert ha itthon a matracomon jógázom, akkor ezek az egyszerűbb pózok meg sem kottyannak. Éppen ezért, hogy itt minden pózhoz nagy koncentrációra van szükség, teljesen ki lehet kapcsolni. Eszedbe sem jut, hogy mit nem vettél még meg karácsonyra. Csak magadra, a légzésedre és a testedre figyelsz. Izgalmas volt látni és érezni, hogy némely póznál az egész testem remegett, minden kis izomsejtem dolgozott, hogy egyensúlyban tartson engem. Ennek áldásos hatását izomláz formájában már másnap éreztem:)

Linda az órán minden pózhoz mondott egy-egy könnyítő alternatívát, így mindenkinek volt sikerélménye. Az egy óra alatt kellemesen elfáradtam, de annyira kikapcsolt, hogy 10 percnek tűnt az egész.

Akár kezdő, akár haladó jógagyakorló vagy, mindenképpen érdemes kipróbálni. Garantáltan új kihívással és perspektívával fogsz találkozni!

Végül nézd meg a bemutatkozó videót az Emocen Yoga-ról!

Linda, köszönöm a lehetőséget!

Fotók, videó: Emoceanyoga.com