Másodszor kerül megrendezésre a Szigethalmi Közösségi Pontnál a Supreme Bass szervezésében a SUP evezéstechnika tréning, ahol ezúttal Nagy Szabolcs és Márton Károly osztotta meg tudása legjavát a résztvevőkkel.

Nagy várakozással érkeztem az eseményre, mert eddigi SUP tudásom főként autodidakta módon, Youtube videókból szedtem össze és úgy éreztem, hogy nagy lökést adhat egy ilyen tréning. Nem tévedtem. 

Szabi mondja, Karesz mutatja!

A regisztráció gyorsan zajlott, majd miután legördültek a pumpálás okozta izzadságcseppek mindenki homlokáról, lementünk a stéghez és kezdetét vette a tréning. Szabi a stégre fektetett SUP-on magyarázta el az alapokat, eközben Karesz a vízen cikázva mutatta a gyakorlatban, amit a kétszeres Red Dragon SUP világbajnok csapattársa előadott. Szóba került a deszkán való elhelyezkedés, a helyes és helytelen evezőfogás valamint az evezés teljes mozdulata is kielemzésre került a talptól a kézfejig. Az oktatók végig hangsúlyozták, hogy mindenki próbáljon ráérezni, hogy neki mi a legjobb. Tehát, az elmondottakat figyelembe véve keresse meg a saját stílusát, amivel a legstabilabban és így a legbiztosabban tud haladni.

Már a bemutató alatt feltűnt, hogy Karesz mennyit sétál fel-alá a deszkán, úgy mozgott, mintha egy nagyobb stégen kellene bemutatnia a helyes és helytelen állásokat, az ajánlott és kerülendő mozdulatokat. Volt pár pillanat, amikor már a megjelent előttem a vízből előbukkanó unicumos ember képe, és ahogy Karesz mászik vissza a deszkára, de ez a pont nem akart eljönni dacára annak, hogy tényleg minden helyzetet a határokig feszegetett. Végül a résztvevők kérésére bemutatott egy esést is, mert így lehetősége volt szemléltetni azt is, hogy hogyan kell visszajutni a deszkára, ha beborultunk.

SUP technika a gyakorlatban

Az elméleti oktatást és az egyszemélyes bemutatót követően mindannyian vízre szálltunk és elkezdődött a gyakorlat. A víz ekkor teljesen sima volt és korábbi szél is elcsendesedett, így ideális volt a terep a technikánk csiszolására. Egymás mellett eveztünk miközben Szabi és Karesz mindenkit szemmel tartott és jó tanácsokkal látott el.

Az esés bemutatása élethűre sikerült!

Nagyon figyelmesen és kedvesen segítettek mindenkinek, hogy a stégen látottakat a lehető legjobban tudjuk átültetni a gyakorlatba. Fel s alá eveztünk, a Ráckevei Duna rövid szakaszán és próbáltunk a lehető legjobban begyakorolni a profiktól ellesett mozdulatokat.

Mit tanultam?

Hiába néztem meg több órányi videót és evezek már 4 éve, nagyon sok olyan dolog került a helyére, amit eddig jónak hittem, de igazából rosszul csináltam. Néhány „apróbb” hibám kijavításaként az alábbiakat tanultam meg:

  • a helyes evezőhossz beállítást, a saját stílusomhoz
  • a megfelelő fogási távolságot a SUP evezőn
  • milyen fontos az egyensúlyozásban, hogy a lapát végig a vízben legyen
  • a helyes, törzsből történő evezés módját
  • azt, hogy hogyan lehet még egyenesebben V-ben vagy C-ben evezve haladni
  • mennyire fontos, hogy hova állunk a deszkán nem csak az egyensúly, hanem a haladás szempontjából is
  • mi a titka a „step back turn” fordulónak
  • mennyit számít egy jó evező

Az evezés második felében, a bátrabbak már próbálkoztak gyorsabb fordulókkal és sprintekkel is, így feszegetve az új infók birtokában kitágított határokat. Karesz és Szabi a végén még bemutatott egy kis vízi viadalt, valamint azt is, hogy hogyan lehet egyszemélyes deszkán párban is evezni.

Páros evezés, egyszemélyes deszkán

A tréning másik hasznos pontja az volt, hogy miután nekiálltunk cserélgetni egymás között a SUP deszkákat és az evezőket mindenki megtapasztalhatta, hogy mekkora különbséget jelent néhány deka (carbon evező) könnyebbség a kézben. Valamint azt is, hogy deszka és deszka között is jelentős különbségek vannak a haladás tekintetében. Ismét beigazolódott, hogy tesztelni kell vásárlás előtt, mert attól, hogy valamire az van írva, hogy Race lehet lassabb, mint egy all-round deszka.

Összegzésként, ha tehetitek jelentkezzetek be a következő tréningre (remélem lesz még), négy év evezés után azt érzem, hogy ez a 2 óra volt a leghasznosabban SUP-pal töltött időm.

Még egyszer köszönet a szervezésért a Supreme Bass csapatának, az oktatásért pedig Nagy Szabolcs és Márton Károlynak! Mindketten rendelkeznek FB oldallal is, ezek itt nézhetitek meg, lájkoljátok őket!

SUP Race Hungary – SUP verseny beszámolók

SUP Magazin – Mindenféle a SUP világából

 

Végezetül néhány kép az evezés technika tréningről