Felfújható SUP

A deszkák felfújható verziója nem tekint vissza túl régre, nagyjából egy évtizede készült el az első ilyen deszka. A megvalósítás lényege, hogy a deszka alsó és felső részét szálakkal kötik össze, így az eszköz akár 1Bar nyomásra is felfújható, mégsem lesz belőle hordó. Ez a technikai újítás hozta el, hogy a felfújható SUP sokkal merevebb, mint más strandeszközök (próbáljunk meg egy hagyományos matracon felállni), így alkalmasak lettek akár szörfözésre is.

Ezek a deszkák rohamos sebességgel terjedtek el hazánkban is, így a legtöbb kölcsönzőnél vagy SUP jóga helyen ilyen deszkákkal találkozhatsz. Nekünk is ilyen deszkánk van, de a kezdetekkor egy hagyományos merev szörfdeszkán kezdtünk, így elhiheted, hogy sokkal kényelmesebb a felfújható verzió.

A felfújható SUP előnyei

Könnyű szállítani – A legtöbben azért választják a felfújható szörf deszkát, mert így sokkal kevesebb problémát okoz a szállítás. A leeresztett SUP elfér egy nagyobb hátizsákban így akár bármilyen autó csomagtartójában kényelmesen elfér vagy akár repülőgépen is szállítható.  Ha többrészes evezőt használunk, akkor az sem foglal több helyet, így tényleg egy igazán kompakt csomagunk lehet.

Utazáshoz ideális – Mivel kis helyen elfér így könnyen magunkkal tudjuk vinni a nyaralásra vagy akár egy napra is leugorhatunk egy tóhoz evezni egyet. Képzeljük csak el, hogy milyen macera a egy merev deszka szállítása: tetőcsomagtartó, rögzítés, kötözés, stb. Ehhez képest a felfújható SUP-ot táskástól bedobjuk a csomagtartóba és már indulhatunk is. Mi már több helyre is magunkkal vittük így tudtunk evezni, Horvátországban, Ausztria kristálytiszta tavain, a Velencei tónál, a Tisza tavon és persze a Balatonnál is.

Puhább felület – Ez nem csak a kezdőknek előny, hiszen egyszer-egyszer mindenki eleshet evezés közben és akkor bizony számít, hogy a nagyon kemény üvegszálas felületen koppanunk, vagy keményre fújt de gumis felületen. Ez különösen nagy előny a gyerekek és azok számára akik csak most ismerkednek a SUP-pal.

Nagyon stabil – A felfújható deszkák, főleg a méretükből adódóan stabilabbak, mint a merev társaik. A 15 cm vastag típusokkal még elég komoly hullámzásban is el lehet boldogulni. Ezáltal könnyebb velük tanulni és megtenni az első néhány evezőcsapást.

Nagyon tartósak – Elképesztő videókat lehet találni a neten arról, hogy egy-egy gyártó milyen terhelési teszteket végez a felfújható SUP-okon. Áthajtanak rajta autóval, ledobják egy ház tetejéről és igazából semmi baja sem lesz a deszkáknak. Ha netán kilyukad, akkor pedig ott a javítókészlet, amellyel gyorsan megragasztható a deszka.

Hátrányok

 

A felfújható SUP deszka metszete

Merevség – A felfújható SUP deszka soha nem lesz olyan merev, mint az üvegszálas vagy karbon társaik. Ha egy kicsit ereszt és már csak 0,8 Bar nyomás van benne akkor kifejezetten hajlik, ahogy ráállunk a közepén. A  nyomást minden evezés előtt érdemes ellenőrizni a pumpához kapott nyomásmérővel, mert kézzel ez nem állapítható meg.

Sebesség – Azt határozottan állíthatom, hogy a merev deszkákkal gyorsabban lehet haladni, mert jobban fekszenek a vízen. A Felfújható deszka hajlamos a “hullámzásra”, tehát minden kisebb hullámra felfekszik, ha nem elég kemény, és akkor igazi szenvedés tud lenni az evezés. Ez a megfelelő nyomással elkerülhető.

Manőverezhetőség – Egy kicsit lomhább, nehezebb, mint fix társai ezért, aki sokat evezett már merev deszkával tapasztalhatja, hogy nehezebben fordul és kicsit lassabb is, de ez a legtöbb hobbi felhasználó számára észrevehetetlen.