A SUP története

Gondoltad volna, hogy a SUP-ot már az ókori kultúrákban is használták? Persze akkor még nem így nevezték és funkciójában is más volt, de őseink már akkor is hódoltak az állva evezés élményének.

Már az  ősi afrikaiak és dél amerikaiak is használtak saját készítésű kenukat és egyéb vízi hajtású járműveket közlekedéshez, vadászathoz, vagy akár harchoz. Lándzsáik lapátként is funkcionáltak, így halkan, észrevétlenül tudtak közelebb jutni az ellenséghez.

Peruban sok ezer évig a “Caballitos de Totora” elnevezésű vízi járműveken szelték a habokat. Ez egy nádból font, csónak alakú deszka szerűség, amit egy hosszúkás lapáttal irányítottak. Alakja már már hasonlít a mostani SUP deszkához.

A Perui “SUP” – Forrás: https://www.surfertoday.com

Ahogy láthatjuk a világ számos tengerén felfedezhetőek a SUP elődei, de a modernkori szörf és állva evezés igazi mekkája mégis vitathatatlanul Polinézia.

James Cook kapitány 1778-ban Hawaii környékén hajózott és szemtanúja volt a Hawaii-ak szörfözésének. Különleges faragású, koa fából készült deszkákon és kenukban eveztek. A deszka méretének jelentése is volt. A falu vezetőjének járt a legnagyobb, ami akár 5m-es is lehetett, a többi deszka ettől rövidebb, 2-3 méteres volt.

Szintén Hawaii múltra tekint vissza a mai stand up paddle.

1940-ben a Waikiki szörf oktatók kezdtek el először ilyen deszkákat használni, hogy jobban lássák a szörfösöket, instruálják őket, ezzel segítve a hatékony oktatást. Evezőket/lapátokat már ekkor is használtak az irányváltáshoz.

Magyarországon körülbelül 7-8 éve jelent meg először ez a sport, ami azóta is egyre népszerűbb. Testmozgásként, kikapcsolódásként vagy akár közösségi programként is kiváló. Ha van egy felfújható deszkád, tiéd a korlátlan szabadság, mert bármelyik közeli tavon vagy folyón vízre szállhatsz!