Már két nap telt el a tanmedencés SUP edzés óta, mégis minden percben eszembe jut a Kövér Márton által vezényelt edzés. Az izomláz az oka, minden egyes mozdulatnál képek jelennek meg a szemem előtt az elvégzett gyakorlatokról, a medencében körbe sodródó kupakról.

Aki nem ismerné, annak néhány szóban Marciról: kilencszeres világbajnok maratoni kenus, több hazai SUP verseny győztese és a 2019. októberi SUP világbajnokság felfújható deszkás versenyszámának 4. helyezettje. Kenus múltjából adódóan kiválóan ismeri az evezéshez szükséges izmok megerősítésének módszereit, és sokat gyakorolja is őket.

Szerdán, az utolsó munkanapom feladatai kötöttek le, így nem is foglalkoztam azzal, hogy mi vár rám az esti edzésen. Az oda felé úton azon gondolkoztam, hogy mikor is eveztem utoljára (szeptember végén), illetve, hogy az elmúlt hetek megfázása miatta kihagyott konditermi edzések mennyire fognak hiányozni. Röviden: nagyon…

SUP helyszín a tél közepén

A helyszín az MTK Kajak-kenu szakosztályának népszigeti bázisa volt, ahol tanmedencék várják a télen is vízisportot űzni vágyókat. Maga a telep könnyen megtalálható, a GPS pontosan a címhez navigált, ahol a kerítésen lévő, óriási molinók alapján könnyen azonosítható az MTK sporttelep.

Az épületbe lépve már érződik a víz közelsége, párás a levegő, csak az uszodákban megszokott klóros „illat” hiányzik. Gyors öltözés utána a tanmedence mellett gyülekezünk, öten vagyunk plusz Marci az edző és Berni a szervező a SUP the Lifestyle vezetője.

Ami gyorsan kiderült, hogy a tanmedencébe speciális evező kell, amelynek kisebb a tolla és kevésbé sérülékeny.  Hiába vittem magammal tehát a remek Razor SUP evezőmet, a tokjában maradt. Jobb volt ez így, biztosan nem úszta volna meg sérülés nélkül a lapát a betonmedencés használatot.

Spéci lapátok a tanmedencéhez, ide nem kell karbon lapát!

Köredzés SUP módra

Rövid bemutatás után a bemelegítéssel kezdjük a tréninget, közben Marci elmondja, hogy melyik izomcsoport milyen szerepet játszik az evezésben és mely ízületeket kell különösen jól bemelegíteni.

A kenus tanmedence felé vesszük az irányt, ott is a középső állást vesszük célba, mert itt adott a lehetőség, hogy mindkét oldalon tudjunk lapátolni. Az első etap 8 perc folyamatos evezés, 10 csapásonkénti oldalváltással. Az evezéstől mindenki kellemesen bemelegedett, kezdtük is élvezni a dolgot. Ez viszont egy edzés volt, nem pedig egy SUP technikai tréning, így az edző partra vezényelt minket és fekvőtámaszok, lábemelések következtek, a felsőtest izmainak megerősítésére.

Ezt újabb 8 perces evezések követték, ahol Marci figyelt a technikára is. Megállított bennünket és elmondta, hogy mire figyeljünk az előrenyúlási és a húzási szakaszban. Mikor süllyedjünk és mikor emelkedjünk a mozdulatsor folyamán.

Marci figyel, mi evezünk!

Marci bedobott egy PET kupakot a medencébe, hogy lássuk, milyen gyorsan is „haladunk” az evezéssel. A körbe-körbe áramló víz sokkal gyorsabbnak tűnt szemre, mint ahogy a kupak mutatta az áramlás sebességét. Mindenesetre plusz motivációt adott, hogy gyorsabban húzzak és újra meglássam a zöld kupakot a lapátom mellett.

A köredzés erőstő szakaszaiban a jobb kondival rendelkezők húzódzkodással és fekvenyomással is próbálkozhattak. Akinek nem ment, az maradt a fekvőtámasz és lábemelés kombinációnál. Rá kellett jönnöm, hogy az: „ülőmunka miatt lejárok a kondiba átmozgatni magamat” nagyon messze van egy tisztességes edzéstől és van hova emelni a tempót a konditeremben is. Nem szépítem, rendesen kivoltam a tréning végére.

Volt munka a szárazon is!

A negyedik evezés után átmentünk az erősítő részlegbe, ahol újabb gyakorlatokat mutatott Marci a SUP-hoz szükséges izomzat erősítéséhez. Szerepet kapott a medicinlabda, a fekvenyomó és a felhúzó pad, az egykezes súlyzó és a csigás gép is a lehúzáshoz. Az edzést nyújtással zártuk le, hogy a megterhelt izmok egy kicsit felszabaduljanak.

Nyújtás az edzés végén

A SUP kőkemény sport

Már eddig is tudtam, hogy az állva evezés nagyon komplex és fárasztó sport tud lenni. Most, hogy megtapasztaltam milyen egy edzés, ami közelebb áll a versenysporthoz, mint a laza túrázáshoz, már sejtem, hogy mekkora meló van Marci SUP világbajnoki helyezésében.

Ha szeretnél felkészülni a következő szezonra vagy csak eveznél egyet télen és nincs szárazruhád, akkor bátran ajánlom a tanmedencés SUP edzéseket. Keresd Bernit!

Köszönjük a lehetőséget Berninek, az edzés kipróbálására!